Лучани на березі Стиру Івана Купала зустрічали

07 Липня 2016, 10:21
3192

Зустріти ніч на Івана Купала 6 липня мали можливість усі охочі на пляжі річки Стир, що в Центральному парку культури та відпочинку імені Лесі Українки

Все почалось зі вступної історичної довідки від організаторів. Вони зауважили, що Свято Купайла відбувалося саме в період, коли сонце приходило до зеніту – найвище піднімалося над землею, давало найбільше тепла і світла, виявляло свою найвищу чудодійну силу для рослинного і тваринного світу та для людини. Вся рослинність досягала свого апогею, все нестримно росло, розцвітало, множилося, раділо життю.


Після цього всі охочі панянки мали змогу взяти участь у майстер-класі з плетіння вінків. Цікаво, що таке заняття припало до душі особам прекрасної статі різних вікових категорій. Запаслись головними уборами і гайда танцювати. Активна частина свята включала в себе демонстрацію, та залучення глядачів до народних тематичних танців під акомпанемент живої музики від гурту «Троїсті музики» із міста Ківерці.


Далі на глядачів чекало прикрашання Купалиці і вже звичні запальні танки поблизу сором'язливої публіки, яку організатори всіма силами намагались підключити до дійства. Ось як коментували свято учасники:

«Я вперше на подібному святі, мене зацікавила колоритна українська музика, яка доносилась здалеку. Як виявилось, прийшла зовсім недаремно, отримала багато гарних вражень. Сплела вінок, зробила селфі, далі запускатиму його і чекатиму на майбутнього чоловіка», - розповіла Світлана.

«Часто відвідую такі автентичні події, усі вони манять своєю передісторією. Мені дуже подобаються такі патріотичні дійства, які дозволяють ще раз згадати багату культурну спадщину українців. Шкода, що не надто багато людей сьогодні завітало сюди», - зазначила Юлія.


Із заходом сонця святкування перейшло у найочікуванішу свою фазу - запускання вінків у річку та стрибків через вогнище. Море позитивних емоцій, вражень та відчуттів гарантовано отримали усі, хто не злякався непередбачуваної погоди та завітав зустріти ніч на Івана Купала.



Дійство відбувалось за активного сприяння відділу сім`ї та молоді Луцької міської ради та особисто його керівника - Олексія Веремійчика, і «Національного Альянсу».

Фото Романа Домбровського












































































 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром