Боголюби, 1910 рік: невідома історія

09 Серпня 2017, 14:33
8501

Історія окремих населених пунктів Луцького району сьогодні є ще недостатньо дослідженою, багато цікавих фактів втрачені та забуті з плином часу.

Найбільш проблемною є історія сіл: інколи краєзнавцям приходиться збирати її по крупицях. Прикро, адже якби місцеві мешканці більше знали про свої населенні пункти, вони б могли ще більше пишатись історією своєї маленької батьківщини, і може, в деяких випадках більше б цінували надбання предків, знаючи, на якій цікавій та благословенній землі живуть.

Сьогодні хочемо вас познайомити з невідомою сторінкою історії села Боголюби, яке знаходиться у Луцькому районі. На сторінці Вікіпедії, присвяченій цьому селу, мою цікавість привернуло одне невеличке речення «Перед Першою світовою війною у селі проживав відомий російський поет і письменник, символіст Андрій Білий (Бугаєв)». В результаті пошуків вдалось натрапити на цікаві факти та спогади поета Андрія Білого та його дружини Асі з роду Тургенєвих. Але розпочнемо історію з початку. 

На початку ХХ столітті в Боголюбах, виявляється, знаходився маєток відомого на цілу імперію заможного лісничого Володимира Констянтиновича Кампіоні. До прибуття до Волинської губернії, Кампіоні був лісничим Гродненської губерній, в його підпорядкуванні була Біловезька Пуща. Саме там він навів корисні знайомства з першими особами імперії, такими, як міністр та граф Валуєв та іноземними дипломатами, які були частими гостями у Пущі.

У 1905 році Кампіоні одружується із вдовою Софією Миколаївною Тургенєвою (Бакуніною), яка разом із трьома доньками Асею (Анною), Тетяною та Наталією переїжджають з Москви до Боголюб, до маєтку вітчима. Освіту дівчата здобували в європейських вишах. 

У 1910 році Ася Тургенєва, після навчання в Бельгії, виходить заміж за відомого на той час поета Андрія Білого. Вінчання відбувається в Андріївській церкві в Боголюбах. 

Поет Білий дуже багато уваги в своїх спогадах приділяє саме Боголюбам. Ось кілька цитат з його мемуарів:

«В Боголюбах, в будинку лісничого, не було де проштовхнутися від численних приїжджих родичів та гостей. Ася, відгородившись фіранками, спала на просторому горищі, Борису в сусідньому селі зняли затишну кімнату у чеських поселенців. Ночами я часто, з ліхтарем гуляю по заповідному дубовому лісі. Боголюбський ліс фантастичний, він такий, немов у слов'янському фольклорі. Наповнений нічними звуками. В Боголюбському лісництві в безлічі водяться кабани, козулі та інша живність. Особливо багато галасливих борсуків». 

***

«Цього разу в Боголюбах, в маєтку лісничого, нас з дружиною поселили в окремому двокімнатному будиночку, побудованому лісничим над самою дорогою. Навколо було голе поле, заставлене скиртами. Стіни житла лісничого суцільно обвішані африканськими і арабськими сувенірами. На підлозі стоїть розкішний кальян та інкрустована курильниця. Все це нагадує нам з дружиною про наші далекі подорожі». 

***

«Був у лісничого Кампіоні тісний одноповерховий білий будиночок на узліссі столітнього дубового лісу з деревами, гілки яких нагадують казкових оленів, лісовиків та козлів. Перебуваючи в будиночку ми з дружиною відчували, наскільки місцевість кишіла дикими козулями, борсуками та вепрами». 


Знайшовся й опис колоритного лісничого Кампіоні, авторства поета: «Скуйовджений, бородатий, на босу ногу, в коротких штанях, в білій сорочці, з відкритими волохатими грудьми такий був лісничий Кампіоні. Біля нього завжди збиралась зграя породистих хортів та гончих. Разом із своїми двома помічниками він часто оглядав свої володіння і повертався через кілька днів, веселий, з підстреленим величезним вепром. Тоді в Боголюбах починалися бенкети з горілочкою та чарівними розповідями. У нього були в асортименті розповіді про борсуків, лісокрадів, полювання. Кампіоні був одночасно грубим дикуном, довірливим як дитя та дуже гостинним. Кожного вечора він читав «Капітал» Маркса, а потім мордував питаннями мене та падчерок».

На фото ви можете побачити поета Андрія Білого з дружиною Асею Тургенєвою, які проживали в Боголюбах, та Асю із сестрами, які стали падчерками лісничого Кампіоні. 



 


Тетяна  ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

 

Коментарі
09 Серпня 2017, 20:49
Дуже прошу Вас допомогти відшукати підтвердження про вінчання Анндрєя Бугайова та Асі Тургенєвої. Про історію одруження відшукав у архівах. І він не проживав у Боголюбах, а приїздив до Асі весь час влітку, яка навідувала матусю, бо навчалася гравюри у бельгійця. У листуванні з Алєксандром Блоком жодним словом не згадується про вінчання.
10 Серпня 2017, 01:04
Спробуємо пошукати
03 Серпня 2020, 11:55
Згадка про Біловежську пущу має відношення до Констянтина Анжеловича Кампіоні, який пізніше був лісничим В-Волинського повіту, лісництво у с. Римачі, тобто це батько Володимира Констянтиновича.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром