З ЛНТУ пов'язане з «УКРОПом» підприємство «витягує» майже 2,3 мільйона гривень

12 Березня 2018, 19:54
Підприємство, пов'язане з функціонерами партії «УКРОП» «витягує» майже 2,3 мільйона гривень 1361 Джерело: http://www.volynpost.com
Підприємство, пов'язане з функціонерами партії «УКРОП» «витягує» майже 2,3 мільйона гривень

Підприємство, пов'язане з функціонерами партії «УКРОП», через суд стягує з Луцького національного технічного університету понад два мільйона 

Про це повідомляє ВолиньPost.

Минулого року на вулицях Луцька з'явилися білборди, які розповідали про чергову «перемогу» фонду укропівця Ігоря Палиці «Тільки разом», а саме –  студенти можуть отримати 50 000 гривень на реалізацію власного проекту. Здавалося б, гідна ініціатива для підтримки спудеїв і фонд дбає про них. Проте в той же час підприємство, пов'язане з функціонерами партії «УКРОП», через суд стягує з Луцького національного технічного університету майже 2,3 мільйона гривень, які могли б піти на зарплати працівникам вишу або вдосконалення його інфраструктури.

ТРИВАЛА СПІВПРАЦЯ, ЯКА ЗАВЕРШИЛАСЯ СУДАМИ

Судиться з університетом товариство «Житлобуд №1». Чимало років ця фірма була підприємством, яке «закривало» всі будівельні підряди Луцького національного технічного університету. Зокрема, в 2008 році фірма взялася реконструювати колишнє кафе «Меридіан» (вулиця Даньшина, 10) під учбово-лабораторний корпус.

У 2011 році фірма і дві посадові особи університету від імені вишу уклали додаткову угоду щодо цього об'єкту, в якій йшлося про виплату 1,25 мільйона гривень за роботи на «Меридіані». Однак ці кошти не надійшли на рахунки підприємства. Опісля розпочалися судові суперечки, які тривають і понині.

«Житлобуд №1» в позовах посилається на акти виконаних робіт, які підписані представниками вишу. 

Натомість в Луцькому НТУ пояснюють, що ні угода, ні решта паперів - недійсні. Виявилося, що їх підписала нині звільненні посадова особа, а саме, проректор з адміністративно-господарської частини Микола Баховський, який на це повноважень аж ніяк не мав.

До того ж документи завірили печаткою, яка не діяла на дату їх складання. Виглядає на те, ніби представники університету допомогли приватному підприємству «витягнути» гроші з вишу. 

Додаткові підозри створює стан «Меридіану», де ЛНТУ довелося власними силами проводити консервацію будівлі, аби зберегти її від руйнування, початки якого видно неозброєним оком.

Зокрема в лівому передньому куті екс-кафе довелося замурувати частину вікну та прилаштувати металеву підпірку. Через надмірне навантаження (до об'єкту фактично добудували третій поверх) цей кут почав руйнуватися. До того ж на другому поверсі видно, як «сповзли» на бік стіни майбутньої актової зали.

Руйнування стіни (вигляд з двору)
Руйнування стіни (вигляд з двору)

Руйнування стіни (вигляд з будівлі)
Руйнування стіни (вигляд з будівлі)

 

ПОРАЗКА ЗА ПОРАЗКОЮ

У серпні 2015 року, коли працівники вишу виходять з відпусток і очікують на відповідні виплати, університет програв першу апеляцію «Житлобуду №1» і гроші замість потрапити на картки працівників потекли на рахунки підприємства. 

Таким чином університет втратив майже 1,25 мільйона гривень. Однак не здався і подав касацію. Вищий господарський суд звернув увагу на згадані вище доводи ЛНТУ і відправив справу на перерозгляд у місцеві суди, які, до слова, ухвалюючи рішення не розбиралися, чи виконанні роботи в актах відповідають реально виконаним роботам. 

Зрештою знову почалася тяганина, яка нещодавно завершилася поразкою університету, а в «Житлобуді №1» вирішили подати до суду на ЛНТУ ще й на стягнення 1 мільйона гривень пені. Мовляв, університет неналежним чином виконував зобов'язані договору від 2008 року. 

ПОЛІТИЧНІ МОТИВИ

І з цього моменту починається найцікавіше. Адже з червня 2015-го в університеті на посаді ректора Петро Савчук. Як відомо, в попередній каденції Луцької міської ради він входив до групи «Новий Луцьк», а нині є депутатом обласної ради від партії «УКРОП». Тобто з 2014 року він співпрацював з політичною силою, яка сьогодні є домінуючою в області, а один з її лідерів – Ігор Палиця – є головою облради. 

Здавалося б, що партія прийде на допомогу своєму колезі, та ще й зробить благу справу – врятує гроші для університета. 

Однак, як виявилося, у цьому протистоянні в Луцького «політеху» програшні позиції, адже його опонентом є давній партнер функціонерів «УКРОПу» та колеги самого Палиці, а саме – радника голови облради Олександра Товстенюка та бізнес-партнера голови облради Олександра Лазорка. Саме «Житлобуд №1» в 2006 році будував офісний центр «Директорія», в якому сьогодні розташований Фонд Ігоря Палиці «Тільки разом» та деякі «укропівські» структури, і саме ця фірма здійснювала реконструкцію готелю «Лучеськ» та, ймовірно, надавала інші послуги нинішнім «укропівцям». 

До того ж у всіх засіданнях інтереси «Житлобуда №1» представляв депутат міськради від «УКРОПу» Микита Рабан. І виглядає вдвічі дивніше, що відома своєю дисципліною та чітким вертикальним управлінням партія не може «допомогти» «своєму» депутату Савчуку в скрутну хвилину. 

Чи все-таки між «Житлобудом №1» і «УКРОПом» є домовленості, які переважають позиції депутата обласної ради?


ПРИБОРКАННЯ НОРОВЛИВОГО?

Існує й ще одна можлива причина, чому в «УКРОПі» не поспішають втручатися в справу.

Ще з часів каденції в Луцькій міській раді Савчук відзначився тим, що не завжди йшов за рішенням голови фракції, а «тримався» своєї думки. І хоча «Батьківщину» не зрадив, але неодноразово голосував у розріз з колегами.

Така ж ситуація спостерігається й в обласній раді, де Савчук, як відомо, депутат у фракції «УКРОПу». Мабуть, саме через це цьогоріч підтримка ЛНТУ з обласного бюджету як ніколи мала. 

І цю ж ситуацію з судом функціонери «УКРОПу» можуть використати, аби «приструнити» Петра Савчука. Адже правила «послугу за послугу» ніхто не скасовував.

Одна з депутаток обласної ради на умовах анонімності розповіла Інформаційному агентству ВолиньPost, що Савчуку пропонували допомогу з судом в обмін на преференції для укропівців та пов'язаних з ними структур. Проте суди тривають і схоже ректор не пристав на цей так би мовити «шантаж». 

************

Тож поки ЛНТУ продовжує самостійно боротися в судових кабінетах за гроші для вишу, за гроші на заробітні плати та комунальні, різноманітні фонди з білбордів розповідають про підтримку освіти та талановитих студентів.

ТЕКСТ - Анатолій КОТЛЮК

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром