Лесі Українки: частину знайденої шашки Трилінського залишать «для історії»

05 Липня 2016, 18:09
2950

«Трилінку», яку викопали під час реконструкції головної пішохідної вулиці, розмістять під фасадами будинків.

Про це Район Луцьк розповів головний художник міста Ярослав Матвіїв.

Нагадаємо, на розі вулиць Лесі Українки та Кривий Вал під час планової реконструкції знайшли історичне мощення старою польською бруківкою.

Ярослав Матвіїв повідомив,  що насправді шашку Трилінського не знайшли – під час попередньої реконструкції вулиці у 1987 році її залишили там спеціально, аби зберегти як історичну пам'ять. Окрім того, тоді вона слугувала хорошою основою для нової кладки.

Головний художник говорить, що на архітектурній раді під час розгляду проекту реконструкції вулиці Лесі Українки, шашку вирішили прокласти вздовж фасадів будинків, аби її могли бачити усі лучани.

«Справа в тому, що вона не є придатна для того,  щоб по ній ходити. Вона робилася для транспорту – була як дорога. Для пішохідної зони вона не годиться, бо дуже кострубата і шви між нею не зручні для ноги. І естетика звичайно не така вже в неї. Але передбачається її збереження, тому на архітектурній раді ми розглядали проект і ухвалили,  що ми її показуємо смугою вздовж фасадів», – прокоментував Ярослав Матвіїв.

Окрім того  він зауважив, що на облаштування таких смуг піде тільки частина «трилінки». Куди відправити решту шашки, має вирішити департамент житлово-комунального господарства,  оскільки саме він є розпорядником майна.

Проте директор ЖКГ Юрій Крась про подальшу долю історичного мощення не знає.

Спочатку, стверджує посадовець, варто розкопати усю старовину бруківку, оглянути та порахувати її. Частина її може бути у незадовільному стані.  А якщо залишиться «зайва» плитка,  то її розміщення варто буде узгодити з архітекторами та художниками.

Нагадаємо, що у недалекому майбутньому на вулиці може з’явитися нова бруківка з частковим використанням шашки Трилінського, подекуди викладена вишиванкою, як на вулиці Крилова, а також велодоріжка.

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром