Яким Луцьк бачать туристи з Білорусі

15 Липня 2018, 13:27
Луцьк очима білоуської журналістки 4431
Луцьк очима білоуської журналістки

Білоруська журналістка Оксана Яновська побувала в Луцьку й розповіла про свої враження. 

Завжди було цікаво дізнатись, яким наше місто бачать туристи, що їм сподобалось, що обурило. Важливим джерелом інформації про наше місто є відгуки туристів і Район.Луцьк час від часу буде знайомити своїх читачів із найцікавішими відгуками про наше місто. 

Нашу увагу привернув зовсім свіжий червневий відгук білоруської журналістки Оксани Яновської, яка побувала в Луцьку і розповіла про свої враження на сторінках порталу «Звязда». Приводимо кілька цікавих цитат, які на думку авторки показують, що є особливим в Луцьку і чому сюди варто приїхати білорусам, або іншим туристам. Назва публікації звучить як «Луцьк: від Вітовта до наших днів». Авторка розпочинає свою розповідь враження такими словами:

«Хтось обожнює пляжний відпочинок, а я – пізнавальний. Луцьк – не є випадкова точка на карті, адже колись він був у складі Великого князівства Литовського. Недалеко від міста, в селищі Олика, зберігся палац Радзивіллів. Мені було дуже цікаво пройтися по слідах історії та відчути гостинність українців».

Вигляд на Старе місто
Вигляд на Старе місто

Початок не поганий, як то кажуть… Далі переходить до безпосередньої розповіді про замок, екскурсії, вхідний квиток та його ціну, яка переведена на білоруські гроші – рублі.

«Луцьк – одне з найдавніших міст Західної України. У 1320 році місто увійшло до складу ВКЛ і незабаром дісталось Любарту Гедеміновичу, князю Луцькому, Волинському. Син Гедиміна побудував замок, який зберігся до наших днів і входить в ТОП-7 чудес України. У луцькому замку Любарта 1429 року зібрав монархів Європи, щоб обговорити політичні та економічні питання. Тут же йшлося про коронацію Вітовта. Правда, вона так і не відбулася, тому що у князя були противники. Тепер же в замку і біля нього може коронуватися будь-який гість, благо декорацій для цього вистачає. Вхідний квиток в замок коштує 20 гривень (1.53 руб.). При цьому у відвідувача повна свобода – можна перебувати там хоч весь день, прогулюватися по території, милуватися картинами, заглядати в лавочки і купувати сувеніри. Ще 20 гривень коштує екскурсія по вежі, на кожному ярусі якої є цікаві експозиції».

2
Луцький замок
Луцький замок

Розповідь продовжується враженнями про луцьку кухню:

«Після прогулянки саме час пообідати. Звичайно, в ресторані «Корона Вітовта», де головне правило: «Для кожного з нас кожен з гостей – коронована особа». Згідно з легендою, саме на цьому місці Вітовт давав банкет на честь європейських монархів. Кажуть, що готують тут за рецептами княжого кухаря. У холі ресторану – фотографії почесних гостей: від президентів Польщі й України до Святослава Вакарчука. Нас, попри похідний вид, дійсно зустрічали як королів, втім, всіх інших – теж».

1
Вулична кав'ярня
Вулична кав'ярня

Про загальний туристичний вигляд міста…

«Крім візитки міста, в Луцьку є що подивитися. Поруч з замком – величний кафедральний Петропавлівський костел. А ще можна просто погуляти затишними вуличками, де зберігся дух старовини. Втім, лучани зуміли навіть сучасний житловий будинок скульптора Миколи Голованя перетворити на туристичний об'єкт».

1
Будинок Миколи Голованя
Будинок Миколи Голованя

Про ставлення до туристів…

«До осені 1939 року Луцьк входив до складу Польщі, до сих пір там популярно звернення «пан / пані», а польська діаспора зберегла рідну мову. В цілому місто україномовне, але ніякого негативу стосовно російськомовних немає, а в нас відразу впізнали білорусів і дуже тепло приймали».

Про «shopping» в Луцьку…

«У Луцьку мешкає понад 200 тисяч осіб, тут багато торгових центрів і промислових підприємств. Зокрема, в місті випускають знамениті автобуси «Богдан».

Ринки є біля вокзалу і прямо під стінами замку. Можливо, це далеко не всі ринки міста. Як, наприклад, і в Чернігові, вони багато в чому схожі на «привіт з 90-х». На відкритій частині ринків мінімум благоустрою, але дуже великий асортимент товарів. Ціни на якісь речі нижче наших, на якісь - цілком схожі.

Що точно дешевше в Луцьку й інших відомих мені українських містах, так це мед, горіхи, цукерки, кава, спиртне, парфумерія та косметика, всякі господарські дрібниці і ювелірні вироби. У Луцьку представлені три мережі парфумерних магазинів.

На пішохідній вулиці Лесі Українки повно всяких магазинчиків, в тому числі торгують цукерками. Чорнослив, курага, диня, фініки (з горіхами й без) в шоколаді коштують від 8.05 до 12.26 руб. за кілограм. «Столичні» продаються без звичних нам фантиків, в коробках, кілограм на наші гроші коштує 8 рублів.

На цій же вулиці грають музиканти, продають каву. Чашка еспресо коштує 92 копійки. У «Сімейної пекарні» багатющий вибір свіжої випічки, навіть очі розбігаються! Булочка з найніжнішого листкового тіста зі щедрою вишневою начинкою – всього-то 57 копійок.

У мережі супермаркетів «Сільпо» у відділі соків нас постійно охоплює подив: чому все це багатство вибору не доїжджає до Білорусі? У ковбасному відділі теж задумалися: чому в наших магазинах легко нарватися на продавця, який придумає сто причин, щоб не включати слайсер, а в Луцьку, як і в Таллінні або Варшаві, сири та м'ясні делікатеси нарізані й упаковані по 4-12 шматочків. У кулінарному відділі страви для розігрівання кладуть в безкоштовні лотки для мікрохвильовок. У «Медовій хаті» продавці переконали нас, що у них продаються медові алкогольні коктейлі за рецептами часів Вітовта. Ми розуміли, що це гра, але вона нам подобалася».

Ось такий він Луцьк очима білорусів, що думають про наше місто туристи з інших країн розповімо в наступних публікаціях.

Джерело фото: http://zviazda.by

Переклала Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментарі
16 Липня 2018, 12:57
Дуже приємно, бо я теж люблю своє місто1
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром