Луцьку пророкують сонячні бойлери та завод з біопереробки відходів

22 Червня 2016, 18:34
2181 Джерело: eircenter.com

Проблема енергозбереження зараз є питанням номер один у державі. Шалені рахунки за комунальні послуги у порівняні з нинішніми заробітними платами просто вражають.

Як зберегти тепло і менше за нього платити, разом з європейськими гостями міркували представники луцької влади під час Європейського тижня сталої енергетики, йдеться у матеріалі газети «Сім’я і Дім».

До обласного центру Волині прибули керівник третього відділу програм допомоги «Енергетика, транспорт та навколишнє середовище» Вальтер Треттон та керівник проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Діана Корсакайте.

Луцький міський голова Микола Романюк попросив гостей розповісти, яким вони бачать Луцьк через 10 років.

«Я бачу, що місто здатне подвоїти або ж потроїти своє багатство і при цьому споживати половину енергії від того обсягу, що воно споживає сьогодні», – сказав Вальтер Треттон.

Діана Корсакайте в свою  чергу розповіла про майже фантастичне місто, яким у майбутньому має стати Луцьк:

«Я дуже сподіваюся, що через 10 років уже на п’ятдесяти відсотках будівель будуть електричні установки. А на решті – сонячні бойлери на дахах. Дахи і стіни вже будуть утеплені. Також будуть оновлені внутрішні інженерні системи усіх будинків. Я також дуже хотіла б бути присутньою при перерізанні червоної стрічечки на відкритті заводу з біопереробки відходів. І сподіваюся, що в місті буде колова система централізованого теплопостачання й існуватиме конкурентне середовище, щоб люди могли обирати серед конкурентів найкращого надавача послуг централізованого теплопостачання».

Також пані Корсакайте побажала, щоб у всіх багатоквартирних будинках було створено ОСББ і щоб люди самі могли приймати рішення щодо свого житла.

Луцький міський голова Микола Романюк зазначив, що стосовно трьох позицій, на яких наголосила іноземна гостя, можна перерізати стрічку хоч зараз.

«У нас уже оголошується тендер на покупку котла на біопаливі. Те, що стосується модернізації централізованої системи опалення й управління нею, також у цьому проекті є. Це буде, напевне, кінець 2017 року. Єдине, що на сьогодні немає, – це інвестора на сміттєпереробному підприємстві. Сміттєсортування ми налагоджуємо. Є сміттєсортувальна лінія на сміттєвому полігоні, а от стосовно інвестора – поки що працюємо», – розповів мер.

Щоб довести, що у Луцьку таки почали енергоефективно господарювати, учасникам тижня енергоефективності показали модернізовані школу та житловий будинок.

Мова про будинок на проспекті Відродження, 22, який показують усім поважним гостям, бо його мешканці створили ОСББ, першими у місті скористалися спеціальною програмою і взяли кредит на утеплення й модернізацію мереж – 1,1 мільйона гривень. Відсотки кредиту були погашені з бюджету міста, а тіло кредиту мешканці повертають самотужки за рахунок зекономлених грошей. Голова ОСББ «Явір» Юлія Сабатюк розповіла:

«Об’єднання співвласників будинку було створене у 2008 році. Відтоді ми замінили усю мережу, встановили індивідуальний тепловий пункт, утеплили будинок. У нас попереду ліфти, сонячні колектори. Після цих заходів наші витрати на комуналку не збільшилися, а навпаки, зменшилися, навіть із кредитом».

Як пояснив перший заступник луцького міського голови Тарас Яковлев, за опалення одного квадратного метра треба заплатити 15,44 гривні. У будинках, де стоять ІТП, ця сума – у межах 10 гривень, а на Відродження, 22, вартість опалення одного квадратного метра коштує 7 гривень.

За таким же принципом, а саме за кредитні кошти організації НЕФКО, у Луцьку тепломодернізована гімназія №21 імені Михайла Кравчука. У школі облаштовані індивідуальні теплові пункти, реконструйована система освітлення, повністю утеплений басейн, у якому замінене насосне обладнання.

Заступник мера зазначив, що на сьогодні планують взяти кредит на утеплення восьми бюджетних закладів. А в перспективі хочуть утеплити 40 бюджетних закладів.

«У нас сьогодні є представники НЕФКО, з якими ми починаємо працювати по серйозному кредиту, який буде з 2017 року. Кредит – 5 мільйонів євро. До цього кредиту ми ведемо переговори, щоб узяти ще грант до 2,5 мільйона. За ці 7 мільйонів євро ми плануємо здійснити заходи з енергозбереження у 40 бюджетних закладах», – розповів Яковлев.

Наталка ПОЛІЩУК

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром