«Поки нема імпульсу від батьків, вальдорфської школи не буде», – педагогиня

12 Березня 2018, 10:47
Одна з ініціаторок луцької вальдорфської ініціативи Руслана Гудим 4423
Одна з ініціаторок луцької вальдорфської ініціативи Руслана Гудим

У Луцьку вже два роки діє вальдорфська ініціатива – наймолодша в Україні. За ці два роки більше лучан дізналося про вальдорфську методику викладання, педагоги з Луцька отримали вальдорфські дипломи, побільшало батьків, які готові підтримувати ініціативу. Однак, аби відкрити принаймні вальдорфський клас, все ще недостатньо і батьків, і педагогів.

Для батьків, які цікавляться вальдорфською педагогікою та всіх зацікавлених у просторі для роботи, творчості та відпочинку «Innerspace» провели тематичну зустріч.

Виявилось, що серед зацікавлених є не лише батьки, а й молодь, вчителі початкових класів, педагоги зі значним стажем викладання.

Дізнатись про вальдорфську педагогіку прийшли не тільки батьки, а й молоді педагоги
Дізнатись про вальдорфську педагогіку прийшли не тільки батьки, а й молоді педагоги

Знайомство й навчання через рух

Знайомство на зустрічі, як і у вальдорфській школі, розпочинається з руху. Прості кроки, стрибки, оплески й лічба – так вальдорфські ініціатори наочно показують, як відбувається навчальний процес  у вальдорфських школах.

Адже в школі з такою системою викладання перевіряють насамперед фізичну, а не інтелектуальну, як у звичайних навчальних закладах, готовність до школи. Відбувається це дуже невимушено, в процесі гри з вчителем. Увагу звертають на те, чи дитина вміє виконувати певні рухи, необхідні для семирічного віку, чи зможе сама залишитися в школі без батьків, її здатність слухати вчителя.

Знайомство учасників відбулося через рух
Знайомство учасників відбулося через рух

Далі всі переходять до вербального спілкування. Знайомляться. Руслана Гудим, вчителька початкових класів школи №3 у Ківерцях, має 25 років стажу, та, окрім звичайного, має ще й диплом вальдорфського вчителя, першою підхоплює й курує розмовою.

Вчителька початкових класів школи №3, одна з ініціаторок луцької вальдорфської ініціативи Руслана Гудим
Вчителька початкових класів школи №3, одна з ініціаторок луцької вальдорфської ініціативи Руслана Гудим

Далі приєднуються до розмови молоді батьки. У більшості з них діти от-от мають піти до школи. Вони кажуть, що хочуть знайти таку школу, яка насамперед подобалась би їхнім діткам.

Голова громадської організації «12», журналістка і мама Ірина Кунинець зізнається, що вальдорфська школа стала частиною її життя. Цьогоріч вона закінчила вчитись на вальдорфського вихователя.

«У вальдорфській школі дуже часто батьки приходять батьками, а стають вчителями й вихователями. Тому я дуже сподіваюся, що наш луцький колектив  вчителів і вихователів з часом доповниться, що батьки також захочуть навчатися, ми зможемо відкривати в нашому місті повноцінні вальдорфські школи. І наша мета – створення вальдорфського садка і школи», – розповідає Ірина Кунинець

Голова громадської організації «Вальдорф-Луцьк», журналістка і мама Ірина Кунинець (в центрі) розповіла, що вальдорфська школа стала частиною її життя
Голова громадської організації «Вальдорф-Луцьк», журналістка і мама Ірина Кунинець (в центрі) розповіла, що вальдорфська школа стала частиною її життя

Успіх проекту – взаємодія батьків, вчителів і дітей

Були серед присутніх і ті, які вперше чули про вальдорфську освіту, але прагнули дізнатись більше про можливості альтернативного навчання в Луцьку.

Тож одна з ініціаторок луцької вальдорфської ініціативи Руслана Гудим, аби задовольнити запити всіх, коротко й зрозуміло пояснила суть такої педагогіки.

«Запорука успішності цього проекту – це тільки взаємодія батьків, вчителів і дітей. Тільки так можна створити вальдорфську школу. Для чого ми й зібралися тут», – розпочинає вона.

Далі Руслана Гудим роз’яснила на конкретних прикладах, як у певних класах проходить навчання.

Вчитель веде дітей до восьмого класу, тому ті предмети, на яких він не спеціалізується, він вчить разом дітьми. Крім цього, у вальдорфській школі є помічник вчителя.

Засновник вальдорфської педагогіки Рудольф Штайнер сказав, що можна вигадати тисячі програм, можна складати по пунктиках все до дрібниць, але, насправді, в педагогіці є тільки учень і вчитель. Тільки цей тандем може приносити якусь користь.

Іноземні мови у вальдорфській школі вивчаються з першого класу: і німецька, і англійська. Є музика, де діти вчаться грати на флейті, також є рукоділля, евритмія.

Ініціатори вальдорфської школи в Луцьку
Ініціатори вальдорфської школи в Луцьку

Чого не вистачає для заснування вальдорфської школи в Луцьку

В Україні є практика створювати при звичайній школі вальдорфські класи. Часто це виходить більш практично й матеріально простіше. Тому й у Луцьку сподіваються створити такі класи.

В українському законодавстві, за словами вальдорфських ініціаторів, зазначається, що, якщо є запит від батьків, то держава має цей запит виконати.

«Тому, поки нема імпульсу від батьків, цієї школи не буде», – наголошує Руслана Гудим

Тож за словами ініціаторів, все залежить від батьків, яких поки що недостатньо.

Учасники зустрічі обговорють особливості вальдорфської педагогіки
Учасники зустрічі обговорють особливості вальдорфської педагогіки

За ці два роки існування вальдорфської ініціативи люди, які дізналися про вальдорфську педагогіку, поїхали в Київ на навчання. Наразі дипломи отримали два вихователі, один вчитель, ще два вчителі – на стадії отримання диплома.

Ознайомитися з вальдорфською педагогікою прийшли вчительки початкових класів
Ознайомитися з вальдорфською педагогікою прийшли вчительки початкових класів

Цього достатньо для відкриття перших класів, але потрібні ще вчителі, які наступного року будуть відкривати класи. Потрібні і батьки, і вчителі, які будуть продовжувати розпочате.

Вальдорфські ініціатори додають: має бути сформована вчительська колегія. Тому що, взявши один клас, знадобляться спеціалісти, які будуть викладати предметні уроки.

2
Зустріч зібрала всіх зацікавлених альтернативною педагогікою
Зустріч зібрала всіх зацікавлених альтернативною педагогікою

Антоніна АНДРІЙЧУК

Читайте також: Людяна освіта у Луцьку: садок, школа і при чому тут німці

 

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром