На радість дітям та дорослим: парк на 40-му перетворюється на комфортну зону відпочинку

16 Травня 2017, 15:55
5629

На території зеленої зони зовсім скоро планують встановити дитячий майданчик, а у перспективі – облаштувати спортивний куточок, здійснити будівництво дороги з тротуарами і велодоріжкою та облаштувати ще два дитячих і спортивний майданчик на ділянці забудови після введення будинків в експлуатацію.

Нагадаємо, наприкінці 2015 року вільна земельна ділянка із зеленими насадженнями на розі вулиць Конякіна-Гордіюк отримала статус парку. Тоді стан зеленої зони лишав бажати кращого. Для того, щоб територія відповідала своєму статусу, необхідно було спершу її розчистити, забезпечити безпечне пересування і сформувати цивілізовані зони відпочинку. Тож ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» (ЛДБК) фінансував розробку проекту благоустрою території.


 

ПАРК, ЯКИЙ СТАНЕ РОДЗИНКОЮ МІКРОРАЙОНУ

Донедавна захаращена ділянка зеленої зони на 40-му кварталі нині активно змінюється. За умовами меморандуму, забудовник земельної ділянки на розі вулиць Конякіна – Гордіюк – ПрАТ «ЛДБК» взяв на себе зобов’язання розчистити парк. Тож невдовзі ділянку зеленої зони очистили від старих і хворих дерев та влаштували толоку.

«Будівельна компанія «ЛДБК» дотримується всіх угод. Люди почали по-іншому ставитися до цієї ситуації, адже вони бачать, що парк уже почистили і почали облагороджувати. Нещодавно організували прибирання, залучили студентів, щоб лучани розуміли, що така справа робиться для усіх і всі мають взяти в цьому участь. Забудовник надав машину для вивозу сміття. Загалом, коли вирізали хащі, стало просторо і ділянка дійсно гарно виглядає. Встановили й тимчасові смітники», – розповідає депутатка міськради Алла Надточій.

На території встановили тимчасові смітники
На території встановили тимчасові смітники

Підтримав думку своєї колеги й депутат округу Юрій Безпятко. За його словами, парк завжди був місцем, де росли чагарники. Нині ж він поступово перетворюється у комфортну зону відпочинку.

«Люди до змін, звісно, ставляться позитивно. Тепер парк розчищений і став місцем, де люди хочуть відпочивати. Влітку тут буде розкішна тіньова зона і, думаю, люди це однозначно оцінять. А зовсім скоро на паркову територію чекають ще більші зміни, адже тут планують встановити лавочки та дитячий майданчик», – зауважує Юрій Безпятко.

Відкриття довгоочікуваної і такої необхідної для малечі району дитячої зони запланували на початок червня. Наразі на території уже розпочали роботи з підготовки встановлення конструкцій. За словами депутата Сергія Балицького, дитячий майданчик планували встановити ще минулого року. Втім, придбані конструкції виявилися неякісними, тому з ініціативи забудовника їх замінили на нові.

«Парк чекає з нетерпінням на облагородження ще з 1980 року, коли я ще був у школі. Там мав бути танцювальний майданчик. Дерева там садили усім Шовковим комбінатом. Так що ідея давно виношувалася і слава Богу, що нарешті до цього дійшли руки. Із забудовником є певні напрацювання. Думаю, там буде дуже цікаво і красиво», – каже Сергій Балицький.

У парку готуються до встановлення дитячого майданчика
У парку готуються до встановлення дитячого майданчика

Жителі мікрорайону також позитивно ставляться до змін. Місцеві сподіваються, що єдина зелена зона на 40-му кварталі стане родзинкою мікрорайону і прекрасним місцем для культурного відпочинку.

«Ми тут часто з дитиною гуляємо. За останній час видно покращення. Бачимо, що щось вже роблять. Та й поприбирали тут гарно, смітники поставили. Тепер тільки чекатимемо на дитячий майданчик. Надіємося, що це стане окрасою нашої зеленої зони», – впевнена місцева мешканка пані Олена.

Задоволені позитивними змінами й старші жителі району. За словами старожилів, за останній час зелена зона стала набагато чистішою та й відпочивати тепер тут безпечніше.

«Я тут живу вже багато років. Для нас ця територія завжди була парком. Але сміття тут вистачало. Тепер вже прибирає завжди двірник. Кажуть, що дитячий майданчик встановити хочуть. То, звісно, було б на радість діткам. Видно, що роботу розпочали, будемо чекати на результат. Надії маю на краще»,  – зазначає місцевий житель пан Іван.

 

НЕ ПАРКОМ ЄДИНИМ

Окрім облагородження зеленої зони, за умовами меморандуму, будівельна компанія «ЛДБК» організувала озеленення між будівельним майданчиком та прибудинковою територією будинку на вулиці Гордіюк, 20а та передала кошти на потреби благодійного фонду ЗОШ №11 «Ерудит».

Голова правління благодійного фонду Наталія Гунько зазначає, що нині з впевненістю можна сказати, що забудовник опікується не лише зеленою зоною, а мікрорайоном загалом.

«Представники компанії «ЛДБК» поводять себе дуже порядно, виконують усі обіцянки. Забудовник підтримує наш бальний колектив, перерахував кошти для фонду на ремонт спортзалу. Крім того, уже планують встановити майданчики. Готують до відкриття цікавий концерт і розважальну програму для дітей», – зазначає Наталія Гунько.

Що ж стосується зеленої зони, то на переконання Наталії Гунько, парк на 40-му у майбутньому цілком зможе скласти конкуренцію Центральному парку.

«Безумовно, у парку вже стало краще. По-перше там чисто, по-друге, зрізали аварійні дерева і в парку тепер набагато затишніше. Нині це культурна територія, де можна гарно відпочити. За проектом, парк має бути досить цікавим», – вважає пані Наталія.

Крім вказаних зобов’язань, представники компанії «ЛДБК» виявили ініціативу забезпечити десятьма квартирами воїнів АТО та ветеранів війни в Афганістані. 21 травня відбудеться офіційне вручення сертифікату на квартиру одному із учасників бойових дій. Це помешкання стане уже третім житлом, яке отримують атовці від «ЛДБК».

«Трохи наперед іде видача квартир атовцям. Це вже буде третя квартира. Далі планують встановлення спортивного майданчика. Він теж займе трохи більше часу. Попередньо хотіли облаштувати його цього року, але вирішили ретельніше підійти до вибору ділянки. Її треба буде зачистити і облагородити», – розповідає депутатка Алла Надточій.

Тож попереду на 40-й мікрорайон очікує ще багато змін. Опісля встановлення дитмайданчика планують облаштувати футбольне поле та спортивний куточок поблизу нього, здійснити будівництво дороги з тротуарами та велодоріжкою з продовження пішохідної доріжки до житлового будинку Карбишева, 2а за рахунок пайової участі, а на території забудови облаштувати ще два дитячих майданчики та спортивний майданчик після введення будинків в експлуатацію.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром