Ігри навколо землі: чому луцькі депутати одним дають дозвіл на землю, а іншим ні

22 Лютого 2018, 23:43
Луцькі депутати 13 разві відмовили в отриманні землі лучанину 3046 Джерело: Волинь24
Луцькі депутати 13 разві відмовили в отриманні землі лучанину

Луцькі депутати 13 разів відмовили в отриманні землі лучанину Володимиру Ковальцю.

Про це повідомляє Волинь24.

«Я скілько тут товчусь? З 63-го року.. Земля мені не перейшла. То як? Є закон для бідних і для багатих», – бідкається 86-річна пенсіонерка Євгенія Савівна Ковалець.

Жінка все життя пропрацювала в колгоспі. Вдосвіта прокидалася і йшла в поле обробляти десятки, сотні колгоспних гектарів. За тяжку роботу отримала невеликий шмат землі на Вишкові. Разом із чоловіком збудували хату.

Коли ж багато років потому син Володимир взявся оформити документи на цю землю, луцькі депутати заявили: «не можна». 

Чому сусідам можна, а Ковальцям ні? Зрозуміти не важко: статки не ті. Не назбирали на щасливий білет для безтурботної приватизації. От і топчуть поріг міськради, а депутати уже 13 разів вперто голосують не дати Ковальцям їхню ж землю. Що ж це таке? Розкуркулення по-новоукраїнськи? Депутатська справедливість? Чи звичайна корупція?

Іще всередині 2015 року Володимир Ковалець звернувся до міськради за дозволом почати процедуру приватизації маминої землі. Дозвіл отримав. Але халепа: коли на сесію винесли питання про саму приватизацію, депутати голосувати не стали.

«Тоді ж знаєте як було? Ніхто не хотів у колгоспі робити. І вони мені дали оту землю. Є документи, той акт, договір... І тепер, що виходить? Не дають моєму синові. Що йому робити? Зв'яжи дітей у вузлик і за границю, а депутати посідають і думають, що то нас було 52 мільйони в Україні, а сьогодні вже знаєте скільки», – мовить Євгенія Ковалець.

Землю, яку бабця заробила тяжкою працею, депутати ніяк не хочуть віддавати її сину. Пояснюють просто: в місті нема вільних ділянок, а якщо знайдуться, треба, в першу чергу, виділяти атовцям.

З кінця 2015 року депутати ухвалили 137 рішень про безоплатне надання землі у власність. Пільговикам при цьому дісталося лише 25 ділянок. Кому ж перепала решта землі?

На приклад, в інших мешканців Вишкова, родини Кльоців-Кондратюків, проблем із оформленням відразу двох земельних ділянок не виникло. Догукатися через високий паркан до щасливчиків не вдалося. А в телефоні почули щире здивування вишківця.

«Виготовили документацію. Все чітко, всі вимоги. І все. Всі проголосували. Все нормально. Так що там щось неясно», – розповів телефоном мешканець Вишкова Руслан Кондратюк.

Проте напередодні Володимир Ковалець випадково обмовився: Аркадій Соломатін робив йому дивні натяки про те, що допоміг Кльоцам.

«Приїхав він так само в двір, так само, як ми з вами зайшли. Зайшов, подивився... Зі мною були дві дочки. Депутат розказував, що сусідам з Вишкова допоміг з приватизацією землі. То сказали, що він взяв тисячу баксів. Це що корупція?», – розповідає мешканець Вишкова Володимир Ковалець.

У районі Вишкова ми натрапили ще на одну родину, якій пощастило оформити право власності на свою землю. Та не все так просто. Аби прийняти таке рішення, депутатам довелося думати протягом шести сесій. П'ять відмов і лише з шостої спроби. Чому так сталося? Бракувало документів? Вносив якесь уточнення? Та ні. В'ячеслав Дерев'янчук каже: просто заніс папери до ЦНАПу і все.

Що стало справжнім стимулом для луцьких депутатів на шостий раз змінити свою думку? Питання залишається відкритим. І відповідь на нього мали б дати в прокуратурі.

Ще один шмат вишківської землі на сесії хотіли виділити родині Стасіцьких. Хоча в сім'ї нема ні атовців, ні пільговиків, а ситуація ідентична як у Ковальців.

Депутат Соломатін на сесії особисто вписувався за це питання.

Але, якщо земля вже приватизована і жінка хоче оформити дарчу, для чого звертатися в міську раду? Чи все ж депутат Соломатін лукавить?

Для того, щоб допомогти знайомим, можна й прибрехати, а іншим вишківцям хоч головою об стіну товчи.

Корінний мешканець Вишкова Андрій Соломатін більш везучий у земельних питаннях за своїх сусідів. У 20116 році він безкоштовно отримав дві ділянки в селах Кульчин поблизу Луцька та Пульмо, що біля Світязя. На запитання для чого йому аж ддві ділянки, депутат пояснив: одна під дачу, друга – мамі.

Нещодавно Соломатін засвітився у ще одному скандалі. У Луцьку ініціювали відкликання кількох депутатів. Серед них і Аркадій Соломатін. Проте сенсацією стало навіть не бажання лучан вперше в історії відкликати обранців. Шокувала реакція Соломатіна про те, як він назвав мешканців, які поставили свої підписи проти нього.

Чому Володимиру Ковальцю уже 13 разів відмовляли в оформленні землі Соломатін пояснює просто: не має належних документів.

Коли журналісти стали ставити більш гострі питання, адже кажуть, що депутат допомагає людям за гроші вирішувати земельні питання. Соломатін різко змінює риторику. Виявляється, що не відсутність документів заважає Ковальцю отримати право на землю, а те, що він сам робить непристойні пропозиції депутатам.

Депутат пояснює, що ніяких грошей за землю не брав, а якщо і виступав на захист сусідів, то помилково.

Голова земельної комісії, депутат міськради Євгеній ткачук має своє пояснення, чому не голосує.

«Погрожував земельній комісії, розказував, що нам всім зробить», – каже Євген Ткачук.

 

«Така ситуація дуже типова для Луцька. От це голосування – вияв непорядності, зневажливого ставлення до людини. На стадії, якщо вже ти отримав дозвіл на документацію, значить ти вже перевірку пройшов. Вони його ставлять в таке становище, що він неможе використати і захистити своє право. І примусити їх це зробити практично не можливо. Для того створюються певні умов, людина починає розуміти і йти на що? На домовленість», – пояснює директор Волинської регіональної філії ДП «Центр державного земельного кадастру» Олександр Семенюк.

 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024