Аваков навіщував Луцьку друге дихання з приходом патрульної поліції

28 Липня 2015, 18:14
6844
У Луцьку відбулася помпезна презентація патрульної поліції. 
 
З такої нагоди до нашого міста прибули перші особи: Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, міністр МВС Арсен Аваков із першою заступницею Екою Згуладзе, яка відповідає за реформування «органів», та Олександр Фацевич, в минулому лучанин і командир батальйону «Світязь», а нині очільник патрульної поліції Києва. 
 
Для переконливої наочності на Замковій площі розташувалися дві новеньких патрульних машини зі столиці і самі поліцейські як з картинки. 

 
Усі високопосадовці агітували лучан вступати до лав поліції. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк запросив всіх охочих подати документи, щоб стати новими луцькими поліцейськими.
 «Вірю, що цьому місту усе вдасться».  - заявив Прем’єр.
При нагоді Яценюк анонсував новий етап у реформування МВС: невдовзі буде створений новий український спецназ КОРД – Корпус оперативно-раптової дії, який збираються сформувати з демобілізованих бійців. 
Участь у протокольних заходах взяли луцький міський голова Микола Романюк та голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, а також нардепи-фронтовики Ігор Лапін та Ігор Гузь. 
Що прикметно, у зв’язку з прибуттям почесних гостей, у місті не було проблем з рухом транспорту чи інших незручностей. Швидше навпаки: Центр комунальники буквально «вилизали» і місто по маршруту урядовців було як нова копійка. 
Аби додати події ваги, на Замковій площі вручили нагороди бійцям батальйону «Світязь», а також назвали нового командира. Ним став підполковник Сергій Козак, який раніше очолював тербат «Волинь». Козака представив Олександр Фацевич, який керував «Світязем» до того, як пішов у начальники столичної поліції.
До слова, Фацевич у стильній чорній формі весь день перебував у центрі уваги. Лучанин став не просто новим секс-символом, а уособленням реформ. Він впевнено заявив: для успіху реформи МВС потрібна підтримка громадян, як це зараз відчуває поліція Києва.
«Буде підтримка від людей - буде кращий результат», - впевнений Фацевич. 

160 врівноважених оптимістів у будинку культури
 
Патруль на вулицях Луцька з’явиться в листопаді. Це має бути 160 молодих лучан (до 35 років), з яких комплектуватимуть 20 постійних патрулів. 
 
Початок набору у поліцію Аваков анонсував уже наступного тижня і прийматимуть анкети охочих до кінця серпня. Новобранцям проведуть різні тестування, в тому числі і перевірку на детекторі брехні, та визначатимуть «врівноважених оптимістів». 
 
Хлопці і дівчата, яких має бути приблизно порівно, за короткий час пройдуть вишкіл та стажування у столичної поліції.  
 
«У Луцьку поліція буде переймати досвід польських колег, адже треба використати сповна те, що ваше місто – прикордонне», - розповіла Ека Згуладзе, а також повідомила, що у Луцьку працюватимуть інструктори з США і Канади.
 
"Місто працює над собою, це видно, приємно бачити край, де працював Саша. Патрульна поліція тут має стати другим диханням, дати нову якість". - резюмував у кулуарах Арсен Аваков
Район. Луцьк вивідав, що Координаційний пункт поліції на час прийому заявок буде базуватися у Палаці культури міста Луцька. 
Управління МВС у Волинській області звернулося до Луцької міської ради з проханням надати приміщення. Ми підшукали таке в Будинку культури і вже наступного тижня там будуть всі умови, аби штаб поліції міг набирати людей»,- розповів Тарас Яковлев, перший заступник луцького міського голови. 
 
Чому поліція  не міліція?
 
Реформа МВС базується на ціннісному підході. Насамперед, в Україні відмовляться від слова міліція, щ означає «озброєний воїн». Натомість будуть використовувати слово поліція, що походить від грецького «поліс», тобто місто-держава. Так, прагнуть відійти від радянської традиції, де правоохоронці – це каральний орган. Поліція – це насамперед сервіс. 
 
Поліцейський патруль покликаний замінити дільничних інспекторів, ДАІшників та традиційний патруль. 
 
Патрульні поліцейські після спеціального навчання, першими повинні приїжджати на виклики, реагувати на скарги і порушення правопорядку. 
 
Поліцейські будуть розбиратися з хуліганами, матимуть право затримувати і запросити в дільницю для проведення опитування (а не допиту). Патрульні можуть оштрафувати водія, який порушує ПДР, перевірити документи у підозрілих осіб, конфіскувати підозрілу річ. Викликати патрульного нової поліції можна так само, як і звичайного міліціонера.
 
Ека Згуладзе звернулась до присутніх на Замковій:
Я обираю шлях для України, коли свідомі люди змінюють систему з середини. Нам варто і потрібно давати більше простору таким, як Олександр Фацевич. І рішення про патрульну поліцію показує, що ми шукаємо та знаходимо - це можливість зростати і розвиватися звичайним героям, героям не на словах, а у вчинках, молоді, яка любить свою країну і готова працювати над нею".
Поліція на початку липня з’явилася на вулицях Києва. Зараз готуються поліцейські у Харкові, Дніпропетровську, Одесі, Львові, Хмельницькому, Ужгороді та Мукачеві. Тепер і в Луцьку.
Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром