У луцькому ДНЗ №19 отруїлися діти

27 Травня 2016, 13:36
4297 Джерело: vidia.org

П’ятеро дітей потрапили до інфекційного відділення, а ще кілька лікуються вдома. Причини отруєння встановлюються.

Мама чотирирічної Маргарити Тетяна Черних розповідає, що 16 травня, відправляючи дитину у садок після тривалої відсутності,  навіть не підозрювала, що може статися подібний інцидент.

Перед походом до навчального закладу дитині зробили аналізи, згідно яких дівчинка була абсолютно здорова. Проте, через п’ять днів Маргарита почала скаржитися на біль у животі, не хотіла їсти та мала високу температуру. У неділю температура піднялася до 39,5, а в понеділок дівчинку забрали до інфекційного відділення.

Жінка розповідає, що за кілька днів хвороби дівчинка схудла на 2 кілограми. А лікування коштувало 200-300 гривень у день.

Тетяна Черних говорить, що того ж дня до відділення потрапила ще шестирічна вихованка з ДНЗ №19,  яка відвідує старшу групу. Її мама розповіла Тетяні,  що з садочка у лікарні є ще діти з подібними симптомами, а деякі вихованці залишилися лікуватися вдома.

Щоб дізнатися,  чим годували дітей у садку і що могло викликати отруєння, Тетяна пішла у садочок. Виявилося, що останньою стравою, яку давали дітям у п’ятницю, була молочна каша.

«Медсестра у лікарні питала,  що у нас сталося,  бо у них піввідділення з нашого садка. Скільки точно дітей,  я не знаю,  проте була в садку,  хотіла глянути меню,  яке було у п’ятницю. Наскільки я зрозуміла – проблема у молочних продуктах . Останнє, чим годували дітей у п’ятницю – молочна каша», – говорить Тетяна Черних.

Завідувач ДНЗ № 19 Світлана Валько розповіла,  що,  як тільки інцидент стався,  вона відразу ж повідомила управління освіти та санепідеміологічну станцію.

«Зараз є п’ятеро дітей,  які лежать в інфекційному відділенні. Була організована спеціальна комісія,  яка працювала багато годин – перевіряли документацію,  постачальників,  спілкувалися.  Ніяких явних порушень не було.  Вони взяли продукти на аналіз,  а також аналізи у співробітників. Результати будуть готові протягом трьох днів, зараз ми їх чекаємо», – розповіла Світлана Валько.  

Жінка говорить, що причини захворювання ще невідомі. Це могли бути і продукти харчування, і людський фактор.

«Проблема залишається проблемою, ми шукаємо, що могло статися з нашими дітками», – зауважила керівник закладу.

Тим часом у Волинському обласному лабораторному центрі Держсанепідслужби України повідомили, що протягом 23-24 травня до Волинської обласної інфекційної лікарні  госпіталізовано троє дітей, одна дитина –  в Луцьку центральну районну лікарню, та одна дитина лікується амбулаторно.

«Усі хворі мають прояви гострої кишкової інфекції: підвищення температури тіла (до 37-39 градусів), скарги на блювання, частий стілець, болі в області епігастрію. Чотирьом хворим встановлено попередній діагноз  «гастроентероколіт», одній дитині - «харчова токсикоінфекція», –  повідомляв Волинський обласний лабораторний центр України.

У закладі провели санітарно-епідеміологічне обстеження. Під час обстеження  для лабораторного дослідження  відібрали матеріал від 8 працівників  дошкільного закладу.  Дітей та персонал оглянув інфекціоніст,  який нових хворих не виявив.  Для  бактеріологічного дослідження  взяли 10 харчових продуктів, 100 змивів, 13 проб питної води (з них 4 – на вірусологічне дослідження).

У закладі провели заключну  дезінфекцію. За контактними встановили медичний нагляд. Епідрозслідування триває.

 

Використання цього матеріалу без дозволу редакції «Район.Луцьк» заборонене. Авторські права захищені українським і міжнародним законодавством. Під «використанням» мається на увазі повна або часткова републікація цього матеріалу на сторінках інших інтернет-видань (окрім соціальних медіа). Щодо використання матеріалу телефонуйте +38 066 413 29 28 або пишіть на редакційну електронну адресу [email protected].​

 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром