Директор Луцького медколеджу отримала медаль від воїнів АТО

03 Липня 2016, 17:48
4875 Джерело: svato.org

Директорку медичного коледжу Алісу Хмелькову Спілка Воїнів АТО нагородила  медаллю «Знання, душу, серце – людям».

Бійців висловили вдячність їй за високий професіоналізм, активну громадську позицію та самовіддане милосердя виявлені під час надання медичної допомоги воїнам АТО – повідомляють у незалежній соціальній мережі для учасників АТО. 

Аліса Ігорівна подякувала всім, хто допомагав воїнам та зазначила, що така медаль – заслуга всього колективу медколеджу:

«Ця медаль – всього нашого викладацького корпусу. Це їхня заслуга. Я дякую викладацькому активу за підтримку, дякую студентам за їхню допомогу нашим воїнам, за те, що вони робили все, що могли. Зараз  я впевнена у своїх студентах, що вони допомагатимуть вам, але боронь Боже, щоб на їхню долю випало бути щитом на фронті».


1

1

Заступник директора медколеджу Алла Лазько розповідає, що студенти з викладачами ніколи не переставали допомагати бійцям:

«Ми робили волонтерські акції, готували великодній кошик, студенти везли з дому паски, в коледжі фарбували крашанки. Також готували випічку для бійців, фарбували аптечки та пекли різдвяне печиво. Окрім того, писали листівки з молитвами і з словами підтримки, виготовляли вітамінні чаї, робили випічку у соборі, солодощі, тістечка, лузали горіхи та ліпили вареники».

Також Аліса Хмелькова розповіла,  як коледж почав допомагати волинським бійцям ще в 2014-ому році:

«Перший клич відбувся, коли загинув Сергій Климчук. В нас працює його дружина. Коли це сталося, в серпні, вона розіслала всім есемески з текстом «Світязь потребує допомоги», і  з того дня почалася допомога воїнам».  

За час війни медичним коледжом було організовано безліч акцій для підтримки воїнів АТО – навіть просто на вулиці проводився марафон, у якому студенти коледжу вчили лучан надавати домедичну допомогу.

Студент 4-ого курсу Влад Грабовець, який брав участь у марафоні невідкладної допомоги, розповідає про свої враження:

«Коли проводилися навчання було дуже цікаво. Це відбувалося біля центрального входу в парк. Ми надавали невідкладну допомогу, серцево-легеневу реанімацію, вимірювали артеріальний тиск. Навчали пересічних людей надавати першу допомогу. В нас були муляжі, різні пов’язки, які треба накладати при травмах голови, тіла. Студенти збиралися по троє людей, придумували екстрену ситуацію,  і надавали допомогу. Охочі підходили до нас і дивилися, запитували, а ми розповідали, як все правильно робити».

Аліса Ігорівна розповіла, що проводилась і підготовка справжніх помічників у бою, якої зараз потребує Україна:

«Зараз стоїть питання про навчання парамедиків, фельдшерів на полі бою. Ми можемо готувати мобільних волонтерів, які надаватимуть допомогу. Навчання ми почали проводити в коледжі в нас є реанімація і звернулися до викладачів хірургії терапії, Червоний Хрест оплачував поїздки. Наші діти їздили у Польщу, де ними були дуже подивовані, бо вони дуже багато знали. В нас проводилися інструктажі для допомоги на полі бою. Наш студент був фельдшером медичного пункту у «Світязі». Сашко Сивий - надзвичайно світлий хлопчик,  при виході з Ілловайська загинув. 

Ставлення наших студентів тоді дуже змінилось. Діти зрозуміли, що от ти сьогодні сидиш за партою, а завтра можеш померти».

Серед тих, хто проходив цей інструктаж і цьогорічний випускник Максим Гіренко:

«Спершу ми проходили 12-годинну підготовку, потім 48-годинну. Потім отримали відповідні сертифікати. Там ми відпрацьовували практичні навички з надання домедичної допомоги населенню. Я пішов туди за покликом душі, а ще працював рік в медичній екстреній допомозі  у Луцьку і тому захотів пройти цей інструктаж».

Студент 4-ого курсу Любомир Сахарук теж проходив інструктаж медичної допомоги:

«Я там навчився правильно надавати допомогу, покращив свої навички, навчився правильно спілкуватися з людьми в екстрених ситуаціях. «Червоний хрест» нас багато чого навчив. Це було добровільно, як волонтерська діяльність. Зараз ми з хлопцями складаємо загін «Червоного хреста» – стоїмо на мітингах чи коли проходять великі урочисті події. Завжди допомаємо, забезпечуємо медичну допомогу».

Луцький медколедж тісно співпрацює зі Олегом Твердохлібом зі «Спілки Воїнів АТО», Пришаюком Русланом, якому  допомогли йому з лікуванням, з дівчатами із Самооборони. І надає допомогу, різним волонтерським організаціям.

Також на урочистостях Алісі Ігорівній вручили і грамоту від обласного військового комісаріату.

Вона розповідає, що часто ініціатива йшла саме від студентів: 

«Дуже багато зробили студенти Влад Грабовець, Світлана Подольчук, Тетяна Радько, Любомир Сахарук, Максим Гиренко. І причому діти самі приходять кажуть «давайте щось зробимо». Може тому, що вони медики і мидосердя їм притаманне. По суті, коли почалася Революція Гідності, наші діти першими, мабуть, пішли на Майдан. Ми ставили розклад чергування, вони казали: «в нас є наше місце, там постійно має хтось стояти». І тоді ми зрозуміли, що ми переможем. Тому що це треба було бачити очі всіх дітей, які там стояли, і наших студентів, які в Києві на майдані запалювали шини. З такою молоддю – ми переможем».





 

Коментарі
03 Липня 2016, 21:45
Аліса Ігорівна так тримати!!ВІтаємо
04 Липня 2016, 14:28
А скандал "сесію за гроші" вже й забули.
04 Липня 2016, 16:10
Навчіться відмінювати імена-по-батькові, журналісти!
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром