Яким був Луцьк 150 років тому

19 Листопада 2017, 09:00
Луцьк 150-ти річної давнини 8525 Джерело: board.lutsk.ua
Луцьк 150-ти річної давнини

Цікаві факти та цитати про місто 150-ти річної давнини.

Завжди цікаво почитати з історичних джерел яким було наше місто колись, як виглядало, чим займались його мешканці, яким був їх побут заняття, чи багато змінилось з тих часів?

Вдалось натрапити на цікаві статистичні матеріали про наше місто 150-ти річної давнини, тобто яким воно було в XIX столітті. Проте в передмові автор згадує про стан міста в попередні століття. Отож, спеціально для лучан та тих, хто цікавиться історією Луцька подаємо кілька цікавих фактів та цитат про тогочасне місто.

«В першу половину XVI століття місто Луцьк було одним із кращих міст в регіоні, адже в Луцьку часто бували із своїми товарами різні «купці заморські». Проте друга половина XVI століття була позначена занепадом, можливо це було пов’язано із поверненням міста у склад Російської імперії».

Луцьк у XIX столітті
Луцьк у XIX столітті

Про розташування «Місто Луцьк розташоване біля річки Стир в південно-західній частині Луцького повіту, на рубежі Волині та Полісся, в низовинній та болотистій місцевості, яку не можна назвати зручною для проживання її мешканців».

Про населення «Станом на 1861 рік в місті проживало 3546 чоловіків та 3589 жінок, ця цифра враховувала  також солдат, які квартирувались в Луцьку. Загалом -7132 мешканці. Для порівняння в 1868 році в Луцьку значно зростає кількість населення і без врахування солдат тут вже проживає – 11420 осіб. В 1868 році в Луцьку було 390 місцевих купців, з них 173 чоловіка та 217 жінок. На все місто було лише 128 потомствених дворян. В цеховій системі було задіяно 1709 лучан».

Луцьк 150-ти річної давнини
Луцьк 150-ти річної давнини

Про торгівлю «В 1868 році в Луцьку нараховувався 171 магазин. Традиційно проводилось три ярмарки тривалістю в один день. На луцьких ярмарках в основному продавали коней та худобу із Луцького повіту. Також торгували одягом, взуттям, возами, колесами та їжою. Оптової торгівлі в Луцьку не існує».

Про фабричний промисел «Фабрична промисловість в Луцьку представлена дуже погано, порівняно із іншими містами. Тут функціонують 13 фабрик та заводів, які пов’язані із виробництвом пива, масла, мила, свічок, цегли, міді. Річка Стир відкриває для фабрикантів великі можливості для «сплавної торгівлі», проте не відомо, чи використовують її лучани в таких цілях».

Луцький замок
Луцький замок

Про професії Автор джерела перераховує професії, в яких було задіяне місцеве населення, а це дослівно: «хлебники, булочники, мясники, кондитеры, портные, сапожники, шапочники, модистки, шмуклеры, печники, столяры, токари, каретники, извозчики, веревочники, золотых дел мастера, кузнецы, ткачи» Багато місцевого населення їздить на заробітки. Лучани не замаються взагалі сільським промислом.

Інформація була взята із статистичних матеріалів по Волинській губернії за 1869 рік.

Фото: board.lutsk.ua

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024
20:39