Журналісти зібрали підписи проти скандальної ініціативи-переможця «Фестиваль волинської журналістики»

09 Червня 2016, 17:00
3588

Група журналістів, яка вважає перемогу проекту «Фестиваль волинської журналістики» нечесною та такою, що зганьбила ініціаторів проекту, звернулася до керівництва НСЖУ з проханням втрутитися в ситуацію.

У своєму зверненні, адресованому в.о. голови НСЖУ С. А. Томіленку, медійники вимагають розібратися у ситуації та виключити з лав спілки членів-ініціаторів скандального проекту «Фестиваль волинської журналістики».

Звернення підписало 56 представників ЗМІ. Далі подаємо текст без змін та доповнень:

В.о голови НСЖУ Томіленку С.А.

Представники Волинського обласного осередку НСЖУ опинилися в епіцентрі скандалу, пов’язаного з шахрайством.

Мова йде про фальшування результатів конкурсу громадських ініціатив від Луцької міської ради.
22 травня у Луцьку завершилося інтернет-голосування, за результатами якого визначали переможців конкурсу громадських ініціатив.

Серед проектів, які набрали найбільше голосів, опинився проект "Фестиваль волинської журналістики", зареєстрований секретарем волинського осередку Національної спілки журналістів України Шегдою С.П..

Відразу після завершення голосування журналісти виявили накрутку голосів, яку здійснили заради перемоги проекту. Тут і голосування від користувачів з ніками "НСЖУ", і голосування від імені реальних журналістів, і "допомога" студентів місцевого філологічного факультету, яких під час однієї з пар попросили проголосувати за цю ініціативу (cтуденти підтверджують у неформальних розмовах)

Детальніше про це можна прочитати у цій статті: www.volynnews.com/news/economics/u-lutsku-zhurnalisty-zabazhaly-pofestyvalyty-za-biudzhetnyy-kosht/

Зауважимо, що "за бортом" конкурсу опинилося багато корисних для громади міста проектів, зокрема, пов'язаних з допомогою атошникам та родинам загиблих бійців, які не мали адміністративного впливу на тих же студентів та чесно вели боротьбу за перемогу. На нашу думку, допомога бійцям та їхнім сім’ям чи піклування про людей з обмеженими фізичними можливостями сьогодні є набагато актуальнішими проблемами, ніж "фестиваль журналістики".

Дійшло до того, що автори одного волонтерського проекту-переможця, обурені несправедливістю щодо їхніх колег, взагалі відмовилися від бюджетних коштів.

Хочемо звернути увагу й на те, що дійство, в програмі якого куліш, оркестр та вручення грамот, має відбутися за бюджетні кошти, які, як йшлося вище, можна витратити на більш нагальніші проблеми.

Мова йде про 50 тисяч гривень з міського бюджету.

Ми переконані, що цей «фестиваль» мав би проводитися за особисті кошти журналістів або ж приватних осіб. Але аж ніяк не за бюджетні, яких журналісти в принципі не мають брати від влади, адже одне із їхніх найперших завдань – контроль та критика влади.

Ми вважаємо, що своїми діями ініціатори проекту "Фестиваль волинської журналістики" не тільки зганьбили ідею конкурсу проектів громадських ініціатив, а й ім'я Національної спілки журналістів України, адже, на нашу думку, перемогу в конкурсі проектів автори проекту здобули, використовуючи нечесні методи.

Ця ситуація дискретує журналістську спільноту Волині, а й професію як таку. Адже в той час, коли десятки журналістів працюють над викриттям корупції, крадіжки бюджетних коштів, колеги по цеху вдаються до афери, щоб тими ж бюджетними коштами заволодіти. Більше того, місцева влада опинилися у такій ситуації, коли не може дозволити собі зняти ініціативу від НСЖУ з конкурсу, адже у владних колах є неофіційне табу на конфлікти з журналістами. Самі ініціатори «фестивалю журналістики» заперечують очевидні маніпуляції і фальшування і водночас не можуть пояснити як саме витратять гроші, адже не мають програми заходу, який уже неофіційно називають «фестивалем каші».

Ми також вже заявляли публічно про свою позицію щодо цього фестивалю, сподіваючись, що представники влади та спілки дослухаються до нашої думки.

Зокрема, під час оголошення результатів конкурсу громадських ініціатив, журналісти з різних ЗМІ підписали та передали звернення до луцького міського голови Микола Романюка. А також звернулися до голови обласного осередку НСЖУ, щоб він пояснив, таку неймовірну популярність їхнього фестивалю серед лучан.

Проте Михайло Савчак назвав провокацією озвучені аргументи, що беззаперечно свідчили про «накрутку» голосів під їхнім проектом. На жаль, ініціатори дійства не відмовились від своїх намірів навіть після публічних заяв колег.

Тому закликаємо Вас:

1) розібратися у ситуації;

2) виключити з лав спілки членів-ініаторів проекту "Фестиваль волинської журналістики".

Перелік проектів конкурсу можна переглянути тут: www.initiativ.e-dem.in.ua/lutsk/Competition/View/1





 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром