Вальдорфська педагогіка: що це таке

24 Травня 2021, 08:29
1966

«Після того, як ми з тобою давним-давно, ще через «Однокласники» переписувались, ти мені розповідала за школу, де ти працювала. Я з тих пір мрію: ну коли вже в Україну таке прийде? І от, мрії збуваються».

Пише однокласниця, мама трьох дітей, яка взимку пережила втрату – лишилася вдовою. Її покійний чоловік для найменшого сина бажав «побільше дитинства».

Я запросила маму з сином на недільні зустрічі вальдорфської ініціативи у Луцьку. Сама ж продовжую розповідати про вальдорфську педагогіку.

 10 років тому...

З відомою радіоведучої я стаю вчителькою німецької мови у вальдорфській школі «Софія». Живу в Києві і мрію збудувати таку школу в рідному Луцьку. Мрія понесла мене в Німеччину, де все почалося вже 101 рік тому. У 1919 році у Штутгарді була заснована перша вальдорфська школа.

 Сьогодення

 У 2020 році у Луцьку з’явився перший вальдрфський клас. Результат пророслих плодів, які останні роки сіяли на землі Волині українські та закордонні вчителі, доценти та любителі найпоширенішої альтернативної системи освіти у світі. Волинь – країна лісів і озер, відома ще й болотом, з якого проростають лотоси. З одного боку – тут люди швидко навчаються, з іншого – пустити коріння новому дається туго.

 Мрія збудувати вальдорфську школу у Луцьку наразі підтверджена двома громадськими організаціям, двома садочками, де працюють за вальдорфською методикою і першим вальдорфським класом не лише в місті, а й на Волині.

У 2014 році вальдорфська педагогіка набула статус офіційної освітньої програми в Україні.

Ключова реформа Міністерства освіти і науки НУШ – нова українська школа. Чули всі. Здавалося б, директори шкіл, педагоги, батьки мають розривати альтернативи проханнями-питаннями, а у відповідь  – тиша, в якій росте вальдорфський простір.

Правда, без державної підтримки, з власної кишені, але вальдорф не має бути приватним клубом. На вальдорфського вчителя старшої школи в Німеччині я вивчилася, спонсора для будівництва школи не знайшла, живу в Німеччиніі, звідки імпульси альтернативної освіти передаю в Україну.

Вже сьогодні проводиться робота величезного значення для здорового розвитку дітей в нашому регіоні на Північно-Західній Україні.

Спонсор/підприємець/завод/ компанія на місці має підтримувати будівництво нової школи. В Луцьку знайти спонсорів легко, важче зустріти людей, які розуміють для чого потрібні нові школи і що це дасть для розвитку краю? Навіщо інвестувати кошти в такий проєкт? І питання ці мають лунати не тільки перед черговими виборами.

Читайте також: Людяна освіта у Луцьку: садок, школа і при чому тут німці

 Покликання

 Засновник вальдорфської школи Рудольф Штайнер теж стояв перед важкими задачами. За рекомендацією, він, як вихователь і вчитель, жив у сімї з 4 хлопчиками. Трьох з них Штайнер мав підготувати до початкової школи. Четвертий хлопчик страждав  гідроцефалією і через фізичну і розумову відсталість не міг навчатися. За 6 років, в результаті зусиль, його хворий не лише повністю, одужав але і закінчив гімназію,  інститут і сам став лікарем.

Вальдорфська педагогіка – здорова педагогіка для людини і світу. В якій формі буде розвиток альтернативних шкіл в Україні – питання без відповіді. Як Україна підтримує вдів, малозабезпечені сім’ї, пенсіонерів, коли буде мир??? Можна задавати питання, а можна діяти. 

«Однокласники» змінилися іншими соціальними мережами, але жага до знань, право дитини на дитинство, прагнення здорової освіти і розбудова нового простору, перевіреного роками, на часі. 

«Я в захваті від  школи і вчителів, купа позитивних емоцій і в мене і в cина! Дякую тобі за твою роботу в цьому напрямку. Обов`язково з цього будуть плоди».

Читайте такожЛучанка, яка живе у Гамбурзі, ініціювала відкриття вальдорфської школи у Луцьку

24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром