Луцький лікар розповів, чим небезпечні кліщі

09 Травня 2018, 08:27
Начальник Центру превентивної медицини ДУ «ТМО МВС України у Волинській області» Віктор Наумчик 6434
Начальник Центру превентивної медицини ДУ «ТМО МВС України у Волинській області» Віктор Наумчик

З початком теплого сезону кліщі починають атакувати людей та тварин. Попри те, що в інтернеті доступно багато інформації про шкоду та небезпечні наслідки укусів кліщів, пересічні громадяни мало знають про цих тварин.

Про те чим небезпечні кліщі, які хвороби вони переносять та як від них захиститися Район.Луцьк розповів начальник Центру превентивної медицини ДУ «ТМО МВС України у Волинській області» Віктор Наумчик.

Віктор Наумчик каже, що люди часто думають, що кліщі це комахи. Насправді ж це дрібні членистоногі тварини. Вони невеликі за розміром, приблизно 3 міліметри, тому на одному квадратному метрі можуть жити десятки і навіть сотні кліщів.

«Об’єм крові, що висмоктують самки кліщів, може в десятки разів перевищувати їхню вагу», – пояснює Віктор Наумчик.

Лікар розповідає, що територія Волині відноситься до епідеміологічно неблагополучних. У 2017 році за медичною допомогою звернулися 493 особи. Сьогодні 50 населених пунктів на Волині відносять до «зони ризику». Найбільш поширені кліщі на території Ратнівського району.

«На Волині зростає рівень захворюваності на лаймбореліоз або хворобу Лайма. Кліщі є переносниками спірохет із роду Borrelia. За останні 3 роки підтверджено 90 випадків. Майже щороку реєструємо нові території, де зявляються випадки цієї хвороби», – розповідає Віктор Наумчик.  

При хворобі Лайма людина починає відчувати слабкість, стає дратівливою. У хворого підвищується температура майже до 40 градусів, починає паморочитися голова. Місце укусу починає свербіти.

Ще одна небезпечна хвороба, яку переносять кліщі – кліщовий енцефаліт. Ознаки дуже схожі на хворобу Лайма. Летальні наслідки цієї хвороби коливаються від 3 до 20%.

Найбільше кліщів є у лісах, однак навіть міські жителі можуть «принести» їх до своєї квартири чи будинку із взуттям чи букетом квітів. Длятого, щоб вберегтися від кліщів потрібно одягатися у світлий однотонний з довгими рукавами одяг. Не варто забувати про головний убір. Вдома потрібно одразу змінити одяг, випрати та випрасувати його. Витрушувати одяг – неефективно.

«Найчастіше кліщі присмоктуються до найбільш тонкої шкіри: за вухами, на шиї, пахвами, і паховій ділянці, волосяній частині потилиці, у зоні під лопатками та під колінами», – застерігає лікар.

Якщо кліщ все-таки присмоктався, Віктор Наумчик радить якнайшвидше видалити його, бажано у травмпункті. Якщо ж вирішили позбутися членистоногого самотужки, то не варто поливати його олією.

«Це лише вб'є і рана інфікуюється», – пояснює Віктор Наумчик.

Він каже, що невелика кількість олії справді перекриє кліщу повітря і, можливо, він вилізе самостійно. Кліща необхідно видалити разом із усіма частинами тіла, розхитуючи з боку в бік. Віктор Наумчик застерігає, що кліща не потрібно викидати, а лише спалювати.

«При прояві ознак захворювання потрібно неодмінно звернутися до інфекціоніста», – попереджає  лікар.

Олена ЛАУЩЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром