Луцьк кримінальний: про що писали місцеві ЗМІ сто років тому

05 Січня 2018, 10:27
Як луцькі ЗМІ писали про кримінал сто років тому 3230
Як луцькі ЗМІ писали про кримінал сто років тому

Продовжуємо започаткований в попередніх публікаціях огляд сторічної преси, в якій згадується наш Луцьк. Сьогодні нашу увагу привернули газетні заголовки, які б сьогодні були «в топі» кожного волинського видання.

У першій публікації під назвою «В судах» (1911 р.) йдеться: «Сьогодні в військово-окружному суді слухалась справа капітана розташованого в Луцьку Охотського полку, такого собі Боровича, якого звинувачували у вбивстві, в січні поточного року, підпоручика Піддубного.

Вбивство було скоєно на романічному ґрунті. Борович, вже немолодий офіцер, був одружений 22 роки, мав багато дітей. Дружина його захопилася направленим на службу в полк прямо зі шкільної лави Піддубним.

Як писали про кримінал луцькі ЗМІ
Як писали про кримінал луцькі ЗМІ

 

Борович став ревнувати, просив Піддубного перевестися в інший полк. Той відмовився. В кінці-кінців розігралася кривава драма, яка призвела до вбивства молодого коханця. Суд засудив Боровича на три роки ув’язнення, проте було подано клопотання про заміну цього покарання місячним арештом на гауптвахті».

Кривава драма відбулася через кохання
Кривава драма відбулася через кохання

 

В статті «Обікрали й суд» розповідається: «Пишуть нам з міста Луцька. Крадіжки в нашому місті мають брудний характер. Крадуть всі, всюди і що попало. Зухвалість злодіїв дійшла до такого нахабства, що минулого тижня в приміщенні окружного суду в закритій касі, де зберігаються судові марки (для оплати судових мит), викрали марок на суму понад 5 000 рублів. Крадіжка ця безглузда, бо цю суму абсолютно немислимо утилізувати для будь-якої іншої мети».

Публікація «Догрався!» про те, як в Луцьку на офіцерських зборах поручик Якубовський, граючись револьвером, приклав його до скроні. «Дворянин Зайковский спробував забрати револьвер. Випадково пролунав постріл, і Зайковский впав, важко поранений кулею в живіт».

З публікації «Догрався!» стає зрозуміло, що револьвером краще не гратися
З публікації «Догрався!» стає зрозуміло, що револьвером краще не гратися


 

Завершує наш огляд розповідь про таємниче зникнення начальника луцької залізничної станції. Як виявилось він був азартним гравцем у карти. «Такий собі Горецький в результаті програшів в карти, він зробив велику розтрату державної каси. Злякавшись відповідальності й того, що треба буде повертати 18 тисяч рублів, Горецький «пускається в біга».

Азартні ігри бувають дуже небезпечними для життя
Азартні ігри бувають дуже небезпечними для життя

 

Усі вищезгадані події відбулись у Луцьку в 1910-1913 роках.

Читайте також: «Врятований від одруження: про що писали луцькі ЗМІ сто років тому»

Тетяна Яцечко-Блаженко

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром