Що об’єднувало князя Вітовта і графа Дракулу

23 Квітня 2018, 10:45
Князь Вітовт 5217
Князь Вітовт

У 2019 році наше місто святкуватиме 590-ту річницю з часу проведення З'їзду європейських монархів у Луцьку.

Ініціатором проведення заходу був Великий князь литовський Вітовт, з постаттю якого тісно пов’язана історія нашого міста.

Особистість князя Вітовта недостатньо вивчена істориками України, Литви та Польщі, існує багато легенд та «білих плям», які ще потрібно буде дослідити нащадкам. 

Сьогодні читачам Район.Луцьк ми хочемо розповісти про цікавий та маловідомий факт про князя Вітовта, який тісно пов’язує його з родиною славнозвісного графа Дракули, про якого знято багато містичних фільмів. 

Шановні лучани, не лякайтесь, Вітовт не був вампіром: його та Дракулу об’єднує дещо інше. Обидва вони належали до лицарського ордену Дракона, який був заснований імператором Священної Римської імперії Сигізмундом I Люксембургом в 1408 році. Метою створення ордену була охорона Хреста Господнього та боротьба з язичниками, якими тоді були для християн турки. Спочатку членами ордену було дванадцять лицарів. 

Усі хто належав до ордену вважали своїм символом малюнок дракона, який часто зображали на своїх шоломах, медальйонах чи підвісках. Основним документом Ордену стала булла «Сигізмунд – король угорський», яка і підтверджувала право членів ордена носити знак дракона.

Одним з членів ордену з 1429 року став і князь Вітовт. А у 1431 році до лицарів ордену Дракона був прийнятий Влад II Дракул, який на той момент командував прикордонним військом і стояв на сторожі переходів через Трансільванію. Він якраз і був батьком знаменитого Влада Цепеша Дракули, який став прообразом графа Дракули. Насправді ж титул «dracul» означає якраз і приналежність до ордену. 

Отож прізвисько «Дракул» (рум. Dracul, «дракон» ) було успадковано Владом III від батька, Влада II.

Свого часу членами цього ордену, окрім Вітовта, були такі відомі європейські правителі, як Фердинанд I (король Неаполю), Владислав II Ягеллончик, Ернст Залізний (герцог Австрії), Генріх V (король Англії), Владислав II Ягайло.

Орден Дракона був прототипом привілейованого клубу, до якого входили представники дворянського і королівського походження.

Князь Вітовт
Князь Вітовт

Влад ІІ Дракул
Влад ІІ Дракул

Влад ІІІ Цепеш (Дракула)
Влад ІІІ Цепеш (Дракула)

Символ Ордену Дракона
Символ Ордену Дракона

Імператор Сигізмунд під знаменом із зображенням дракона
Імператор Сигізмунд під знаменом із зображенням дракона

Читайте також: Мисливська здобич біля Луцька в 1914 році

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]
   

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром