«Краще не лікувати туберкульоз зовсім, ніж лікувати неправильно», – лікар. ІНТЕРВ'Ю. ФОТО

24 Березня 2018, 18:20
Юрій Валецький 7903
Юрій Валецький

У суботу, 24 березня в світі відзначають День боротьби з туберкульозом – недугою, яку людству за усю історію так і не вдалося здолати. Для України проблема сухот надзвичайно актуальна ще й тому, що з 1995-го року наша країна офіційно переживає її епідемію.

Про ситуацію із захворюваністю волинян на туберкульоз та міфи щодо цієї недуги Район.Луцьк поспілкувався із доктором медичних наук, головним спеціалістом управління охорони здоров’я Волинської ОДА з фтизіатрії Юрієм Валецьким.

Юрію Миколайовичу, чи набирає обертів епідемія на Волині чи йде на спад?

Ситуація як в Україні, так і на Волині напружена. Хоча статистика ніби свідчить, що смертність і захворюваність знизилася, і це справді так, але з’явилась нова загроза. 20 років тому туберкульоз був інакшим, бо збудник був менш стійким до медикаментів. Зараз побільшало випадків так званого мультирезистентного туберкульозу, тобто стійкого до протитуберкульозних ліків. Щодня від туберкульозу помирає 12 українців, з них двоє – волиняни. За рік – більше 100 волинян, а в Україні – 30 тисяч. 600-800 осіб в нашій області щороку дізнаються про свій діагноз. 

Скільки коштує лікування від туберкульозу?

Хочу наголосити, що лікування цілком безплатне. Якщо людина інфікована звичайним збудником, її лікування триватиме 6 місяців. Якщо ж це мультирезистентна форма, тобто стійка, воно буде складнішим і довшим – від 20 місяців. Звісно, і фізично, і морально витримати такий курс лікування дуже важко. Поява стійких форм хвороби пов’язана з тим, що за останні 50 років нових протитуберкульозних препаратів не синтезовано. Чверть нових випадків інфікування – це інфікування стійким до препаратів збудником.

2
Лабораторія тубдиспансеру
Лабораторія тубдиспансеру

Чому ж краще не лікувати туберкульоз зовсім, ніж лікувати неправильно?

Важливо знайти спільну мову з пацієнтом, особливо, якщо він лікується амбулаторно. До лікування асоціальних осіб залучаються і неурядові організації: за дисциплінованість у прийомі препаратів ті отримують продуктові, господарські набори, поповнення мобільних телефонів. Залучаємо психологів і членів родин. Дотримуватись схеми лікування дуже важливо! Не припиняти лікування з поліпшенням самопочуття, приймати точну кількість таблеток. Недостатня концентрація препаратів у крові не вбиває збудника, а, навпаки, робить його стійким до речовин. Якщо пізніше пацієнт вирішить лікуватись, його шанси на одужання значно зменшаться.

Народні методи лікування. Чи варто довіряти їм?

Пацієнти часто більш обізнані про так зване «нетрадиційне» лікування, ніж про справжню медицину. Нерідко після встановлення діагнозу та призначення лікування, люди починають шукати, так би мовити, альтернативу. Наприклад, собачий, борсучий, їжаковий жир, медведки, прополіс, мумійо. Наголошую, що науково ефективність усіх цих методів не доведена і покладатись на них ні в якому разі не можна!

Туберкульоз хребта
Туберкульоз хребта

Часто люди дивуються, що туберкульоз може бути локалізований не тільки в легенях. Наскільки поширені позалегеневі форми хвороби?

Справді, переважно туберкульоз вражає легені, але все ж у 18-20% випадків - це хвороба позалегеневої локалізації. На Волині у 2017-му році це було більше 100 таких випадків. Переважно, туберкульозні плеврити. На другому місці – кістково-суглобовий туберкульоз, який вражає кістки, суглоби, хребет. Таких випадків фіксується більше 10 щорічно. Небезпека такого туберкульозу в тому, що, наприклад, коли болить спина, лікарі не підозрюють туберкульоз, не призначають рентген-діагностики. Тому інколи вже після курсів масажу ми виявляємо на рентгені зруйнований туберкульозом хребець. Інші локалізації – це туберкульоз очей, периферичних лімфатичних вузлів і, особливо небезпечний, туберкульоз центральної нервової системи, так званий туберкульозний менінгіт (запалення мозкових оболонок, спричинене туберкульозом).

Туберкульоз і куріння. Чи може сприяти ця звичка розвиткові хвороби?

Насамперед, якщо у курців змінюється характер кашлю, необхідно обстежитись. Курці хворіють частіше. По-перше, сам дим зі шкідливими речовинами подразнює і руйнує слизову оболонку бронхів, яка виконує бар’єрну функцію. Якщо слизова оболонка бронхів здорова, то збудники туберкульозу, якщо і потраплять на неї, відкашлюються. Якщо ж там є запальний процес, то це створює умови для проникнення бацилу легені.

1
У відділенні для мультирезистентних форм туберкульозу
У відділенні для мультирезистентних форм туберкульозу

Чи можна мочити місце «проби Манту»? Що ви порадите? Нещодавно в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун «дозволила» це робити, хоча раніше медики наголошували, що пробу мочити не можна.

Проба Манту – це туберкуліно-діагностика. Внутрішньо-шкірно вводиться туберкулін і через 72 години визначається, чи людина інфікована. Наголошую: не хвора, а саме інфікована. Моя думка з думкою Уляни Супрун не збігається. Все таки це ін’єкція, а отже – травма шкіри. Якщо туди потрапить вода, а вода з крану, безумовно, не стерильна, це може спричинити запальний процес. Може бути алергічна реакція, адже вода хлорована. Тому, щоб не ризикувати, я раджу не мочити пробу Манту 72 години. Тим більше, це має значення для дітей. Адже в семирічному віці, згідно з національним календарем щеплень, для неінфікованих дітей передбачена ревакцинація від туберкульозу – БЦЖ. Запальний процес можна хибно інтерпретувати як позитивну реакцію.

Насамкінець, як стежити за собою, щоб не захворітита які симптоми можуть свідчити про початок хвороби?

90% дорослого населення і 50% дітей шкільного віку в Україні інфіковані туберкульозною паличкою. Це не означає, що вони хворі, але, якщо імунітет знизиться, ймовірність захворіти зросте. Здоровий спосіб життя – головна порада. Також необхідно не забувати про важливість ранньої діагностики, адже туберкульоз підступний тим, що протікає певний час безсимптомно. Для цього раз на рік дітям роблять пробу Манту, а дорослим – флюорографію. Схуднення, погіршення апетиту, втомлюваність, пітливість, незначне підвищення температури тіла до 37,1-37,2 градусів, покашлювання можуть бути першими «дзвіночками» туберкульозу.

Спілкувалася Лариса АНДРІЙЧУК

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром