На конкурсі громадських ініціатив «накрутили» голоси?

24 Травня 2016, 15:50
3287 Джерело: volynnews.com

Фестиваль Волинської журналістики, до програми якого входять майстер-класи, концертна програма і фуршет – один із фаворитів конкурсу громадських ініціатив.

За бюджетний кошт журналісти планують обмінюватися досвідом і тішитися здобутками. Оскільки всі можуть побачити списки підписантів, то є й такі, хто себе там відшукав, хоч … ініціативу не підписував, пише ІА Волинські новини.

Голосування на конкурсі громадських ініціатив завершилося. І хоч офіційно результати в міській раді ще не оголосили, та будь-хто може побачити фаворитів, які отримали найбільшу кількість голосів.

Нагадаємо, переможці конкурсу отримають з міського бюджету до 50 тисяч гривень на реалізацію запропонованих ідей.

Так, з-поміж ініціатив, які можна назвати переможцями, виділяється така: Фестиваль Волинської журналістики (літо 2016 року), автор – С.П. Шегда.

Бюджет цього заходу - 50 000 гривень. Підписали цю ініціативу аж 1325 осіб, що забезпечило проекту 8-ме місце.

Що ж бажають автори для місцевих акул пера? «Безпосереднє спілкування редакційних колективів із масовим читачем; організаційно-пропагандистська робота з читачем та проведення передплати на друге півріччя (не вказано яких видань); обмін досвідом роботи під час дискусій з колегами; майстер-класи провідних журналістів обласних газет для колег та студентів журналістів СНУ; зустрічі із журналістами-учасниками АТО та бійцями антитерористичної операції; популяризація серед населення етичного кодексу журналіста; ярмарок журналістських та студентських ідей у висвітленні життя міста; дискусійні зустрічі з депутатами усіх рівнів; обмін досвідом роботи з зарубіжним гостями; ярмарок книг волинських журналістів та багато іншого».

Але найцікавіше – наприкінці: крім майстер-класів, зустрічей та виставок, є й інші статті витрат: нагороди переможцям обласного конкурсу НСЖУ, нагороди журналістів від міської ради, бланки дипломів, рамки, квіти для переможців, оплата виступу митців, оформлення сцени, оплата звукового супроводу, оплата вхідних квитків у Замок, оплата куліша польової кухні, оплата освітлення Замку, дитячий духовий оркестр, військовий духовий оркестр, гостьовий гонорар за виступи, презентаційний вечір, фуршет, кава-брейк, солодощі, прохолодні напої, екскурсія по Луцькому замку.

Авторам, очевидно, захотілося пофестивалити «на повну», під музику, з дипломами і, обов’язково, фуршетом.

Така добра справа обігнала чимало ініціатив, які стосувалися благоустрою чи були проектами «для всіх»: класи психологічної підтримки для дітей загиблих героїв чи створення анімаційної студії.

Здавалося б, хочеться журналістам пофестивалити, виявилися вони активнішими за інших лучан – тож будь ласка.

Проте ще на початку голосування з’явилися заяви про «накручування голосів». До слова, минулого року, після аналогічного конкурсу в міській раді визнали, що за деякими ініціативами голоси були «накручені». Також пообіцяли наступного разу ситуацію виправити.

Про накручування голосів на своїй сторінці в мережі Фейсбук написав Віталій Ткачук.

А під одним із репостів його дописує коментатор, театрознавець, волинська журналістка Людмила Вегера. Жінка заявляє, що з подивом знайшла своє прізвище серед підписантів ініціативи. Каже: вона цієї ініціативи не підписувала.


Більш того, її обурює, що серед тих, хто підписав цю ініціативу, є дані Галини Бігун – колишньої працівниці ВОДТРК, яка переїхала до Криму, оформила російське громадянство, пише гнівні пости, подорожує до окупованого Луганська і публікує матеріал, у якому «няшну прокуроршу» Криму Наталію Поклонську називає «умница, красавица».




Крім того, на сторінках з підписами, деякі імена з’являються по декілька разів. Очевидно, підписантам вельми хотілося перемоги, що всі свої голоси використовували заради однієї ініціативи.





Коли стане відомо остаточний список переможців конкурсу громадських ініціатив ми запитали у першого заступника Луцького міського голови Тараса Яковлева. Він повідомив, що результати на сайті можуть побачити всі. А реалізація їх розпочнеться після відповідного підписання розпорядження міського голови. Про те, чи відбувалося накручування, чиновник каже, підтверджених фактів немає.

«В принципі, переможців вже можна побачити на сайті. Підтвердженої інформації про накручування голосів немає. Якщо буде підтверджена інформація – будемо, звичайно, реагувати», - повідомив посадовець.

Насамкінець, додамо: під час голосування чимало лучан скаржилися на те, що система голосування «зависає», що аби проголосувати, від моменту реєстрації має пройти півдня.

Програмісти зауважують: накрутити голоси за цією системою – складно, але можливо. Сергій Літвінчук з компанії «Ідейл» пояснює: «Тут складність полягає в тому, що на вказаний телефон надходить смс з кодом, який треба ввести, а ще треба поставити галочку «я не робот». Автоматизувати накрутку тут не вийде. Хіба що накупувати багато мобільних карток… Але, в принципі, будь-яке голосування можна накрутити».

Як би там не було, офіційного підтвердження про можливі накручування немає, тож, найімовірніше, що бюджетні кошти будуть витрачені на шикарну зустріч волинських журналістів з фуршетом і культурною програмою.

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром