Парковка та народні промисли: що буде на Центральному ринку у Луцьку

20 Лютого 2018, 20:02
Центральний ринок 3464
Центральний ринок

Питання облаштування території в історичній частині Луцька, на якій багато років стоїть ринок, знову повернули в обговорення міською радою. Нещодавно рішенням депутатів не продовжили оренду частині підприємців, які там працюють. У майбутньому дозвіл торгувати на цій території хочуть припинити і для решти підприємців.

Наразі робоча група обговорює концепцію об’єкту, який постане на цьому місці після перенесення ринку. Зустріч із обговорення концепції відбулася у вівторок, 20 лютого.

Депутати, підприємці, архітектори та художники погоджували механізм напрацювання концепції, а також спільно висували перші пропозиції.

Зокрема, керівник робочої групи з питань перенесення Центрального ринку Ігор Поліщук бачить на цій території громадський простір із парковкою, а також невеликий ринок народного промислу та екопродуктів харчування.

Частина робочої групи з питань Центрального ринку
Частина робочої групи з питань Центрального ринку

На його думку, бюджет міста потрібно наповнювати за рахунок туризму, і саме ринок є головною перепоною на цьому шляху.

Григорій Недопад додав, що варто змінити також транспортне навантаження на територію. Після зауваження Павла Данильчука про станцію «Волиньобленерго» поряд із замком,  він відповів, що найближчим часом навіть її планують перенести.

Згодом виступили архітектори. Зокрема, начальний управління архітектури міста пояснив механізм збору пропозицій та їх опрацювання.

Пізніше до слова запросили голову спілки архітекторів Тараса Рабана. Він повторив слова із попередніх виступів про те, що ринок має стати туристичним об’єктом. Натомість очільник спілки художників міста Володимир Марчук зауважив, що переносити ринок не варто. Краще повернути його у ті межі, в яких він був 30 років тому, а на звільненій території облаштувати стоянки для автомобілів.

Тарас Рабан, очільник Спілки архітекторів міста
Тарас Рабан, очільник Спілки архітекторів міста

«Базар сам прийшов, і піде сам. Треба зробити автостоянку, і вона розв’яже питання стоянок на Лесі Українки і в Старому місті.  А щодо торгівлі промислами, про що тут говорили раніше… У нас нема тих промислів. Ніхто не змусить Ленартовича відкрити таку ятку – він там помре з голоду», – пояснив свою думку Марчук.

Володимир Марчук, очільник Спілки художників міста
Володимир Марчук, очільник Спілки художників міста

Директор історико-культурного заповідника «Старе місто» Павло Рудецький наголосив, що спершу треба обдумати питання інфраструктури. За його словами, луцьким туристам потрібно місце, де вони зможуть поїсти, переночувати і сходити в туалет.

На думку Петра Троневича, на місці ринку треба повернутися до початкового задуму і облаштувати там стоянку для туристичних автобусів, адже «великі туристичні автобуси не можуть рухатися старим містом, бо вулиці вузькі, покручені і непрямі».

Начальниця управління туризму і промоції міста Катерина Теліпська зуважила, що питання потрібно розглядати у комплексі. Туристу у Луцьку немає чим зайнятися. Тому важливо наповнити Старе місто туристичними атракціями, аби була потреба у розвитку інфраструктури на місці ринку. І вже тоді формувати спільний туристичний маршрут, який би тягнувся від центру міста через парк, ринок і аж до замкової площі.

Думку підприємців озвучував Ігор Дильов. Він просив розробників концепції надати підприємцям з ринку можливість торгувати товарами, які будуть у попиті на оновленій туристичній території.

«Підприємці просять  зберегти робочі місця. Багато хто з нас знає, як змінюватися в умовах ринку. Якщо потрібно здійснювати торгівлю гончарними виробами, ми це можемо», – сказав Дильов. Також він запропонував створити окрему робочу групу, яка займатиметься безпосередньо питаннями підприємців і перенесенням їх робочого місця.

Обговорити концепцію облатування території зібралися підприємці, депутати, архітектори та художники.
Обговорити концепцію облатування території зібралися підприємці, депутати, архітектори та художники.

Наприкінці учасники обговорення вирішили до 31 березня зібрати всі пропозиції, що стосуються концепції розвитку звільненої від підприємців частини Центрального ринку. На сайті міськради і в газеті «Луцький замок» оприлюднять контакти, куди можна буде надсилати пропозиції. Модерувати їх буде управління архітектури в місті. А вже 31 березня, на наступному засіданні робочої групи, висунуті пропозиції обговорять і та включать до загальної концепції.

Читайте також: Думки лучан: знести чи залишити Центральний ринок.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром