«Активні громадяни»: проекти лучан, які змінюють місто. ФОТО

31 Травня 2018, 15:30
Британська рада в Україні 3130
Британська рада в Україні

Українці завжди кажуть, що один у полі – не воїн, а гуртом простіше і з батьком розібратися. Але якщо без поля і батьків, то українцям як нікому відомо, що означає, коли люди об’єднуються навколо однієї мети. Такі речі здатні змінити світ, не кажучи вже про невеликий обласний центр на прикордонні.

Змінювати простір навколо себе мешканцям обласного центру Волині допомагає Європа. Вже кілька років поспіль місцева громадська організація «Молодіжна платформа», яку очолює молодіжний лідер Захар Ткачук, співпрацює у форматі постійного партнерства із міжнародною культурною організацією «Британська рада», що існує майже у всіх країнах світу. Проект, який вони реалізовують спільно – «Активні громадяни». Його завдання – об’єднати лучан навколо ідеї зробити своє місто кращим.

«Британська рада» працює на Волині вже кілька років
«Британська рада» працює на Волині вже кілька років

 «Ми не займаємося видачею віз. Ми реалізовуємо проекти у гуманітарній сфері, які роблять Луцьк кращим через призму цінностей Великої Британії», – розповідає у розмові Захар Ткачук.

Програма «Активні громадяни» підтримує маленькі ініціативи і стає мотиватором для звичайних людей змінювати простір навколо себе, кооперуватися, робити благо для всіх. Таким чином, людина через свій розвиток може розвивати цілу громаду.

У Луцьку вони співпрацюють з ГО «Молодіжна платформа»
У Луцьку вони співпрацюють з ГО «Молодіжна платформа»

Гроші на проекти виділяє Британська рада у рамках співфінансування. Формати розгляду проектних заявок різні: від конкурсу проектів, якому передує тренінг з проектного менеджменту, і до пітчингу соцпроектів. Існує також співпраця у форматі обміну, що дозволяє членам громади відвідувати інші громади і привозити звідти цікавий досвід.

Пропонуємо Вашій увазі ТОП-5 цікавих соціальних ініціатив, які у Луцьку реалізували за підтримки «Британської ради».

«Креативна набережна»

Днями у Луцьку на березі Стиру встановили великий шезлонг. Він знаходиться просто над річкою і користується неабиякою популярністю серед лучан, які прийшли сюди позасмагати. Проект на туристичний конкурс подавала лучанка Олександра Гусар. Її ідея проста – зробити кращим місце для відпочинку, аби лучани могли проводити своє дозвілля культурно і зручно.

Захар Ткачук переконаний, що цей проект дасть поштовх наступним ідеям, які зроблять набережну Стиру кращою.

Шезлонг став чи не найпопулярнішим місцем на пляжі
Шезлонг став чи не найпопулярнішим місцем на пляжі

Вартість дизайну, виготовлення та встановлення такого шезлонгу перевищила 30 тисяч гривень. Це та максимальна сума, яку могли отримати учасники пітчингу соціальних проектів на свої ідеї. Решту грошей, потрібних для втілення задуму, вони шукали самі.

Металева стіна «Тут був я»

Аби врятувати кількасотлітні стіни будівель у Старому місті від вандалів, лучанин Тарас Пахолюк вирішив дати їм можливість «виписатися». Спеціально для цього він придумав металеву конструкцію, на якій кожен охочий може залишити своє «Тут був». І люди цим активно користуються. Хтось залишає автографи, дехто – підписи коректором, маркером. Хтось – милі віршики.

Стіна для дозованого вандалізму
Стіна для дозованого вандалізму

Для «найкреативніших» написів
Для «найкреативніших» написів

Коли стіна вже заповнена, автор проекту її фотографує і стирає з неї всі написи, звільняючи місце для нової.

Успіхів дівчині! Вболіваємо
Успіхів дівчині! Вболіваємо

Правила використання стіни
Правила використання стіни

А цей напис міг опинитися на замку
А цей напис міг опинитися на замку

На цей проект «Британська рада» дала лучанину 30 тисяч гривень.

Фестиваль «Середньовічний Лучеськ»

Фестиваль має популяризувати історію Луцька, середньовіччя та лицарство зокрема. Вперше його провели цього року. Із заходу, зосередженого на лицарських боях, він став своєрідним святом для всієї сім’ї, адже навіть найменші лучани могли помахати дерев’яними мечами та постріляти з луків.  Громада згуртувалася навколо спільної історії.

«Британська рада» профінансувала проект у розмірі 30 тисяч гривень.

Цікаво, що проект продовжиться і цього року, але вже в іншому форматі. За сприяння міської ради та конкурсу місцевих ініціатив, міні-фестивалі автори проекту Сергій Ващук та лицарський клуб «Айна Бера» робитимуть у різних районах Луцька.

Кінотеатр «Круті педалі»

Еко-кінотеатр, який працює на енергії, що її глядачі генерують від крутіння педалей велосипеда. Автор ідеї – луцький аніматор, керівник анімаційної студії «Імаго» Леонід Тивонюк. Він разом із командою однодумців замовили генератор та складну механічну конструкцію, що дозволяє перетворювати енергію.

У місті більше ніж рік відбувалися екологічні кіноперегляди. Цікаво, що до креативної ідеї долучалися навіть перехожі, які бачили велосипед Леоніда у місті. Вартував проект 15 тисяч гривень.

«Соціальний контейнер»

Одним із найважливіших гуманітарних проектів у місті є, напевно, соціальний контейнер. Ця ідея об’єднала сотні лучан навколо ідеї благодійництва. Авторка проекту, лучанка Олена Кравчук переконана, що допомагати можна без шкоди для власних гаманців, але з користю для власних шаф.

Концепція проста і давно відома. Люди приносять у соціальні контейнери придатні для вжитку речі, що їм не потрібні. Одяг, взуття, іграшки та книжки можна залишити у контейнерах поблизу ЦНАПу та на вулиці Ковельській. Звідти їх забирає Олена та її команда волонтерів. Вони сортують речі, та віддають тим, хто їх потребує.

Соціальний контейнер
Соціальний контейнер

Кидати сюди можна не все
Кидати сюди можна не все

Захар Ткачук розповідає, що це дуже масштабний проект, адже кожного разу в день роздачі одягу до Територіального центру соціального обслуговування приходять десятки людей.

Ініціативу підтримували двічі. Перші 15 тисяч гривень пішли на закупівлю соціальних контейнерів. Другі – на придбання столів та вішаків для того, аби одяг було зручно забирати. Наразі проект потребує волонтерів.

Людмила РОСПОПА

Читайте також: Понівечили нові лавки біля істфаку

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у  TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром