«МастерШеф» Сергій Калінін зруйнував смачні стереотипи волинян

15 Квітня 2017, 10:33
3649

Він обіцяв здивувати. Порвати мозок. Зламати стереотипи. І це йому вдалося! Днями до Луцька завітав кулінарний експерт проектів «Все буде добре» і «Все буде смачно!», суддя проекту «МастерШеф» Сергій Калінін. Він навчав волинян готувати швидко і просто, їсти смачно і корисно, а головне – дешево, зі звичайних продуктів. І виявляється, це можливо!

СМАЧНО – НЕ ОЗНАЧАЄ ДОРОГО

Луцьк – четверте місто, яке відвідав кулінар у рамках смачного туру Україною «Магістр домашньої кулінарії». І тут його зустріли аншлагом. У коридорі перед залом, де відбувався майстер-клас, утворилася чимала черга. Охочих послухати Калініна виявилося навіть більше, ніж очікували організатори, тому у залі похапцем розставляли додаткові стільці.   

– Ми зумисне зробили досить помірними ціни на участь – 170–200 гривень – щоб кожен міг прийти, – пояснив Сергій Калінін. – Але не очікували, що в Луцьку буде охочих аж стільки! 

Ідея навчити людей харчуватися краще, виникла у Сергія 6 років тому. Після FoodRevolution Джеймі Олівера він загорівся бажанням зробити щось подібне – допомогти українцям змінити свій спосіб харчування. 

– Я дуже боюся лікарів і лікарень, не хочу хворіти і лікуватися, тому це стало для мене найсильнішою мотивацією до здорового харчування, – пояснює чоловік. – Я прагну, щоб кожна людина зрозуміла, що її здоров’я у її власних руках. 

Калінін розповів, що у повсякденному житті їсть дуже просту їжу: овочі, фрукти, каші. Їхнє приготування забирає мінімум часу і ресурсів. Практично перестав їсти м'ясо, не їсть хліба і масла, не вживає очищеного цукру, а використовує звичайний буряковий нерафінований. Із солодощів любить шоколад, мед і перетерті з цукром ягоди. 

– Їсти краще – поняття досить широке, і воно зовсім не означає їсти дорожче. На звичайній їжі можна заощаджувати, і при цьому їсти смачно, – переконаний кулінар. Як це можливо, розтлумачив, продемонстрував і навіть дав скуштувати під час майстер-класу.

МИ ЇМО МЕРТВУ ЇЖУ

Їжа, якщо не замінить ліки, то цілком може зробити вас здоровішим і живучішим, переконаний кулінарний експерт. Доказ тому – він сам. Йому 45 років. Він запевняє: чудово почувається, тому що стежить за своїм харчуванням. 

Усю їжу Калінін ділить на два класи: живу (сиру) і неживу (яка пройшла термічну обробку). І та, і та має практично однаковий набір жирів, білків і вуглеводів. Але в неживій їжі майже відсутні ферменти і вітаміни – вони знищуються при термічній обробці. Більшість їжі, яку ми вживаємо, належить до неживої, у тому числі борщ, каша, котлети тощо. Вона забезпечує організм поживними речовинами, але позбавлена тих речовин, які роблять нас здоровими. 

– У житті рекомендую дотримуватися такої пропорції: 70% живої (фрукти, овочі, трави, морепродукти, сирі продукти) і 30% неживої їжі (фастфуд, святкові застілля, перекуси у дорозі), – радить Сергій. – Тобто, якщо на обід ви взяли 50 г каші – з’їжте 150 г салату із будь-яких свіжих овочів і зелені. Я, приміром, їм сирий гарбуз, сиру зелену квасолю, сире броколі. Якщо і ви їстимете, нічого з вами не станеться! Коли маєте проблеми зі шлунком, почніть із вживання малої кількості сирого продукту – і ваш організм поступово до нього звикне. 

ОВОЧІ МОЖНА ПИТИ

Дуже просто пояснює, чому люди переїдають: якщо людина їсть погану їжу, організм вимагає корисної, якісної – і людина починає їсти більше. Організму знову дають погану їжу – і він вимагає нову порцію, бо не отримує бажаного. 

– Дорослій людині, чоловіку, треба на день 500–600 г якісної їжі, цього цілком достатньо, – переконаний кулінар. – Люди їдять набагато більше і дуже багато витрачають на це грошей. Я, наприклад, за минулий тиждень на їжу на двох осіб витратив 240 грн. Я не снідаю. На обід їм пластівці, залиті бульйоном, зі жменею зелені і курячу грудку. На вечерю у мене фета і помідор чи половина огірка. Це тільки на перший погляд, дуже мало. А ви спробуйте їсти менше! Закон 21 дня діє: робіть щось протягом 21 дня – і це стане вашою звичкою. 

Основа здорового харчування, наполягає кулінар, – овочі. Людині на день треба з’їдати 300–400 г овочів: різних видів капусти, моркви, помідорів, баклажанів, горіхів, насіння, бобових.

– Відразу хочу зауважити, що варені овочі нічим не кращі за варене м’ясо, – розвінчує міф кулінар. – Варена їжа утворює солі щавлевої кислоти, які осідають у шлунково-кишковому тракті і дуже складно виводяться з організму. Тому таку їжу, неживу, треба комбінувати з живою. 

Якщо хтось не їсть овочів, дає підказку: овочі можна пити. І ділиться рецептом свого улюбленого зеленого соку: потрібен шпинат, броколі, морква і трішки лимонного соку. Шпинат має колосальні протиракові властивості, підвищує імунітет, знижує вірогідність катаракти, підтримує серцево-судинну активність, зміцнює кістки. Шпинат і броколі треба їсти тим, хто курить і вживає алкоголь, бо ці овочі мають надзвичайні детокс-властивості. 

– Чим більше ви будете їсти зелених овочів – тим краще для вашого організму, – акцентує експерт. – Достатньо на день випивати 300 мл овочевого соку перед їжею, щоб задовольнити потребу організму у корисних речовинах.

СИТНО СНІДАТИ… ШКІДЛИВО, А ВЕЧЕРЯТИ – КОРИСНО

– Ми настільки нафаршировані стереотипами, що жах. Наприклад, більшість переконана у тому, що треба снідати, – інтригує чоловік. – Але снідати не треба! Сніданок принципово не дає нічого, якщо ви хочете отримати додаткову силу зранку. Поясню: ми їмо їжу для того, щоб отримувати з неї енергію. Їжа перетравлюється щонайменше три години, білок, зокрема, – від 7 до 12 годин. А що відбувається зранку? Ви прокинулися, з’їли омлет чи яєчню. Ваш організм, повний енергії та сил, отримує порцію білків. І він від цього в шоці! Йому доводиться цю їжу перетравлювати. Тобто, організм мусить витрачати енергію, замість того, щоб бути бадьорим. Саме тому після сніданку ми почуваємося сонливими. А енергію, на яку ви розраховуємо зранку, отримуємо тільки в обід. 

Тому зранку до 12.00 Калінін рекомендує не снідати. Можна з’їсти яблуко-два або інший продукт, який швидко перетравлюється. В обід – молочне, суп. А найважчу їжу, яка вимагає найбільше часу для травлення, зокрема білкові продукти, радить залишати на вечір. 

– Маю ще одну гарну новину: їсти можна не до 18.00, а до 20.00. Їсти за 2–3 години до сну – це нормально. 

P.S. Детальніше поради і рецепти від Сергія Калініна читайте у журналі «Сімейний порадник»





























































 

Інна СЕМЕНЮК

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром