Старовинний гуцульський одяг на виставці в Луцьку

22 Травня 2021, 19:00
Вишитий рукав жіночої весільної сорочки 6221
Вишитий рукав жіночої весільної сорочки

У Музеї науки і техніки відбулося відкриття виставки унікальної колекції старовинного гуцульського одягу. Більшість експонатів виготовили не пізніше Другої світової війни.

На відкритті 21 травня побувала журналістка Район.Луцьк.

Вишивані сорочки, кептарі, кожухи, корсетки, запаски та десятки інших елементів гуцульського одягу з колекції Богдана Петричука показали у Музеї науки і техніки. В основному в експозиції були представлені речі з Косівського та Верховинського району Івано-Франківської області.

Власник колекції розповів, що почав збирати речі ще з дитинства.

 

«Десь у першому-другому класі я почав збирати монети. Потім такі тарілки, полумиски у нас називаються, а далі одяг. У 15 в мене вже була невеличка колекція», – розповів Богдан Петричук.

За словами колекціонера, він ріс серед таких автентичних гуцульських речей і часто слухав розповіді дідів і бабів про історію родини та односельчан.

«Я з дитинства дуже добре знав оцю всю культуру і мені хотілося мати речі в колекції ті, яких не було домашніх», – додав Богдан Петричук.

 

До Луцька привезли лише близько 20% усієї колекції, та й серед цих експонатів були справді унікальні речі. Наприклад, один із найстаріших збережених гуцульських кожухів та кептар, у якому, за словами колекціонера, знімалася Тетяна Бестаєва в ролі Палагни у фільмі Сергія Параджанова «Тіні забутих предків».

25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром