У Луцьку відкрили оновлений центр реабілітації для атовців

25 Жовтня 2018, 18:15
Центр  допооги учасникам АТО 5434
Центр допооги учасникам АТО

Біля будинку на Привокзальній у Луцьку припарковано багато авто. З них виходять і вітаються один до одного чоловіки. Хтось - у формі, дехто по-цивільному. Всі вони добре знають це місце, і людей, які тут працюють. 

Ближче до 11:00 приїжджають чиновники та бізнесмени. Із будинку виходять військові капелани, і починається «відкриття». 

Влада та бізнес спілкуються про допомогу АТОвцям
Влада та бізнес спілкуються про допомогу АТОвцям

Всі тут знають одне одного
Всі тут знають одне одного

Клумба перед Центром
Клумба перед Центром

Центр допомоги учасникам  АТО діяв в цій будівлі у Луцьку ще із 2015 року. Тоді волонтерські організації отримали приміщення, в якому і розгортали свою діяльність. Будівля, кажуть, була у поганому стані. Сьогодні у це досить важко повірити. Свіжопофарбовані стіни, новеньке покриття на підлозі, світлі кімнати, штори, як вдома – все навколо спокійне і затишне. 

Так виглядає прміщення центру зовні
Так виглядає прміщення центру зовні

Двері Центру відкриті для всіх атовців
Двері Центру відкриті для всіх атовців

Затишно, як вдома
Затишно, як вдома

В неспокої хіба коридорами пересувається психолог Олена Звєрєва. Вона енергійно показує відремонтовану будівлю Центру очільнику Волинської ОДА Олександру Савченку, журналістам та «хлопцям», яких вона давно знає, і з якими не перший рік співпрацює як волонтерка. 

Екскурсія оновленим Центром
Екскурсія оновленим Центром

Ініціювали відновлення роботи Центру допомоги учасникам АТО пані Олена та атовець і волонтер Юрій Дмитрук. Вони звернулися з відповідним проханням у Волинську ОДА, а також до місцевого бізнесу. Всі долучилися - хто чим зміг. 

Юрій Дмитрук
Юрій Дмитрук

Олександр Савченко пояснив, що відновлювати центр взялися як тільки стало відомо, що будівництво нового закладу відтерміновується. За словами губернатора, хоч приміщення і державне, працюватимуть у ньому волонтери. Саме вони будуть надавати допомогу АТОвцям. А влада у свою чергу попрацює над тим, аби забезпечити їх зарплатнею. 

Очільник Волинської ОДА Олександр Савченко
Очільник Волинської ОДА Олександр Савченко

Відновити центр не вийшло би без участі представників бізнесу. Стало відомо, що ремонтними роботами та витратами на них опікувалася будівельна компанія «Інвестор».

«Ми починали роботи десь 2 жовтня... Ми повністю переробили сходи, бо вони були аварійні, переробили санвузли і фізкабінети, змінили всюди покриття, перефарбували стіни. Ми повинні допомагати військовим, а тут зможуть отримати психологічну підтримку хлопці, які пройшли бойові дії. Можливо, ми комусь збережемо життя і здоров'я», – розповів очільник будівельної компанії Андрій Разумовський.

Просторі і затишні приміщення
Просторі і затишні приміщення

Тут замінили сходи
Тут замінили сходи

Оновлений Центр
Оновлений Центр

Цікавий інтер'єр
Цікавий інтер'єр

Цікавий інтер'єр
Цікавий інтер'єр

Поки ми розмовляли, із сусідньої кімнати донеслися співи військових капеланів. Вони освячували процедурний кабінет. Загалом, тут працюватимуть двоє психологів та один реабілітолог, а також група швидкого реагування, яка виїжджатиме на виклики - по троє осіб щодня. 

Олена Звєрєва
Олена Звєрєва

Пройти реабілітацію тут може кожен атовець. Достатньо всього лише постукати у двері. Питаємо хлопців, чи їм це справді потрібно. А вони віджартовуються, мовляв, ми тут тепер постійно будемо, і Центр буде другим домом. Жартують, і тримають в руках букет квітів для Оленє Звєрєвої. Бо вони вдячні. 

Юрій Дмитрук, який продовжує займатися волонтерською діяльністю зауважив, що місце, куди хлопці можуть звернутися зі своїми психологічними проблемами, Луцьку просто необхідне.

«Це гіркий досвід країн, які ведуть бойові дії. Ми спілкувалися із людиною, яка організовувала подібні центри у США, і він розказував страшну статистику: після війни у В’єтнамі вдвічі більше бійців покінчили з собою, аніж загинуло на фронті. У США це зрозуміли трошки запізно, але почали виправляти ситуацію, створюючи заклади для реабілітації», - розповів очільник Центру Юрій Дмитрук.

Капелани освячують приміщення
Капелани освячують приміщення

Моляться, аби реабілітація атовців була успішною
Моляться, аби реабілітація атовців була успішною

Працювати, за його словами, треба з усіма, хто пройшов війну.

Військові капелани нарешті освятили все приміщення. Атовців та усіх присутніх покликали на частування. 

Тим часом психолог Олена Звєрєва ділилася з журналістами планами на розвиток центру. За її словами, як тільки мова зайшла про відновлення закладу, одразу ж посипалися пропозиції допомоги. Тому можна чекати, що Центр допомоги учасникам АТО стане місцем, не над цієї благородною справою об'єднається вся Волинь. 

Читайте також: У Луцьку атовець намагався накласти на себе руки

Текст і фото — Людмила РОСПОПА

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром