Сумні спогади про «противний» Луцьк 1903–1904 років. ФОТО

16 Липня 2018, 10:32
Родина луцького мирового судді 3977
Родина луцького мирового судді

В 1903 році до міста Луцька по направленню, переселилась родина мирового судді Петра Павловича Олександрова. У Російській імперії мирові суди створювали відповідно до судової реформи 1864 року. Вони розглядали дрібні кримінальні злочини, за які передбачалося тюремне ув’язнення до одного року, та цивільні справи з ціною позову до 500 рублів.

Мирових суддів у місцевостях, де були запроваджені земські установи (а це головним чином центральна Росія), обиралися строком на три роки на повітових земських зборах. А в столицях і в Одесі – міськими думами. На окраїнах, зокрема й в Київській, Подільській, Волинській губерніях і в чорноморській області вони призначалися міністром юстиції, безстроково.

Разом з чоловіком в Луцьк переїхала його дружина Елла Едуардівна з двома дітьми. Родина до того Луцька проживала в Києві та містечку Тараща (сучасна Київська область).

Родина луцького мирового судді Олександрова. Зліва направо: Петро Олександров, дружина Елла, діти Валерія та Борис
Родина луцького мирового судді Олександрова. Зліва направо: Петро Олександров, дружина Елла, діти Валерія та Борис

З листів дружини луцького мирового судді можна дізнатися цікаві подробиці повсякденного життя Олександрових в нашому місті. Варто зазначити, що переїзд до Луцька дружині столичного судді не сподобався, місто викликало негативні емоції. Тому в листах до родичів Елла Едуардівна згадує місто не завжди добрим словом.

Лист до Луцька, 1904 р.
Лист до Луцька, 1904 р.

Отож, наведемо кілька цікавих цитат із листів про тогочасний Луцьк від дружини мирового судді:

Червень 1903 року.

«Тільки що отримала лист від Леоніда Івановича, він запитує де ми? З 9 червня в Луцьку, а Валя з бабусею на Балтійському морі…».

Жовтень 1903 року.

«Луцьк перше враження справляє прямо гнітюче, але потім можна звикнути. Місто розташоване на півострові, так що в ньому тільки одна вулиця, дуже довга, і від неї до річки йдуть поперечні, але такі криві і загострені, що річки не видно, та вона й маленька. В місті весь рух, таким чином, зосереджується на головній вулиці, і він такий великий, як в Києві на Хрещатику. Правда в Луцьку,  замість екіпажів їдуть одні вози… Огидно! Народ тут дуже противний,  так що мати з ним справу зовсім не так приємно як з мешканцями Таращі, де раніше проживали.

В Луцьку багато інтелігентної публіки, часто робимо візити до суддів, деякі мені сподобалися, але зовсім не маю можливості де-небудь [регулярно] бувати. Вдень не можу залишити маленького [Толю] і постійно то йому кашу вари, то годуй, і ні з ким його залишити, а ввечері поки їх вкладеш, вже десята година».

Родина луцького мирового судді Олександрова разом з прислугою. Фото зроблене або в Таращі, або в Луцьку
Родина луцького мирового судді Олександрова разом з прислугою. Фото зроблене або в Таращі, або в Луцьку

Листопад 1903 року.

«У Луцьку нам як і раніше не подобається, прагнемо втекти, та не вдається це, годі й говорити. Ви все скаржитеся на самотність, а я не уявляю собі нічого кращого. Звичайно, відбери у мене тепер сім’ю, я не переживу, але якби вона зовсім не заводилася, було б краще. Діти, поки зовсім маленькі як Толя, приносять задоволення; але зате як же стомлюють! У віці вони доставляють одне засмучення, а далі – коли настане статева зрілість? Я не можу без жаху думати про це. А потім вони підуть і залишать тебе таким же самотнім як і раніше. А скільки мороки, клопоту, страху, роздратування! Соня поступила в гімназію у 2-й клас. У нас все благополучно, всі здорові, крім мене, у мене часто болить серце, а спина болить до такої міри, що вночі спати не можу. Це від втоми».

1904 рік. Лист із Луцька

«Дорога моя Марія Петрівна! Вибачте, що довго не писала; приїжджала мама, а при ній, нічого не можна робити. Жилося нам в цю зиму, як Ви знаєте, дуже сумно. Тепер почалося літо, і ми всі трохи ожили, тому що біля нашого будинку в Луцьку хороший сад, в якому можна дихати. Але квартира вбивча, у мене вже починається ревматизм, доведеться її змінити, і тоді у нас не буде саду, єдиної нашої розради. Втім, якщо я буду Вам все докладно розписувати, то мені доведеться написати п’ять томів, так що Ви краще повірте мені на слово, що тут «препаршиво». Тому ми вирішили переїхати на зиму в Київ, а чоловіка Петра Павловича залишити тут. Так для всіх буде краще. Гірше за всіх доведеться П.П., але беручи до уваги, що всі ці роки йому доводилося завжди краще за всіх, то я думаю – це йому не зашкодить. Він дуже наполягає на переїзді та запевняє, що йому навіть краще: він тоді хоч Різдво і Великдень проведе по-людськи. Особливо добре було б це для Валі, яка з тутешньої помийної ями потрапить  в хорошу гімназію. У Києві я б її віддала знову в другий клас, тому що тут вона дуже «кульгає» в навчанні».

Джерело фото та листів: Михайло Классон: Роберт Классон і Мотовилов – Біографічні нариси (книга).

Переклала Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Читайте також: Яким Луцьк бачать туристи з Білорусі

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]m

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у , Google+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментарі
16 Липня 2018, 14:19
"Огидно! Народ тут дуже противний, так що мати з ним справу зовсім не так приємно як з мешканцями Таращі, де раніше проживали." Пройшло більше ста років і нічого не змінилось.
16 Липня 2018, 22:54
Таке, всім не вгодиш. Балувана пані попалась.
21 Липня 2018, 11:37
А МЕНІ ВСЕ ПОДОБАЄТЬСЯ
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром