Спроба відкликати депутатів у Луцьку: коли виборці – не виборці і як працює золота карта Гузя

22 Серпня 2017, 17:51
4913

Чому Луцька ТВК припинила громадську ініціативу відкликання п’яти депутатів Луцької міської ради.

Засідання луцької ТВК виявилося затяжним: розпочалося 1 серпня і закрили його 21 серпня. Так довго одне (!) засідання тривало через постійну відсутність кворуму на зборах. Їх постійно саботували представники УКРОПу, Батьківщини, Опозиційного блоку, Європейської партії і  Народного фронту.

Врешті-решт вийшов 20-денний термін, який законодавець відвів ТВК на розгляд ініціативи громадян з відкликання депутатів, всі члени комісії зібралися і рішенням 10 з 18 членів виборчкому зупинили громадську ініціативу. Депутати-перебіжчики Олександр Козлюк, Євгеній Ткачук (БПП «Солідарність»), Сергій Була, Аркадій Соломатін та Костянтин Петрочук (колишні члени «Радикальної партії Олега Ляшка»), які після смерті Миколи Романюка опинилися в укропівській більшості, поки що залишаються чинним депутатами міської ради.

Все той же дишло-закон

Щоб відкликати депутатів місцевої ради, формально потрібно зібрати достатню кількість підписів громадян, на підставі яких партія повинна прийняти остаточне рішення. ТВК не приймає рішення про відкликання депутатів та не відкликає їх, а виконує лише технічну функцію фіксації факту звернення громадян і організовує процес перевірки підписів. Зважаючи на досвід схожих ініціатив по Україні, коли підписні листи викрадали з приміщень ТВК, луцький виборчком зробив хід конем і передав оригінали підписних листів на зберігання в поліцію.

Наступним кроком було звернення до правоохоронців і Реєстру виборців взяти участь у перевірці підписів за відкликання.

Якщо поліція зголосилася взяти участь у процедурі, при чому у той спосіб, що вибере комісія, то Реєстр виборців вкотре (бо цей маневр уже випробували на схожих процесах в Україні)  скористався правовою «вилкою».

«Справді, процедура у законі «Про місцеве самоврядування» виписана таким чином, що важко ініціативу довести до логічного кінця. Бо право є, а процедура – складна. Реєстр виборців відмовляється проводити  перевірку, посилаючись на інший закон «Про ведення реєстру виборців», у якому передбачено, коли вони проводять перевірку підписів лише, коли вибори або референдум. На мою думку, достатньо, якщо людина прописана у Луцьку, цю інформацію люди вказують у підписних листах. Тим паче, що люди в ТВК і підтвердили свій підпис і почерк», – прокоментував голова ТВК Леонід Будцев.

Десятеро членів комісії відмовилися поставити у протокол речення, яке свідчило, що була відповідь поліції і згода переряти підписи. Під час затяжних обговорень представниці «Батьківщини» ніяк не могли змититися, що виборці – справді виборці.

Шпаргалки і суфлери

«Ще один момент, який не увійшов у протокол, це те, що члени комісії під час чергування у присутності правоохоронних органів приймали людей, які підтверджували свій підпис. Ми прийняли чотири сотні людей, а колеги, які саботували роботу ТВК, не були жодного дня присутніми. На жаль, в остаточному протоколі була неповна і недостовірна інформація і члени комісії, які опинилися в меншості, зафіксують свою думку і аргументи іншим документом. Таке враження, що вони не мали права голосувати за ці доповнення у протокол, бо не зважали на жодні аргументи», – розповів Будцев.

До речі, під час засідання у роботу ТВК втручався з репліками, рекомендаціями і пропозиціями молодий чоловік, який назвався адвокатом. Це був Святослав Туз. Попри неодноразові зауваження голови комісії, юрист постійно «консультував» добре організовану більшість. Через таку активність серед журналістів адвоката називали «суфлер».

Ще один красномовний момент, який свідчить про сторонню режисуру процесу: члени комісії принесли кілька копій проекту протоколу.  Кожного разу, коли потрібно було внести зміни, то голова комісії бігав за комп’ютер вручну набирати текст, бо автори протоколу… не мали електронного варіанту. На запитання журналістів чому так, і чи вони писали проект – члени комісії і її секретар відмовлялися відповідати.

Гра Гузя: стежте за руками

Окремої уваги заслуговують члени комісії, які представляють партію «Народний фронт». Протягом 20 днів вони разом з Опоблоком, УКРОПОМ і їхніми сателітами саботували роботу ТВК: пропустили більше 75% засідань. І це виглядає вкрай неприродно, адже замість членів БПП Ткачука і Козлюка мають зайти члени «Народного фронту» Юрій Моклиця і Олександр Ніколайчук.

Як повідомили на Facebook-сторінці ініціативи, ключову роль у такому сценарії зайняла позиція народного депутата Ігоря Гузя. Зокрема, він пролобіював термінову заміну членів ТВК, одна з яких – сестра самооборонівця Олександра Ніколайчука – Інна.  Більше про карту, яку розіграв Ігор Гузь на користь політики Ігоря Палиці, читайте на сторінці ініціативи.

Самі ж членкині «Народного фронту» Інна Крочук, яка є секретарем і начальником оргвідділу обласного осередку  та Оксана Коваль, юрисконсульт міської парторганізаці, не просто відмовлялися коментувати журналістам свою позицію, а просто чимдуж тілали від камер.

Врешті-решт, враховуючи різноманітні політичні ходи і процедурні маніпуляції, ініціатива відкликання депутатів Луцької міської ради призупинена. Але її ініціатор, депутат Луцькради Артем Запотоцький, заявив, що звернеться до суду, аби таки зобов’язати ТВК відправити керівним органам партії звернення про відкликання п’яти депутатів міської ради.
 

Наталка ПАХАЙЧУК

Коментарі
22 Серпня 2017, 22:00
не ТВК а кучка говняних клоунів і брехунів<br/>ПРОКУРАТУРА КУДИ ДИВИТЬСЯ???? Посадити цих покидькив на нари
23 Серпня 2017, 15:55
гузь зрадив лучан, але бог бачить все,
23 Серпня 2017, 15:56
гузь зрадив лучан,бог бачить все,
29 Серпня 2017, 16:01
Коли вправлять роги Сашки Долару
Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром