Як діяти, щоб «тихе полювання» не стало останнім
Незважаючи на значне похолодання, грибники-професіонали й аматори споряджаються й вирушають у ліс у пошуках лісових дарів. Не зайвим буде ще раз нагадати про правила збирання, приготування та споживання грибів, а також про те, якими мають бути перші дії при отруєнні ними.
Про це ми дізналися у лікаря анестезіолога вищої кваліфікаційної категорії Євгенія Федчука.
«Вирушаючи в ліс, не забувайте, що найбільш отруйні пластинчасті гриби. Збираючи їх (сироїжки, печериці), потрібно бути дуже уважними. Характерними ознаками отруйних грибів є потовщення ніжки біля кореня у вигляді цибулин. Бліду поганку часто беруть у кошик під виглядом сироїжки (шапочка може бути білою, жовтою, зеленою, сірою). Збираючи дуже молоді маленькі гриби, можна помилково замість білого гриба взяти молоду бліду поганку.
Отож, слід дотримуватися таких правил:
– не збирати грибів, яких не знаєте або в яких сумніваєтеся;
– не брати в кошик старих грибів (запліснявілих, червивих), у яких йде розпад білків, жирів, внаслідок чого утворюються отруйні речовини;
– не зрізати гриби на корені, особливо пластинчасті і молоді.
– варити гриби обов’язково потрібно у підсоленій воді протягом 15-20 хвилин;
– не відкладати переробку грибів на наступний день (вони старіють).
А ще запам’ятайте:
– визначати наявність отруйних грибів цибулею, часником, срібною ложкою, монетами, які нібито чорніють, не можна. Це вигадки!;
– не вірте, що їстівні гриби мають приємний запах і смак, а неїстівні – смердючі і неприємні, що отрута з грибів виварюється у воді, що під час сушіння вона пропадає. Отрута блідої поганки, мухомора не руйнується при високій температурі, не розчиняється у воді, не зникає при сушінні!
Пам’ятайте, що ознаки отруєння, залежно від виду грибів, можуть проявлятися від 30 хвилин до 36 годин. При будь-якому отруєнні ними з’являються болі в животі, нудота, блювота, іноді пронос, зниження температури тіла, холодний піт, головні болі. У таких випадках негайно викликайте лікаря або самостійно звертайтеся в медичний заклад. По можливості до цього постарайтеся промити шлунок, п’ючи підсолену воду і викликаючи блювоту. Можна прийняти 15-20 таблеток активованого вугілля і проносне. Ні в якому разі не вживайте молоко і спиртне – вони лише пришвидшують всмоктування грибної отрути. При попаданні в їжу блідої поганки отруюється тільки той, хто з’їсть її – тож не обов’язково отруїться ціла сім’я.
Гриби не варті того, щоб втрачати життя. В народі кажуть, що грибник, як і сапер, помиляється один раз», - зазначив Євгеній Федчук.
Та якщо ви не є затятим грибником, це ще не означає, що ви застраховані від отруєнь. Купуючи гриби на ринку, ви не можете бути впевнені в їх якості та безпеці.
Бабусі на базарчику запевняли, що до їхніх кошиків не потрапив жоден отруйний гриб. Однак, отруйними можуть бути і їстівні гриби, якщо вони росли у забруднених зонах, тобто у місцях захоронення тварин, на сміттєзвалищах. Небезпечними зонами є узбіччя доріг, лісопосадки вздовж залізничних колій.
Звичайно, що ніхто з бабусь не признається, що гриби зібрала у лісопосадці чи поблизу дороги, що підвищує ризик отруєння. Кожна з опитаних продавчинь лиш розхвалювала свій товар, проте жодних довідок про безпечність свого продукту надати не змогла.
За матеріалами лікаря підготувала Ольга ЗЕЙЛИК
-
Сьогодні
-
Завтра
-
Незабаром