Лучани на Рівненщині вшанували загиблих воїнів-козаків

05 Липня 2016, 11:49
2121

Доброю традицією ПАТ «Волиньобленерго» стали щорічні поїздки на Козацькі могили.

От і в суботу, 2 липня, група товариства поїхала у село Пляшеву Радивилівського району на Рівненщині, аби вшанувати пам'ять героїчно загиблих воїнів-козаків, повідомляє прес-центр ПАТ «Волиньобленерго».

Життя у козацькому таборі вирувало відрання: хто дрова колов, хто начищав гармати, хто розпалював багаття. Нашу групу тепло зустріли і відразу організували цікаву та пізнавальну лекцію про козацьку  зброю.  Володимир Перчук, отаман, генеральний гарматний Козацького стрілецького братства і водночас директор із технічних питань ПАТ «Волиньобленерго», продемонстрував різноманітні шаблі, пістолі, рушниці. Навіть показав, як стріляє зброя! Усі охочі мали нагоду потримати в руках справжні козацькі обладунки.  До слова, Володимир Перчук сам створює макети рушниць і гармат.



Поступово гостей свята щоразу більшало. Палюче сонце змушувало шукати прихисток у тіні. Проте спека не залякала відважних «волиньобленергівців», і ми подалися пішим ходом по всіх пам’ятних козацьких знаках.


Нагадаємо, у 1651 році під час національно-визвольної боротьби під проводом Богдана Хмельницького поблизу села Пляшева відбулася одна з найбільших битв у світі. Загинуло понад 10 тисяч козаків і селян. У пам’ять про полеглих козаків 1 910-1914 роках під Пляшевою звели Свято-Георгіївський храм-памятник, сюди перенесли рештки загиблих козаків і селян.



...Разом із козаками працівники «Волиньобленерго» побували на місцях запеклих боїв. У лісі Гайок загинуло 300 українських воїнів. Тут біля пам‘ятного знака священик відслужив панахиду за невинно убитими козаками і селянами.  Він наголосив на актуальній сьогоденній проблемі примирення, брати історію Берестецької битви як урок і подякував присутнім, що пори вихідний, поєднали відпочинок із патріотичним вшануванням історичного подвигу.



Далі наш піший похід пролягав у село Острів до місця ставки кримського хана під час Берестецької битви. До пам’ятного знака дісталися лише найбільш витривалі. Ще б пак, 30-градусна спека навіть найзатятіших патріотів обеззброювала!  Прикметно, що вшанувати воїнів прибула й делегація кримськотатарської молоді. Разом із українцями вони помолилися за душі загиблих.



Тож 12-кілометрову мандрівку місцями козацьких боїв працівники ПАТ «Волиньобленерго» склали на «відмінно». Не бракувало і емоцій, і приємностей, і нових знайомств.  А ще у  кінці дня «волиньобленергівців» пригостили справжнім козацьким кулішем. Він по-особливому смакував на свіжому повітрі у приємному товаристві.  




Довідка

Битва під Берестечком 18 – 30 червня – найбільший бій доби Хмельниччини, який відбувся між Військом Запорожським під командуванням Богдана Хмельницького і союзним йому кримсько-єдисанським татарським військом Ісляма ІІІ Ґерая з одного боку, та армією Речі Посполитої під командуванням Яна ІІ Казимира з іншого.











 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром