20 кімнат, ігровий майданчик та плодовий сад: як живеться родині, у якій виховують 15 дітей

19 Червня 2017, 18:01
6836

У багатодітній родині Баків немає поділу на рідних і чужих, тут у родинному добробуті та взаєморозумінні пізнають світ 15 дитячих доль.

Літній день –  12 червня –  був особливим для батька-вихователя будинку сімейного типу, що у селі Рованці Боратинської сільської ради Луцького району, Петра Бака – пише Слава праці.

 

НАГОРОДА ЗА ЗАСЛУГИ

Якраз напередодні всенародного свята – Дня батька, який цього року у всьому світі відзначається у третю неділю першого літнього місяця, голова Волинської облдержадміністрації Володимир Гунчик вручив цій людині, наділеній Богом високими батьківськими почуттями, нагороду Президента України Петра Порошенка – орден «За заслуги» ІІІ ступеня. У церемонії вручення брали участь голова Луцької РДА Ігор Ярмольський, його заступник Інна Бас, начальник служби у справах дітей Людмила Гладчук, Боратинський сільський голова Сергій Яручик.

І хоча в нашій країні – це не офіційне свято, але потрібно було бачити світлі усмішки дітей багатодітної родини Баків - і вже дорослих, і зовсім юних, і найменшого однорічного внучка Тимофійка –  очі яких випромінювали непідробну любов до батька, коли він приймав нагороду і з хвилюванням дякував за неї.

 «Який у вас батько? – запитую. І відповідь від Миколки не забарилася: «Найкращий, бо він –  добрий, завжди підтримає і допоможе, з ним нам легко і затишно. Така у нас і мама – Лариса Миколаївна».

На жаль, того дня мами не було у гостинній оселі. Виявляється, перебуває на курсах. Але розповіді дітей про сьогодення найрідніших людей змалювали яскраву картину їх казкових буднів та свят.



 

ВСІ 15 – РІДНІ І ДОРОГІ

А почалося все 2005 року, коли  п’ятеро діток знайшли для себе нове життя і дружню люблячу багатодітну сім’ю Баків, у яких підростало п’ятеро своїх рідних дітей. Згодом ще п’ятеро стали для них такими ж рідними. Це сьогодні всі діти сміливо дивляться у майбутнє, вони знають ціну життя, впевнені у своїх можливостях. Всіх їх – 15, і всі - рідні і дорогі: Ліна, Елла, Едуард, Мар’яна, Анатолій, Леонід, Наталя, Марія, Юлія, Михайло, Микола, Тетяна, Міша, Василина і 13-річний Богдан.

«Найурожайнішим, напевно, для нас був 2012 рік, коли випроводжали до школи 12 школяриків. З Божою допомогою, з розумінням, з дитячою підтримкою ми ніколи не нарікаємо на життя. Воно нам вдалося. Сьогодні у нас родина ще збільшилася: маємо зятів, які стали синами, тішать внучата. Радіємо, що наші діти знаходять себе у житті. Двоє працюють за кордоном, інші діти здобувають професії, які їм до душі, п’ятеро школярів. Впевнений, що посієш у дитячих душах, такі зерна й проростуть», –  роздумує Петро Анатолійович.

Багатодітна сім’я проживає у власному будинку, що складається з 20 кімнат: 11 спалень, дві кухні, дві вітальні, ігрова кімната, передпокій, санвузли. Всі кімнати облаштовані необхідними меблями та побутовою технікою нового зразка. Родина забезпечена всім необхідним для проживання та виховання дітей. В помешканні чисто і затишно. На території є ігровий майданчик, плодовий сад, господарські споруди та земельна ділянка, де вирощують овочі – «чисто екологічні до столу». Вихованці забезпечені всім необхідним, мають улюблені заняття. Один із них –  Михайлик любить господарювати, тому охоче доглядає козу, яку й купили за його проханням.

Тож тут, без перебільшення можна сказати, у всьому панують гармонія природи і людських почуттів, комфорт і затишок, аура добра і милосердя. Не випадково 12-ий рік поспіль у мирі і злагоді, у родинному добробуті, взаєморозумінні пізнають світ життя 15 дитячих доль. І немає тут поділу на своїх, рідних, і чужих дітей. Вони один за одного стоять горою: разом, як сказали і в радості, і тоді, коли доводиться долати перешкоди.


1

2

Ніна КОСТРУБА

Коментарі
19 Червня 2017, 21:22
багата душа в цих людей
Коментар
24/04/2024 Вівторок
23.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром