«Той, що біжить лабіринтом»: підліткова антиутопія. РЕЦЕНЗІЯ

29 Січня 2018, 11:17
Той, що бігав і продовжує бігати 5194
Той, що бігав і продовжує бігати

Якось мені казали, що історія ПРО підлітків – це зазвичай історія ДЛЯ підлітків. Фільм, про який ітиме мова, –ідеальне тому підтвердження.

Стрічку «Той, що біжить лабіринтом» журналісти Район.Луцьк дивилися у кінотеатрі «АдреналінСіті» у неділю, 28 січня.

 

Сюжет

Той, що бігав лабіринтом у першій частині, продовжує бігати і за його межами. У новій частині фільму «Ліки від смерті» Томас та його «молода команда» шукатимуть (ні, не ліки) свого друга Мінхо, який продовжує перебувати у самісінькому центрі «Пекла».

Тим часом люди з імунітетом до смертельного вірусу збираються, аби разом відправитися у круїз на безлюдний острів. Там вони планують побудувати поселення в стилі хіпі чи «Дім 2», щовечора збиратися біля багаття і скорботно згадувати всіх, хто помер, вишкрябуючи їх імена на великому камені. Саме так, на думку авторів сценарію, можна пережити зомбі-апокаліпсис.

Але відправитися без Мінхо кілька сотень людей з готовим до відплиття кораблем не можуть. Тому його найвірніші друзі (а потім і решта менш вірних) відправляються в єдине уціліле місто, яке має бути останнім форпостом людства у війні проти зомбі, збирають команду «здичавілих», що живуть за стіною (таааак, вам не почулося), і руйнують місто до основи.

Вони знаходять останнє місто, і знищують його
Вони знаходять останнє місто, і знищують його

У місті ж працюють лікарі, які за допомогою крові Мінхо намагаються зробити вакцину проти вірусу. Вони щиро вірять, що трохи крові одного азіата зможе перетворити три чверті людства із напіврозкладених живих мертвяків у приємних самодостатніх особистостей.

Ньют разом зі «здичавілими» за стіною
Ньют разом зі «здичавілими» за стіною

Персонажі

Нових образів у стрічці відносно небагато. Всі «бувалі» бігуни у фільмі стикаються з новими проблемами і труднощами. Статистика кількості більш-менш головних персонажів іде до стрімкого падіння (пам’ятаєте про камінь у кінці?). І це не дивно. Народ, навколо купа зомбаків.

Тим не менше, головна роль все ще належить юнаку Томасу. Принциповий, відданий, сильний, жертовний, сміливий – стереотипний образ «героїчного героя» автори стрічки витримали до кінця.

Головний герой фільму - Томас (зліва)
Головний герой фільму - Томас (зліва)

Взагалі, цікавих персонажів, які би поводилися не за жанровими кліше, у фільмі нема.

Є, однак, дуже весела особливість побудови історії: всіх, кого було би важко «вписати» у нову тусовку на безлюдному острові, де мають, за сценарієм, панувати гармонія і порозуміння, автори вбивають. А чому б і ні? Так і виглядає ефектніше (а в деяких моментах сумно просто до сліз), і заморочуватися не треба, намагаючись зобразити психологічну складову стосунків між героями, переосмислення цінностей і реінтеграцію у общину.

Ефекти

Не сюжет, історія чи персонажі, а саме ВИДОВИЩНІСТЬ – те, за що варто купити квиток на цей фільм. Якщо вам у житті не вистачає екшену, якщо хочете відчути себе «бігуном», але при цьому не підніматися із м’якого крісла кінотеатру – вам сюди!

Видовищність фільму не дає глядачам спокійно видихнути і сказати кінцеве «фхух» аж до великого каменя з іменами. Вам то холодно від атмосфери жаху, а то гаряче. В певний момент ви і самі почуваєтеся як людина з лабіринту: дихаєте частіше, постійно тягнетеся за водою…

На деяких кадрах ви просто затамовуєте подих, а деякі переглядаєте з відкритим ротом (як от автобус із пасажирами, що собі гойдається у повітрі на висоті кількасот метрів над землею.

Загалом, картина підходить для компанії друзів. Важливо тільки перед переглядом ознайомитися з першим фільмом, якщо ви його до того не бачили. 

Фільм можна подивитися у кінотеатрі «АдреналінСіті» щодня о 12:10, 16:45, 19:10 та 21:35. 

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром