«Чорна пантера»: гумор та пафос у Африці. РЕЦЕНЗІЯ

20 Лютого 2018, 15:11
Чорна пантера 3322
Чорна пантера

Якщо ви фанати всесвіту «Marvel», чи просто якось подивилися кілька частин «Месників», вам має бути чудово відомий склад команди земних і не зовсім супергероїв, що час від часу рятують світ від апокаліпсису. Халк, Залізна людина, Тор, Капітан Америка, Віджин, Соколине око та Чорна вдова. З кожною наступною частиною фільму команда розширюється. У одному з останніх фільмів до Месників приєднався ще один супергерой – Чорна пантера, син короля прихованої від світу африканської країни Ваканди.

Про нього у всесвіті  «Marvel» розказали нову кіноісторію, яку минулих вихідних журналісти Район.Луцьк дивилися у кінокомплексі «Адреналін Сіті».

Сюжет

Фільм коротко знайомить глядачів із історією Ваканди (щоб ви розуміли, саме звідси пішло життя на Землі, коли на неї впав великий метеорит). В основі сюжету – коронація сина загиблого вакандійського правителя. Т’Чалла має стати наступним охоронцем народу – Чорною пантерою.

Здавалося б, батько помер, син став королем – все має бути добре. Можна спокійно і трохи пафосно (в кращих традиціях американської супергероїки) приступати до порятунку світу.

Але не все так просто. На шляху правильного і виваженого Т’Чалли стає його непутящий кузен (нічого вам не нагадує? «Тора», наприклад?), який раптом з’являється нізвідки і заявляє про власні права на трон. І тут починається екшн…

Головний антагоніст фільму
Головний антагоніст фільму

Ваканда

Окремо хотілося б описати країну у Африці, де відбуваються основні події історії. Ваканда – прихована держава, що володіє природнім елементом, завдяки якому у них дуже розвинені технології. Попри все, у країні збереглися традиції, які чітко ідентифікують її як африканську. Неймовірні костюми, ритуальні танці, бої на смерть та багато іншого, здавалося б, не можуть характеризувати країну, що дуже далеко пішла у своєму розвитку (я вже писала тут про технології). Тим не менше, залишаючись в ізоляції, вакандійці зберігають у собі окрім потужного економічного та просвітницького ще й дуже глибокий культурний сенс. Серед красивих пейзажів глядач бачить мегаполіси, а поряд із багатоповерхівками на фермі за тонким дерев’яним загородженням вирощують гігантських носорогів.

Просто подивіться на ці костюми!
Просто подивіться на ці костюми!

Нові технології і старі традиції
Нові технології і старі традиції

Ідилія закритої для світу країни, однак, триває недовго. Її мешканці втомилися бути поза світом. Вони безмежно прагнуть показати себе.

Персонажі

У цьому розділі я не скажу нічого приємного. Більшість героїв картини – абсолютно шаблонні. Це і завжди правильний Т’Чалла – майбутня Чорна пантера. Його сумління мучать найменші проступки, а його відчуття справедливості може зрівнятися хіба що з Капітаном Америкою. У цих персонажів взагалі багато спільного: пафос, справедливість, правильність, якесь атрофоване почуття гумору, вміння найочевидніше підмічати очевидні речі… Якби творці картини були менш оригінальними, вони назвали би його Капітаном Африкою. Але якщо у американського кепа завжди є поряд хтось, хто покепкує з вище перерахованих характеристик, то Т’Чаллу всі сприймають надто серйозно, що не додає оригінальності його персонажу.

Т'Чалла, Чорна пантера
Т'Чалла, Чорна пантера

У героя є молодша сестра, яка протягом фільму намагається жартувати (творці картини таки мали доручити комусь це надскладне завдання). Але жартики її такі безжально банальні, що на обличчях глядачів посмішка з’являється хіба від співчуття.

Не вразив і головний антагоніст. Двоюрідний брат нового короля є абсолютною його протилежністю: емоційний, прямолінійний, не схильний до надмірного пафосу і співчуття… Однак, навіть це приємне враження від нього творці картини добряче підпсують ближче до кінця фільму.

Персонажі фільму дуже навіть шаблонні
Персонажі фільму дуже навіть шаблонні

Графіка

Тут все в кращих традиціях «Marvel»: літаючі кораблі, всілякі деталі технічного прогресу, які виблискують милими блакитними вогниками… І безмежно красиві магічні квітки, що дають суперсилу вакандійцям.

Костюм супергероя також заслуговує на увагу. Без традиційних трусів наверх і в облягаючому одязі Чорна пантера виглядає дуже привабливо.

Загалом, історія для того, аби зрозуміти нарешті, звідки ж взявся новий котик у компанії месників.

Фільм можна подивитися у кінотеатрі «Адраналін Сіті» щодня об 11:45, 14:10, 16:30, 18:50 та 21:10. 

 

Людмила РОСПОПА

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром