Любительський фільм 1979 року про Миколу Голованя

01 Лютого 2022, 13:28
Микола Головань 2292
Микола Головань

Любительський фільм про Миколу Голованя з архіву Володимира Антонюка.

Відео оприлюднили на ютуб каналі Галереї мистецтв Волинської організації національної спілки художників України.

Будинок Миколи Голованя вже давно став візитівкою Луцька і привертав увагу містян та туристів. Фільм 1979 року про важку буденну працю митця.

Читайте також: У Луцьку хочуть зробити сквер Миколи Голованя

Довідково:

Микола Головань народився у селі Теремно, що під Луцьком, у 1943 році. Там і провів свої дитячі роки. Батьки хотіли, щоб їхній син став художником, тому одразу після школи він успішно склав вступні іспити до Львівського училища прикладного мистецтва імені Івана Труша. Протягом життя він пробував себе в різних професіях. Регулярно надсилав свої рисунки в пресу, де їх охоче друкували. 

Перші роботи Микола Головань почав створювати в батьківській хаті. Скульптор багато працював на благо міста, не беручи за це грошей. Зокрема, зробив двадцять дві скульптури для Центрального парку культури і відпочинку імені Лесі Українки. За це місцева влада виділила землю на території нинішнього історико-культурного заповідника «Старий Луцьк», де в 1980-х роках було болото. Там разом із сином Микола Головань побудував свій будинок і продовжував його творити до останнього. У 2016 році Микола Головань став Почесним громадянином міста Луцька.

 

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром