Старе місто: еліта свариться, що робити з історичними пам'ятками

11 Серпня 2015, 10:48
5618

Деякі луцькі депутати посварилися з управлінням архітектури і містобудування через різні погляди на розвиток Старого міста

Сталося це  на засіданні тимчасової контрольної комісії міської ради щодо сприяння розвитку Державного історико-культурного заповідника.

Доки комісія думу гадала, чи набереться кворум, голова Олександр Семенюк запропонував представникам управління архітектури та містобудування виступити зі словом щодо їхнього бачення нагальних планів у розвитку Старого міста.

Лучанам варто зважати на те, що вони залишають своїм нащадкам. Архітектура Старого міста має особливу енергетику, але все це руйнується на очах. Якщо не реставровувати пам'ятки,ми втратимо їх назавжди. Але потрібно визначити пріоритетність того, як об'єкти ми можемо реставрувати і які кошти для цього потрібні.

Крім того, є сенс переглянути чинний історико-архітектурний план і оновити його за актуальністю - це важливо і для генерального плану всього міста, адже невдовзі його розроблятимуть наново, через адмінреформу. - Ярослав Матвіїв, заступник начальника управління архітектури та містобудування

Згідно з цим планом, 17 об'єктів у Старому місті потребують реставрації. найбільш терміновим управління архітектури і містобудування називає Братський будинок на вулиці Йова Кондзелевича, 5. У XVII столітті там виник братський монастир, на базі якого діяли греко-латино-слов'янська школа і друкарня. А на початку ХІХ століття до приміщення добудували домову церкву. Ярослав Матвіїв переймається тим, що будинок підтоплює, от-от з фасаду впаде карниз, всередині грибок, а історична штукатурка от-от знищиться вщент.

Голові комісії було дуже цікаво слухати звіт управління архітектури і містобудування Луцької міської ради.
Голові комісії було дуже цікаво слухати звіт управління архітектури і містобудування Луцької міської ради.

Виступ обурив депутата Богдана Шибу, Інші присутні на комісії виглядали мовчазними спостерігачами епатажу від Шиби, закликів до логіки від Матвіїва і п'яти копійок від голови, який не модерував захід, а перебивав доповідача, коли йому заманеться. 

Ярослав Матвіїв не розуміє причини звинувачень Богдана Шиби.
Ярослав Матвіїв не розуміє причини звинувачень Богдана Шиби.

Кинувши листочком в бік архітекторів, екс-мер Луцька не бачить сенсу продовжувати засідання.
Кинувши листочком в бік архітекторів, екс-мер Луцька не бачить сенсу продовжувати засідання.

Богдан Шиба стверджував, що управління архітектури і містобудування нахабно перекинуло свої повноваження на інші структури, напркилад, на відділ охорони культурної спадщини. Документ, наданий начальником цього відділу Петром Троневичем, депутат назвав "відпискою", сказав "тьху на нього!" і кинув аркуш геть.

Хоть Висоцький і на собачій мові співав, але "мы снова говорим на разных языках". Я категорично проти отого... як воно науковим словом називається, ну отого, що є. Кого не влаштовує - то хай судиться. А решта - лірика. Так, Богдан павлович? Управління містобудування хай пропише все одно конкретні пункти плану заходів. Матвіїва призначим відповідальним за роботу, а за якість - Шибу. - Резюмував голова комісії Олександр Семенюк.

Ярослав Матвіїв так і не зрозумів закидів у бік своїх колег - архітектор-містобудівельник вважає, що депутати вирішили зайнятися "підміною понять", адже розробка плану заходів - це формальність, що нічого вагомого заповіднику не дасть.

Але на зустріч із візаві погодився - у середу Ярослав Матвіїв, Богдан Шиба і охочі долучитися до справи, упорядкують план заходів щодо розвитку Старого міста. 

Як виявити перелік об'єктів, яким необхідна реставрація? Логічний ланцюжок:

1. Із 55 пам'яток на теренах Старого міста - 45 потребують паспортизації.

2. Це означає, що на кожен об'єкт потрібно скласти протол, історичну довідку, акт технічного стану. 

3. На основі цього формується перелік об'єктів, яким необхідна реставрація.

 

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром