Як збільшити надої молока та годувати корів ефективно: на волинській фермі провели майстер-клас. ФОТО

31 Січня 2018, 09:00
На Волині розповіли секрети галузі молочного виробництва 5687
На Волині розповіли секрети галузі молочного виробництва

Як збільшити надої молока у корів? Як зробити годівлю дійного стада ефективною? Чи не ці питання є дуже болючими  для багатьох фермерів. Нині багато фахівців розкривають силу-силенну секретів цієї галузі молочного виробництва.

Саме тому компанія SVAOR та Нідерландсько-український молочний центр DUDC вперше організували на Волині надзвичайно цікавий та насичений семінар з годівлі худоби, який поєднали з реальними майстер-класами на фермі.

Українські та голландські фахівці розповідали учасникам  про, здавалося б, звичні, проте надзвичайно важливі речі, які допомагають зробити годівлю та й загалом утримання дійного стада ефективними.

Компанія SVAOR та Нідерландсько-український молочний центр DUDC вперше організували на Волині надзвичайно цікавий та насичений семінар з годівлі худоби
Компанія SVAOR та Нідерландсько-український молочний центр DUDC вперше організували на Волині надзвичайно цікавий та насичений семінар з годівлі худоби

Учасники семінару з годівлі худоби
Учасники семінару з годівлі худоби

 

СТАРТ У ГЕНЕТИЦІ

Для правильного розведення худоби та отримання високої якості молока Рене Кремерс, директор проекту Нідерландсько-український молочний центр DUDC, радить уважно підходити до підбору племінних бугаїв для власного стада.

Запорука якісного молока - ретельно підібрана худоба
Запорука якісного молока - ретельно підібрана худоба

 

ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ГОДІВЛІ

Директор компанії  SVAOR Олександр Джулінський розповів про важливість правильного вибору кормових добавок та готових кормів, престартерів, преміксів  для виробництва молока. Тут варто враховувати якість сировини (її походження), можливість постійного аналізу кормів і використання його результатів: виправлення недоліків, поліпшення ефективності годівлі під час постійного консультаційного супроводження господарства.

Про те, як слід організувати ефективну годівлю високопродуктивних корів, у своїй доповіді «Більше молока з годівлі, оптимізація змішаних раціонів» розповів Аллард Еггінк, комерційний директор Nuscience CHV Korm.

Від розрахунку раціонів до споживання коровами корму та його перетравлення важливим є дотримання декількох пунктів: не варто допускати того, аби корови сепарували корм, потрібно контролювати розмір часток корму, його гомогенність, якість змішування (час і порядок) та, зокрема, техніку для годівлі.

Варто подбати про забезпечення стада якісними кормами, але не менш важливим пунктом вдалого господарювання є постійна наявність таких кормів на кормовому столі.

Про техніку, яка здатна постійно забезпечувати дійне стадо кормами, слухачі дізналися з доповіді Еверта Німейера з компанії Lely. Її інженери винайшли технологічне рішення для підгортання тваринам корму: класичний підгортач корму. А пізніше ще й модернізували його в модель кормороздавача. Відтепер ця технологічна одиниця виконує дві функції – роздає і підгортає корм. Тож завдяки такому  технологічному рішенню корови отримують корм цілодобово, а затрати праці на фермі при цьому мінімальні.

МАЙСТЕР-КЛАСИ НА ФЕРМІ

Оцінити якість годівлі на фермі та спробувати свої сили у розпізнаванні сигналів корів відвідувачі семінару змогли на майстер-класах. Так, разом із фахівцями компанії Nuscience CHV Korm вони провели аналіз якості подрібнення корму за допомогою промивання гною та корму в пенсільванських ситах. А експерти DUDC розповіли, які саме показники мікроклімату й умов утримання можуть «розказати» про стан здоров’я корів.

Пенсільванські сита
Пенсільванські сита

Платформою для майстер-класів слугували корівники ПОСП «ім. Івана Франка». Це господарство цьогоріч завезло нетелей із Німеччини, ввело в експлуатацію декілька виробничих приміщень: тут дійне стадо утримують безприв’язно на глибокій підстилці (компост на основі тирси).

Корівники побудовані згідно з актуальними вимогами щодо утримання ВРХ: приміщення відкриті з боків, облаштовані захисним шторами, мають високі стелі з широким коником у центрі. Це створило комфортні умови для тварин, що позитивно позначилося на надоях: у середньому вони підвищилися на 6 кг/гол.

Майстер-клас на фермі
Майстер-клас на фермі

До того ж, молоді фахівці господарства не бояться експериментувати та впроваджувати нові ідеї у життя. Тож саме їхня заповзятливість та ентузіазм й приваблюють сюди колег із інших господарств, адже завжди цікаво дізнатися про результати завдяки впровадженню інновацій безпосередньо на місці. Поради й інформація про новинки в годівлі від експертів також збагатили досвід відвідувачів семінару.

У рамках семінару компанія SVAOR відсвяткувала свою п'яту річницю. Як зазначив Тарас Бакай, директор ТОВ «Молочні ріки»: «П’ять років це молода компанія чи стара? П’ять років – це досвідчена компанія!».

Чому вже багато ферм співпрацюють з компанією SVAOR, розповів Віктор Павлович, головний спеціаліст по ВРХ у ТОВ «Молочні ріки»:

 «Одного разу, після чергового збору сезону грубих кормів (це був жовтень), зробили аналізи і дивимось – нам треба якийсь елемент, в якому буде високий вміст бейпасного протеїну… За тиждень приходить пропозиція від компанії SVAOR: «У нас є профіт, не хочете спробувати?». А ми якраз шукали подібний продукт. Буквально за місяць +2 літра на всіх фермах, а на одній до кінця сезону – +4 літри. Ми зрозуміми, що нас не обманули, і от вже працюємо більше року».

Загалом семінар пройшов дуже цікаво, багато нових та корисних знань отримали всі присутні.

Ви хочете щоб Ваш бізнес процвітав та приносив прибутки? Робіть правильний вибір!

У рамках семінару компанія SVAOR відсвяткувала свою п'яту річницю
У рамках семінару компанія SVAOR відсвяткувала свою п'яту річницю

У рамках семінару компанія SVAOR відсвяткувала свою п'яту річницю
У рамках семінару компанія SVAOR відсвяткувала свою п'яту річницю

У рамках семінару компанія SVAOR відсвяткувала свою п'яту річницю
У рамках семінару компанія SVAOR відсвяткувала свою п'яту річницю

Робіть правильний вибір!
Робіть правильний вибір!

Про корисність семінару свідчать відгуки гостей:

Сергій Самойленко, ПСП «Агрофірма «Шульц», Черкаська обл.:

«Я був у справах у Львові, а бути поряд і не завітати до Луцька на семінар із годівлі було б помилкою. Адже тема годівлі дуже важлива й завжди актуальна для нас. Усі доповіді були вельми цікавими, а плюсом цього заходу було те, що організатори поєднали доповіді із майстер-класами. Я давно вже зацікавився системою «Сигнали корів», а тут саме випала нагода не лише прослухати практичну інформацію, а й взяти участь у майстер-класі, що виявилось досить корисно.

Також я дуже хотів відвідати ПОСП «ім. Івана Франка», на базі якого проводили цей захід. Власне, ми утримуємо близько 600 голів дійного стада, у нашому господарстві теж не надто багато землі виділено під кормові культури. Тобто обидва господарства перебувають майже в однакових умовах. Відтак, у мене була змога порівняти наші можливості й перейняти досвід раціонального використання угідь від колег із Волині».

Олександр Мещереков, ПОСП ім. Т. Г. Шевченка, Волинська обл.:

«Семінар видався цікавим та пізнавальним. Хоча в питаннях годівлі худоби вже багато чого всім відоме й більшість технологій давно знайомі, утім, саме на семінарі вдалося розібрати деякі неоднозначні моменти, які виникають під час роботи. Як-то кажуть: розставити крапки над «і». Тож після повернення будемо обговорювати з колегами отриману інформацію, адже працювати є над чим.

На виробництві щоразу з’являються нові питання, нюанси, які треба вирішувати, і хотілося б ефективно. Тим паче, нині ціни на кормові засоби почали стрімко зростати, тому треба шукати оптимальні варіанти економії в тих умовах, які маємо. Та коли бачиш позитивний результат від інновацій іншого господарства, хочеться реалізувати їх і на своїй фермі».

Учасники семінару
Учасники семінару

Учасники семінару
Учасники семінару

Невелика фотосесія у рамках семінару
Невелика фотосесія у рамках семінару

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром