Незрячий музикант придумав, що робити зі старим баяном, і розповів, як пригощав злодійку

29 Квітня 2017, 17:34
15124

Баяніст Сергій з-під «Там-Таму» старий інструмент подарує незрячому, який знімався у фільмі «Поводир»

Незрячого вуличного музиканта  знали в обличчя багато лучан ще до крадіжки його баяна. Але, здається, саме ця подія привернула увагу до нього, як до музиканта. Журналістці Район.Луцьк хлопець розповів, куди прилаштує свій старий інструмент, у якому оркестрі грає і про жінку, яка поцупила його баяна.  

– Сергію, розкажи, будь ласка, більше про той день, коли вкрали інструмент.

– Таке зі мною вперше. Я відійшов від свого звичного місця, залишив речі біля магазинчика «Гаряча кукурудза» як зазвичай. Повернувся, а інструменту нема. Тільки стілець стоїть.Це ще сили треба було мати висунути той баян! Подзвонив 102, поліція приїхала швидко, передивились камери відеоспостереження і вже орієнтувались хто це зробив. Потім  перевірили авто- та залізничний вокзали, комісійний магазин, останній був закритий.

3

– Яке найбільше розчарування в цій ситуації?

– Неприємно, що це зробила  жінка старшого віку,  в якої вже має бути досвід і мудрість в голові. Може вона думала, що не знайдуть  чи може, що нема камер спостереждення. Слідчому вона говорила, що її біс попутав. Каже:  «Не знаю, іду, дивлюсь стоїть собі»

– Ти спілкувався з нею після цього?

– Після – ні.Але я її знав до цього випадку. Я навіть сам їй картоплю  купував, булочку. Вона частенько просить на касі розрахуватись за неї  чи за столик підсідає.

1

– Були такі моменти, коли люди зробили щось дуже негарне і ти або розчарувався в них,  або ти був дуже злий?

– От крадіжка, наприклад. Не по-людськи – це коли бачать, що незрячий йде в колону  чи калюжу і не допоможуть. Було таке. Не раз. Найскладніше перейти дорогу, бо може не бути звукового сигналу для дозволу йти,  а машину можуть «летіти». Але різні люди є – різні люди і треба.

– Твої проблеми із зором – це вроджене чи набуте?

– Я втратив зір в 6 років. Тоді у мене виявили  доброякісну пухлину головного мозку, яка вплинула на зоровий нерв. Всього оперували 8 разів, був рецидив хвороби , двічі був у комі.

1

– А як довго ти займаєшся музикою? Чому саме цей інструмент?

– Граю з 12-13 років. Хресна мати Зоя подарувала мені свій старенький баян. Вона – колишня вчителька музики. А вже мама навчила найпростішому – виконання  гамми до-мажор, тобто звукоряду з 7-8 нот: до, ре, мі , фа, соль,  ля , сі, до. Мама колись сама в дитинстві грала на гітарі  і співала. Має музичний слух.

– Ти пробував інші інструменти, крім баяну?

– Акордеон. Але там аплікатура руки інша. Вчителька в Палаці учнівської молоді, Любов Іванівна, зі мною займалася десь півроку, однак  я не зміг перейти з баяна на акордеон. На сольфеджіо ходив. Грі на баяні я навчався п’ять років в ПУМі на базі музичної школи. Мені допомагав Нікітін Сергій. Зараз граю в оркестрі цього закладу.

– Ти граєш в оркестрі?

– Так. В Народному оркестрі духових інструментів на контрабас-баяні – тобто мій інструмент видає дуже грубий звук.  Ми їздимо на різні конкурси. Останній конкурс – «Калинова сопілка» в Ковелі до дня народження Лесі Українки у лютому цього року, де зайняли перше місце. На індивідуальні репетиції ходжу кожний вівторок і четвер на 8 ранку в ПУМ.Зараз розбираю вальс з вчителем «Світло і тіні» Пауло Піццигоні. А кожної неділі о 12 годині репетиція для всього оркестру.

4

– Ти щодня граєш біля дороги на Соборності? Маєш постійний графік?

– Майже щодня, не граю коли йде дощ. А по годинах виходжу  як мені зручно. Грати потрібно кожного дня, хоча б по декілька годин, щоб розробляти руку, не втратити навики. Були цікаві різні випадки, коли підходили до мене хлопчики, просили попробувати заграти. Я їм: «А  ви вмієте?» Кажуть «дайте спробувати».  Дав, понажимали,  а вони: «О, не виходить!» « Треба вчитися! Ідіть вчіться»  – кажу. Я показую своїм мистецтвом, що дітям потрібно чимось займатися. В нас дуже багато дітей, які нічим не зайняті.Я не знаю  чого так.

– Репертуар обираєш сам?

– Я приходжу до викладача  і  кажу  яку пісню хочу розібрати, навчитись грати. Більше всього люблю народну творчість. Сучасну музику грати не хочу. Воно житиме недовго, а народне – вічне, це душа. Так само і класика – Бах, Моцарт, Шопен, вони теж вічні.

3

– Чим ще ти займаєшся, цікавишся?

– В спортзал ходжу, коли є час. Спортзал – це і життя, і фізичний розвиток, і підтримка здоров’я. Одна знайома помітила, щоя став краще ходити, бо в мене дещо порушена координація рухів. Подобається  відвідувати наш драматичний театр, там гарні актори, вміло перевтілюються.  Не люблю танців, клубів не люблю, бо  там часто то бійки, то п’яні.

– Про що ти мрієш?

– Не знаю. Мабуть, знайти хорошу дружину, яка буде мене підтримувати.Я ж чоловік, а те, що незрячий, то це нічого не означає.Вимог ніяких особливих до дівчини не маю. В першу чергу, щоб була гармонія. Коли нема гармонії, одне одного не розуміють, то це дуже важко . В мене були дівчата, але ми не розуміли одне одного, тому і розходились.

1

– Ти довгий час грав у центрі. Чому перебрався до Там-Таму?

– Починав я там, але на Лесі Українки постійний рух, всі дуже поспішають по своїх справах. Деякі люди говорили, що я  їм заважаю. Тут таких зауважень немає. Інколи  моє місце займають інші, що працюють там чи просять милостиню, але я  прошу їх перейти, якщо можуть або сам сідаю трохи далі. Все без конфліктів.

– Тобі вистачає зароблених грошей? Як ти справляєшся з їхнім обрахунком чи використанням?

– Мені скільки грошей є, стільки й добре. А з обрахунком мені допомагають або мої знайомі, або касири гіпермаркету. Вони можуть поміняти гроші чи підказати яка купюра.

– Тобі подарували новий баян від «Порт Сіті». Як тобі з ним працюється?

– Дуже класно! Він файно звучить, звук матовий, казали, що виглядає гарно.  Коли сталася пропажа, ввечері мені подзвонили   і сказали, що є пропозиція подарувати мені нового баяна.  На інший день ми вже обрали подарунок. Я перепробував декілька баянів в «Кобзі», але найбільше сподобався саме цей, «Атлант», який обрав.

1

– Що робитимеш з двома баянами?

– Хочу старий свій «Ера» подарувати своєму знайомому незрячому Оресту, що теж грає на баяні біля Старого.Його інструмент старий і звучить дуже тихо.

Довідка Район.Луцьк: Лучанин Орест Кацюба знімався в епізодах фільму Олеся Саніна «Поводир, або Квіти мають очі».

– Що ти побажаєш лучанам?

- Щоб люди придивлялися хто знаходиться навколо них, більше цінували своє життя і  здоров’я.«І будем жити»  як сказав Биков у фільмі «В бій ідуть одні старики»! А ще велике прохання звернути увагу на проблему «озвучки» зупинок в транспорті, оскільки це зручно для незрячих. Їх часто вимикають або дуже тихо звучить.

***

За словами Сергія, якби не його вада зору, можливо, він закінчив би консерваторію і з нього був би великий музикант. Та попри це , він вважає себе щасливим, бо у нього є музика, через яку він можу передати  стан душі   і показати те, що він вміє.

 

Ірина ТВЕРДА

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментарі
30 Квітня 2017, 11:50
Керіаництво ''Порт Сіті'' зробило дуже гарну справу! Приємно,що допомогли цьому хлопцю! Молодці!
Коментар
16/04/2024 Вівторок
16.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром