Де насправді знаходилось луцьке «Пекло». ФОТО. МАПА

22 Серпня 2017, 18:11
5625

Будівництво неподалік від Луцького замку не пов’язане із відбудовою грального дому «Пекло».

Будівельний майданчик розгорнувся на території, що належала князям Острозьких. Про це у коментарі «Район.Луцьк» розповіла історик-краєзнавець Олена Бірюліна.

Нагадаємо, що ідеться про обгороджену забудову,  яку охороняють собаки

У коментарі під дописом користувача Володимира Пшебельського начальник відділу охорони культурної спадщини управління культури Луцької міської ради Петро Троневич відповів, що будівництво – це розпочата більше 5 років тому робота з відновлення старовинного грального будинку «Пекло».

 

Акварель польського художника Казимира Войняковського 1797 р. Вивіска над будинком має напис « Billard et Coscie»
Акварель польського художника Казимира Войняковського 1797 р. Вивіска над будинком має напис « Billard et Coscie»

Та у розмові з краєзнавицею Оленою Бірюліною ми з’ясували, що відомий у старому місті гральний дім знаходився в іншому місці – на перетині вулиць Кафедральної і Драгоманова. Там наприкінці XVIII століття лучани грали більярд та інші азартні ігри.

Науковець припускає, що «пекло» – це не офіційна назва закладу, а радше негативна оцінка місця тогочасними мешканцями. Така назва побутувала у народі, адже на момент перепису будівель Луцька у 1789 році приміщення знаходилося на колишній церковній землі. Тоді, як і зараз, будь-які азартні ігри побожні люди вважали сатанинським промислом.

У переписі будівель Луцька 1789 року вперше згадується «Кам'яниця, що зветься «Пекло»
У переписі будівель Луцька 1789 року вперше згадується «Кам'яниця, що зветься «Пекло»

Однак, робота над відновленням «Пекла» призупинилася кілька років тому. Будівництво, про яке писав активіст, знаходиться в іншому місці, триває неподалік так званого будинку Пузини – майже під замком Любарта.


За словами Олени Бірюліної, місце біля замку набагато цікавіше і важливіше для історії Луцька, аніж згаданий вище гральний дім. Ця земля у XVI – XVII століттях належала відомим в українській історії князям Острозьким. У свій час там стояли дерев’яні або напівмуровані князівські будинки, в яких жили Острозькі на час перебування в Луцьку.

Краєзнавець написала підкріплене документальними джерелами наукове дослідження, у якому частково згадувала територію, яку сьогодні розбудовують. Пані Олена каже, що цю територію повинні детально дослідити археологи перед тим, як віддавати його під забудову.

«Важливо тут провести фундаментальні розкопки, бо ця територія – наш золотий фонд. Це земля – одна з найдорожчих в сенсі туристичної привабливості. Я думаю, що після добре проведених розкопок там можна було б звести той же готель. І цей готель був би тематичним – створеним під якусь вже досліджену тему. Але злочин в тому, що ми навіть не знаємо, що там планується», – каже Олена Бірюліна.

Що будують на обгородженій парканом території – наразі невідомо. 

Людмила РОСПОПА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
23 Серпня 2017, 08:32
погодженням із Міністерством культури України і навіть самим президентом - у нас такі міністерства і влада в Україні що можна погодити навіть привселюдну кастрацію на Замковій площі П. Троневича (краєзнавця-ескурсовода, який юридично не за що не відповідає в місті). <br/>Таємний секретний обєкт №1 (а насправді Старобазарний базарний буфет типу Хати-помістя Семенючки) біля Будинку Пузинів має змінити усю Замкову площу і середовище Старого міста буде темою баталій, істеричних дискусій, мітингів.... Хохли ви стадо мавп з волинського лісу яке захопило місто
28 Серпня 2017, 12:43
Та хай вже побудують новий ресторан
31 Серпня 2017, 16:02
Це яка сволота таємно будує буфет з номерами????
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром