Центральний парк: показали, яким може бути пам’ятний комплекс «Волинь – земля Героїв»

28 Червня 2016, 09:01
2797 Джерело: facebook.com

Благодійна організація «Меценати для солдата» оприлюднила концепцію пам'ятного комплексу «Волинь – земля Героїв».

Нагадаємо, що цей проект брав участь у конкурсі громадських ініціатив, проте так і не зміг набрати необхідної кількості голосів. Попри скандал навколо результатів цього конкурсу, організація вирішила все ж відшукати кошти для облаштування меморіального комплексу.

У понеділок, 27 червня активістка руху «Меценати для солдата» Наталія Чуль опублікувала допис, в якому повідомила, що проект пам'ятного комплексу новітньої історії «Волинь - земля Героїв» подали на розгляд міської ради.   

«Маємо велику надію, що згідно результатів голосування на сесії міської ради 30 червня, підтримка влади не виявиться лише номінальною!», – висловила сподівання активістка.  

Вона також пояснила, яку головну ідеї нестиме комплекс та чому може мати саме такий вигляд.

«Наслідуючи численні світові приклади у створенні мистецьких меморіальних куточків у європейських країнах, ми ініціюємо створення пам’ятного місця у Центральному парку культури та відпочинку ім. Лесі Українки міста Луцька», – йдеться у дописі.

«Маємо на меті додатково посприяти пам’яті та повазі новітніх подій, що охопили територію нашої держави, а особливо до пам’яті та шани бійців, які щодня віддають життя за мирне небо над нами та завдяки кому громада має можливість проводити мирно час у парку культури та відпочинку. Безпосередньо це і є культурою нації: знати і щодня пам’ятати про тих, хто відстоює право українського народу на свободу та майбутнє ціною своїх судеб», – написала Наталія Чуль.

Згідно із концепцією територія пам’ятного комплексу буде поділена на три мікрозони.

1.Зона пам’яті 

Художня металева стела з об’ємними голубами, що здіймаються у небо, та місцем для лампадок – символізуватиме надію на мир та віру в тих, що боронять нашу Землю від агресора, особливо душі загиблих Героїв та вічну світлу пам'ять. У підніжжі, навколо стели – металевий український вінок, що символізуватиме теплі обійми матерів та дітей, які щодня чекають своїх рідних чоловіків живими з фронту, а вінок символізуватиме обійми пам’яті усього українського народу для тих, хто уже ніколи не повернеться додому.

Навколо стели планується монтаж декількох інформаційних щитів з хронологією ключових новітніх подій України, що надасть зоні пам’яті додаткового інформаційно-виховного аспекту.

1

2.Зона відпочинку

Реконструйована альтанка з художніми елементами, зелені насадження, лави, художні ліхтарі, що, через специфічні художні елементи видаватимуть світло у вигляді тризубу, тощо слугуватимуть додатковим місцем проведення часу для лучан та туристів, символізуючи їхнє перебування та терені цього комплексу, як небайдужість до подвигів бійців, що перебувають у зоні АТО та пам’ять і шану загиблим у зоні АТО.

3. Фотозона
Пам’ятний комплекс оснащений патріотичною фотозоною, на меті якої є створення художнього сучасного осередку патріотизму. Шляхом фотознімків відбуватиметься популяризація комплексу в онлайн-мережі з відповідним хештегом. Основний акцент фотозони – художня металева стела з етносимволом українського народу: маками та металеві силуети солдат з дітками та сім’ями, що означатимуть безапеляційну вагомість сучасних Героїв у культурі та відпочинку громади.

1

1

«Демонструючи солідарність зі світовою спільнотою та з метою надання пам’ятному комплексу додаткового туристично-привабливого акценту – усі інформаційні таблиці та назва комплексу будуть двомовними», – переконують автори ідеї.

1

1

1

 

 

Коментарі
28 Червня 2016, 15:57
як завжди хорошу ідею зіпсують через чиїсь амбіції. дівчата і хлопці, війна ще не скінчилась. ще не всі хлопці повернулись, не всі тіла знайшли. вважаю не не часі встановлення взагалі будь-яких памятників. має скінчитись те лихо, яке відбувається в країні, прийти осмислення і переосмислення всіх подій. а спішити, бо в цих дівчаток амбіції аж зашкалють, вважаю неправильним. і ще - навіть якщо і в Парку, то не біля центральної алеї. Юрій Моклиця, як відповідальний за розвиток парків, мав би спочатку надати цілу концепцію розвитку парку, а вже потім вирішувати, де має бути розміщений даний сквер. але знову ж таки - надто тонка тема, усі бояться щось сказати, і йдуть на поводу в громадських діячів. а може ці гроші ще потрібні там, на Сході?
28 Червня 2016, 20:08
Безглуздя.<br/>Місце вшанування пам`яті - Меморіал і цвинтарі.
Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром