#ЧитанняНаРайоні: шпигунки, кулінарія та злочини Третього Рейху

11 Червня 2021, 19:10
Кулінарна книга шпигунки 14291
Кулінарна книга шпигунки

Вихідні – хороша нагода почитати. Тому сьогодні йтиметься про одну з найкращих книг, яка трапилася мені в цьому році. Власне про роман «Міс Ґрем. Кулінарна книга шпигунки» Селії Різ.

Здається, що події війни вже написано стільки історій, що немає сенсу вертатися до цієї теми. Потрібно просто пам’ятати… Проте навіть сучасним авторам вдається з іншого боку подивитися і переосмислити деякі речі, а часом й відкрити нові сторінки страшних подій.

Книга
Книга "Міс Ґрем. Кулінарна книга шпигунки"

 

Вдалося це й Селії Різ, адже вона змогла побудувати динамічний сюжет про жінок-шпигунок у повоєнні часи, ввівши етичні та філософські питання про покарання й втечу монстрів.

Наприклад, уже після прочитання книги я натрапила на історію про так званого Янгола Смерті. Так називали німецького лікаря Йозефа Менгеле, який проводив страшні досліди, в тому числі над дітьми та дорослими в гітлерівській Німеччині. Нагадаю, що тоді дуже популярною була євгеніка і ідея «виведення чистої раси». Тож людей з інвалідністю, або з психічними хворобами вчилися стерилізувати. Адже вони були зіпсованим генетичним матеріалом.

Йозеф Менгеле
Йозеф Менгеле

 

Згодом влада вирішила, що ці люди взагалі не потрібні, тож усіх, хто лікувався у психіатричних клініках просто винищили, як зайвий тягар для економіки.

Під керівництвом Менгеле катували й дітей. Адже зрозуміло, що всі операції відбувалися без наркозу, чи будь-яких людських умов. Особливо його цікавили близнюки. Адже як би німецькі жінки народжували одразу по двоє, чи троє дітей, то це б пришвидшило очищення раси.

Книга
Книга "Міс Ґрем. Кулінарна книга шпигунки"

 

Чому я згадала цього страшного «лікаря»? Бо він міг би запросто стати прототипом головного героя роману Селії Різ  графа Курта фон Стабенова на якого полювали спецслужби різних держав. От правда не всі вони хотіли покарання. Адже лікар мав «безцінні» знання, які можна було б використати для розвитку медицини. Як ви розумієте питання етичності отримання цих знань нікого не цікавило.

Окрім доволі моторошного тла роман доволі світлий. Адже у ньому є справжня дружба, підтримка і бажання жінок домогтися справедливості. Головна героїня Едіт – британка і трішки ідеалістка. Після війни вона хоче поїхати в Німеччину, аби рятувати систему освіти. Але… її вербують у шпигунки.

Разом з колегами вона вигадує ідеальний шифр, який маскують рецептами. До речі, їх насправді можна приготувати вдома. Та чи виконає вона завдання і що побачить у країні, де всіх місцевих мешканців вважають винними у війні?

Попри складну тему авторці вдалося написати дуже світлу та щемку історію, яка змушує тебе весь час слідкувати за сюжетом та прожити життя міс Грем. Якщо любите такі історії – безумовно раджу!

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024
09:50
22.04.2024