Святковий ажіотаж: де і за скільки лучани купують лепеху

17 Червня 2016, 14:46
5412

Пучок лепехи перед Днем Святої Трійці на ринках та місцях стихійної торгівлі можна придбати за 5-8 гривень.

До великого християнського свята українці по-особливому готувалися ще з давніх-давен. На День Святої Трійці кожен господар повинен був прикрасити будинок та подвір’я різноманітною зеленню. Вважалося, що трави захищають обійстя від нечисті, бо їхній запах відлякує русалок та заблудлих душ.

На підлогу перед святом завжди було прийнято стелити лепеху (або аїр, татарське зілля), любисток, полин, чебрець чи канупер.

Традиція прикрашати будинок зеленню перед Трійцею побутує й донині. Найбільш популярною рослиною на свято є лепеха. Сучасні українці не лише встеляють нею підлогу, а й додають традиційний елемент у букети для освячення.

Чи не тому за кілька днів до свята базарні точки рясніють зеленню. Лепеху у передсвяткові дні продають не лише на традиційному ринку, а й у зонах стихійної торгівлі.

Придбати зелений атрибут лучани можуть за 5-8 гривень за пучок, залежно від його розміру. Перед святом лепеху продають навіть ті підприємці, які на цьому не спеціалізуються, або ж просто охочі підзаробити.

Для цього продавці завбачливо виривають рослину, складають у пучки і ставлять у воду. Якщо кількість товару не дозволяє занурити його у рідину, лепеху для свіжості щедро поливають з пластикових пляшок.











 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром