Якою косметикою користувались лучанки у минулі століття

13 Липня 2017, 09:16
4049

Чи не кожна друга лучанка сьогодні не уявляє собі початку дня, який би не асоціювався в неї із нанесенням макіяжу. Сьогодні хочемо прослідувати, коли ж лучанки почали активно використовувати косметику. Допоможуть нам в цьому історія та світлини початку ХХ століття, які будуть основним доказом правильності наших тверджень. 

Серед жінок першої половини XIX століття популярним вважалось бути натуральною та скромною. Якщо жінка взагалі малювалася, то лише, щоб додати свіжості та здорового вигляду. Це міг бути ніжний рум’янець на щоках. Губні помади використовували лише жінки легкої поведінки. 

Проте найважливішим елементом жіночої краси тоді стає декольте, яке представниці прекрасної половини піддають різноманітним косметичним процедурам. Декольте припудрювали та підкреслювали жилки голубим барвником, для того, щоб шкіра здавалась ще делікатнішою. Косметику тоді моли собі дозволити не всі, бо її привозили з інших країн, тому часто використовували природні барвники, до прикладу буряк чи полуницю. Готову, вже куплену косметику в ХІХ столітті потрібно було ще розводити за допомогою алкоголю, гліцерину, чи навіть ртуті. Ось така небезпечна тоді була краса, хоча хто знає склад нашої косметики.

У ХХ столітті макіяж лучанок кардинально змінювався кожне десятиліття. Мода залежала від косметичних новинок, які почали активно випускатися. В період Першої світової війни макіяж майже не використовували, адже чоловіки воювали, а жінки залишалися вдома, де тяжко працювали на фабриках і виробництвах. В цей час жінка злегка припудрювала обличчя рожевою пудрою, а на губи могла нанести вазелін. В 1910-х роках вважалось модним підкреслювати натуральну красу жінки. Більше уваги напевно приділялось зачісці, яка мала бути ідеальною.

Після війни в 1920-х роках відбуваються кардинальні зміни в нанесені косметики, адже з’являється її різноманіття. 

Читайте також: Як одягали дітей у Луцьку в міжвоєнний період

Жінки хочуть надолужити втрачене, і тому підкреслюють і очі, і брови, і губи. Губи малюють найчастіше у формі сердечка. 

Саме у 1920-х в моду увійшов образ фатальної жінки-вамп, і багато в чому це проявлялося в макіяжі. Жінки щедро підводили верхню і нижню повіку тіням темних відтінків. Брови були схожі на тонку темну лінію. На піку популярності був ефект сумних очей. Серед кольору помад переважав бордо та червоний. 

В 1930-х роках починають використовувати активно використовувати туш, штучні вії та тіні. Вії фарбували дуже густо чорною тушшю, створювали так званий ефект пухнастих вій. В цей час з’являється мода на брови у формі ниточки.

Для того, щоб ви могли собі краще уявити, як виглядали красуні в Луцьку в кінці ХІХ ст. – 1930-х роках, ми представляємо вашій увазі світлини, на яких зображені місцеві красуні, серед яких багато акторок, які виступали на сцені Волинського театру імені Словацького (не всі вони були родом з Луцька, але проводили в місті багато часу). Також на інтернет аукціонах вдалось розшукати вінтажні косметичні набори, якими користувались в 1920-1930-х роках.





Джерело фото: polona, e-bay, declampe, maxfactor-international

 

Тетяна ЯЦЕЧКО-БЛАЖЕНКО

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром