Дрова, ґудзики від мундира чиновника та дитяча лялька: яке вилучене майно з митниці продають луцькі фірми-привиди

11 Травня 2017, 14:13
3537

Попри нещодавній резонанс із загадковими підприємствами, що продають вилучені товари, «митний крам» надалі активно готують до реалізації. Дорогі автівки чи дешеві уламки металу – на митниці затримують усе, що везуть з порушенням правил.

Нагадаємо, у програмі «ЦРУ» журналісти каналу 24 з'ясовували, куди зникає увесь конфіскований крам та чи потрапляє бодай дещиця з того до державного бюджету.

Тоді вдалося з'ясувати, що у Луцьку діє Міжнародний благодійний фонд сприяння органам прокуратури Волинської області «Правопорядок і законність». У 2005 році благодійний фонд заснував підприємство «Гарант Луцьк», яке зберігає та продає майно, що вилучає митниця та інші правоохоронні органи.

Співзасновник благодійного фонду – Сергій Супрун. За сумісництвом – начальник відділу матеріально-технічного забезпечення та соціально-побутових послуг прокуратури Волинської області. Простіше кажучи – завгосп обласної прокуратури.

За адресою, яка вказана у реєстраційних документах, ніякої фірми не виявилося. Як і конфіскованих речей, які нібито передали на зберігання. Не знайшли й фірми «Профсервіс», яка зареєстрована за адресою проспект Волі, 50. Втім, за словами волинських податківців, у цьому немає жодного криміналу, адже юридична і фактична адреси не завжди можуть збігатися.

Якщо адреси дійсно не збігаються, то де наразі знаходяться підприємства і чи існують вони насправді, з'ясувати неможливо. Попри це, майно і далі передають вказаним фірмам. Його, начебто, може придбати кожен охочий. Утім, припускають, що вилучені речі попередньо ділять між собою працівники прокуратури та ДФС, тож до конфіскату простим людям – зась.


 

ЧОМУ НА МИТНИЦІ ЗАТРИМУЮТЬ ТОВАРИ

Як зазначають на порталі Дебет-Кредит, товар на митниці вилучають, якщо він є безпосереднім об’єктом порушення митних правил (частина 1 ст. 128 МКУ). Зокрема, це стосується предметів зі спеціально виготовленими тайниками, які використовували для незаконного їх переміщення через митний кордон України.

Якщо товар перевозили з приховуванням від митного контролю шляхом використання спеціально обладнаних схованок, то крім конфіскації безпосередніх предметів правопорушення, конфіскують і ті, що використовувалися як схованки. Насамперед це стосується транспортних засобів, які здійснюють міжнародні вантажні перевезення. До прикладу, окрім товару, можуть вилучити й кузов автомобіля.

Вилучають також речі, валюту та інші цінності, якщо їх перевозять у розмірах, необхідних для забезпечення стягнення штрафу (частина 2 ст. 128 МКУ).

Це поширюється виключно на осіб, які не мають в Україні постійного місця проживання або адреси (ст. 128 МКУ). Щодо першого, то це іноземні громадяни. Частина друга тепер поширюється на тих, хто не захотів прописатися або постійно проживає за кордоном. Зрозуміло, це право кожного, надане Конституцією України, але в цьому випадку ще до розгляду справи митники можуть вилучити цінності на максимальну суму ймовірного штрафу (у тому числі особисті речі).

У суб’єктів підприємницької діяльності та громадян з відмітками про реєстрацію місця проживання в Україні товари або інші цінності не можуть вилучити в рахунок забезпечення стягнення штрафу.

Формально митниця, не пропустивши товар на територію України (наприклад, коли немає сертифіката відповідності на сільськогосподарську продукцію), на другий день повинна його затримати, вилучити, вивантажити на склад митниці, оприбуткувати на позабалансовий рахунок митниці.

Якщо за вантажем звернеться власник (на третій день надасть сертифікат відповідності або домовиться про повернення на територію суміжної країни), товар йому повертають зі стягненням збору за зберігання на складі митниці. На практиці вантажі простоюють у пунктах пропуску тижнями і ніхто їх не затримує.

Переважно це використовують у випадку, коли громадяни ввозять або вивозять товари, предмети, валюту понад встановлені норми за умови їх декларування митниці. Тобто якщо понаднормова валюта або предмети були в установленому порядку заявлені митниці (митні правила не були порушені), митниця приймає їх на зберігання з можливістю наступного повернення.


 

ВІД «BMW» ДО ПОВІТРЯНИХ КУЛЬОК

Важливим є те, що на митниці товар не конфісковують. Митні органи можуть вилучити товар і зберігати його до вирішення питання щодо передачі товару у власність держави або повернення власнику.

Якщо у суді приймуть рішення про конфіскацію майна,  його передають органам Державної виконавчої служби‚ яка ним розпоряджається. Реалізовують конфіскати через торгівельні підприємства‚ визначені за конкурсом у Міністерстві юстиції.

Побачити перелік вилученого майна можна на сайті Державної фіскальної служби України. Зокрема, станом на 1 квітня 2017 року в переліку переданого підприємствам майна з Волинської митниці зазначено 65 найменувань. Тут можна знайти різноманітні речі – від двигунів і шин до одягу та монет.

Найдорожче оцінили автомобіль марки «BMW», 1997 року випуску. Його вартість становить 249 тисяч 988 гривень. Найдешевшою річчю виявилися металеві кліпси, за одиницю яких треба заплатити 6 гривень 60 копійок.

Загалом, станом на 1 квітня 2017 року, волинські митники вилучили майна на більш як 900 тисяч гривень.

Трапляються у списку вилученого майна й досить цікаві речі. До прикладу, три ґудзики від мундира чиновника загальною вартістю 140 гривень, два вироби з металу жовтого кольору  за 115 гривень чи дитяча лялька, яка коштує 150 гривень.




Оксана ВЛАСЮК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

Коментарі
11 Травня 2017, 19:56
НАМ ЗНОВУ БРЕШУТЬ<br/><br/>У ЛУЦЬКУ &quot;ФІРМИ-ПРИВИДИ&quot; ТОРГУЮТЬ КОНФІСКАТОМ (ВІДЕО)<br/><br/>http://konkurent.in.ua/news/luck/12199/u-lucku-firmiprividi-torguyut-konfiskatom-video.html
11 Травня 2017, 19:58
ГАРАНТ - фірма привид) Спробуйте щось там купити) УСПІХІВ!)))
12 Травня 2017, 03:04
А контролює це все хабарник Кухарик Валентин Іванович , вже одного хабарника злапали Харченка Сергія Вікторовича , ще треба Кухарика В І за одне місце взяти ! Де правоохоронні органи а ? На що вони дивляться ? Чи вони також в долі ?
12 Травня 2017, 03:14
З однієї сторони податківці з іншої прокурори , Оце гоп компанія зібрались ? Да цікава інформація , постараємось щоб завтра лягла на стіл Петренка і Луценка і побачимо що далі буде . А ми будемо наблюдати за подіями ?
Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром