Луцьк туристичний 90 років тому

26 Січня 2018, 07:15
Луцьк 90 років тому 3256
Луцьк 90 років тому

Цього разу ми розповімо читачам Район.Луцьк  про те, як презентували наше місто для туристів 90 років тому.

Що саме писали про Луцьк в туристичних путівниках? Які були туристичні родзинки? Де могли відпочивати гості міста у вільний від екскурсій та прогулянок час?

У короткому історичному описі про Луцьк 1920-х років сказано, що місто наше є одне із найдавніших на Волині. Зазначено, що ще з ХІ століття наше місто називали «Східний Рим», бо була тут величезна кількість храмів.

Значної шкоди інфраструктурі, економіці та туристичному потенціалу завдала пожежа 1781 року. Проте після Першої світової війни місто було відбудовано і справи пішли на краще.

Вигляд на Замок Любарта
Вигляд на Замок Любарта

Костел
Костел

Гостям міста було запропоновано кращі готелі, а це «Савой», «Версаль», «Пасаж», «Гранд Готель», «Брістоль», «Краківський», «Римський», «Сан Ремо». Найкращою названо ресторацію «Полонія».

Родзинкою міста були названі руїни замку Любарта, костел, синагога, караїмська кенаса. Так, як відгомін Першої світової війни в 1920-ті був ще відчутний для Луцька, то в путівниках згадано було про великі військові цвинтарі в Луцьку – росіян, австрійців та німців.

Пропонувалось також завітати до місцевого театру, який тоді був популярним далеко за межами нашого міста.

Одна з вулиць Луцьк
Одна з вулиць Луцьк

Луцьк і лучани
Луцьк і лучани

Дорога до костелу
Дорога до костелу

Для зручності  туристів та лучан з Луцька курсували автобуси до Рівного, Ковеля, Олики, Рожищ, Млинова, Демидівки, Кременця та Бреста. Крім того по річці Стир щоденно курсував водний громадський транспорт, ним можна було дістатись Торговиці, Рожищ та Колок.

При бажанні туристам пропонували завітати до Ківерців, де знаходилась спеціальна відпочинково-рекреаційна зона на березі озера. Туди щороку приїздили на літній відпочинок з Волинського та Люблінського воєводств.

Вулиця Луцька 90 років тому
Вулиця Луцька 90 років тому

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024