Фотоісторія: аеродром біля «Варшавки»

14 Травня 2016, 17:17
3309 Джерело: hroniky.com

У Луцьку було щонайменше 4 аеродроми. Один із них – на місці теперішнього гіпермаркету «Там Там».

Старий аеродром (в районі вулиці Гулака-Артемовського) на початку 1950-х років перенесли за залізницю, на місце, де зараз знаходиться Порт City, пишуть «Хроніки Любарта».

Злітна смуга була грунтовою і простягалася паралельно теперішній вулиці Карпенка-Карого. Літаки злітали в сторону теперішньої «Варшавки». Пасажиропотік був невеликим. В основному возили вантажі та пошту.

Проте багато лучан літали з того аеродрому в обласні центри УРСР і навіть в сусідні «братні» країни. Літали у справах, або за туристичними путівками. Найбільше польотів здійснювалося в межах області, адже тоді аеродроми були навіть у невеликих селах.

Основний тип літака того луцького аеропорту – «кукурузник» АН-2. Було також кілька літаків Лі-2. Летіти далеко доводилося із пересадкою в Рівному. На аеродромі організовувалися так звані екскурсійні польоти над містом та околицями. Квиток на таку екскурсію у шістдесятих-сімдесятих роках коштував один рубль. Старожили згадують, що тоді за ці гроші можна було купити 8 буханок хліба або 10 порцій ескімо.

Ще один вид діяльності луцького аеродрому – так звана санавіація. Літаком доставляли важкохворих у більші медичні центри країни. А бувало, лікарям доводилося вилітати в малі населені пункти області, щоб забрати хворого лікуватися в Луцьк.

Інколи для доставки вантажу або з іншої причини авіаекіпажі з Луцька відправляли у відрядження в Казахстан, Таджикистан та інші віддалені пункти.

Аеродром біля теперішнього «Там Таму» закрили у 1980-х роках через те, що місто розширялося, а під селом Крупа побудували новий великий цивільний аеропорт.

Аеродром у 1970-х. Фото з spotters.net.ua
Аеродром у 1970-х. Фото з spotters.net.ua

Місце, де був аеродром, у наш час. Фото Олександра Котиса
Місце, де був аеродром, у наш час. Фото Олександра Котиса

 

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром