Яка будівля в Луцьку була найбільшою у ХІХ столітті. ЗАКАМАРКИ

16 Червня 2018, 14:22
Будинок на розі двох вулиць 2515
Будинок на розі двох вулиць

Може здатися, що прогулюватися віддаленими від центру місцями – не зовсім цікава забава. Ця думка може змінитися, якщо звернути увагу, яка будівля знаходиться на повороті до вулиці Львівської. 

З вікна маршрутки я завжди спостерігала за триповерховим приміщенням на розі вулиць Червоного Хреста і Львівської, на якому чорніють вибиті вікна. І врешті наважилась вийти на цій зупинці і роздивитися все ближче.

Веде до споруди асфальтована дорога, з-під якої видніється бруківка, що говорить про її старий вік. Моя здогадка виявилась правильною – будинок був збудований у 1850-х роках, архітектура є прикладом стилю «класицизм».

У ХІХ столітті це був госпіталь на території військової частини, і вважається найбільшою будівлею Луцька тих часів. Уже в наступному столітті госпіталь перетворився на католицьку духовну семінарію.

Нині ж ця територія знаходиться у власності Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, яку планують реконструювати під студентське містечко. Студентів там доки не видно, але чути дитячі голоси у приміщенні. Допитливі дітлахи досліджують напівзруйноване приміщення зсередини. Можливо, коли вони підростуть, на цьому місті вже і буде студентське містечко. Але зараз там лише зруйновані стіни і зловісні дерева, що закривають будівлю від людських очей.

Непомітний здалеку будинок
Непомітний здалеку будинок

Вибиті вікна
Вибиті вікна

Будинок був збудований у 1850-х роках
Будинок був збудований у 1850-х роках

Вхід до підвалу
Вхід до підвалу

Хащі навколо будинку
Хащі навколо будинку

Залишки дверей
Залишки дверей


Всчередині - безлад
Всчередині - безлад

Тут планують поселити студентів
Тут планують поселити студентів

Поки тут гуляють допитливі підлітки
Поки тут гуляють допитливі підлітки

 

Олеся САЄНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром