Медичні заклади в Луцьку отримали обладнання від Світового банку

26 Червня 2018, 23:25
Луцька лікарня отримала обладнання від Світового банку 1911
Луцька лікарня отримала обладнання від Світового банку

ТзОВ «ІМЕСК» виконало взяті на себе зобов’язання у рамках підписаної з управлінням охорони здоров’я Волинської обласної державної адміністрації договірної угоди. Ця фірма встановила в обласних медичних закладах вторинного і третинного рівнів надання допомоги обладнання, що покращить діагностику та лікування пацієнтів із недугами системи кровообігу й, окрім того, провела навчання медперсоналу, який на ньому працюватиме.

У реалізації Субпроекту «Вдосконалення медичної допомоги хворим з хворобами системи кровообігу у Волинській області» значна увага приділяється закупівлі медичного обладнання та розхідних матеріалів. Складна підготовча робота, скрупульозний підхід до написання тендерної документації, де практикуючі лікарі в тандемі з консультантами, дотримуючись вимог законодавства, намагаються зробити усе від них залежне, аби в область прийшла найякісніша техніка, оголошення торгів і опрацювання результатів тривають місяцями. Тож кожен договір на постачання – то маленька, але значима перемога команди, націленої на результат. Однак найбільше задоволення все ж приносить той момент, коли консультанти та надавачі послуг приїжджають із технікою у медзаклади, – повідомляють у прес-службі Субпроекту.

ТзОВ «ІМЕСК» встановило в обласних медичних закладах вторинного і третинного рівнів надання допомоги обладнання
ТзОВ «ІМЕСК» встановило в обласних медичних закладах вторинного і третинного рівнів надання допомоги обладнання

У реалізації Субпроекту значна увага приділяється закупівлі медичного обладнання та розхідних матеріалів
У реалізації Субпроекту значна увага приділяється закупівлі медичного обладнання та розхідних матеріалів

Портативні комплекти для добового моніторування АТ реєструють артеріальний тиск впродовж доби
Портативні комплекти для добового моніторування АТ реєструють артеріальний тиск впродовж доби

Фірма «ІМЕСК» виграла тендер на постачання такого медобладнання, як портативні електрокардіографи, комплекти для холтерівського моніторування ЕКГ, добового моніторування артеріального тиску та проведення велоергометрії. Загалом – 46 одиниць, розподілених відповідно до потреб медзакладів. Наприклад, портативні електрокардіографи отримали усі лікарні – від обласної та госпіталю ветеранів війни до центральних райлікарень. Натомість комплекти для холтерівського моніторування електрокардіограми, для добового моніторування артеріального тиску та для проведення велоергометрії вже допомагають у встановленні діагнозів та призначенні лікування пацієнтам Волинської обласної та Луцької міської клінічних лікареньВолинського обласного госпіталю ветеранів війни,  Нововолинської центральної міської, Ковельської, Камінь-Каширської центральної районних лікарень. 

В один із травневих ранків реалізатори Субпроекту разом із керівником відділу маркетингу фірми «IMEСК» Станіславом Тесленком до Волинського обласного госпіталю ветеранів війни. Для цього медзакладу привезли частину обладнання – портативні електрокардіографи і комплекти для добового моніторування АТ. Швидке рукостискання з керівником Тетяною Масіковою – і ми вже у кардіовідділенні. Його завідувачка Наталія Олянська, уточнюючи, що ж нині привезли, не приховує посмішки. І зізнається: тішить і те, що обладнання сучасне та якісне, і його кількість.

«Ми вже користуємося комплектом для  добового моніторування артеріального тиску цього ж виробника. Кілька років тому придбали. Тим, як працює, задоволені. Але – лише один! А він на пацієнтові має бути добу! Ви навіть не уявляєте, як важко було з усіх, кому необхідно це обстеження, обрати того єдиного, кому його на 24 години дати», – ділиться проблемою медик. Так само щиро, ніби аж по-дитячому, посміхаються, перебираючи коробки, її колеги.

«Якщо даєте п’ять приладів ВАТ 41-2 – то це взагалі ми зможемо працювати за європейськими стандартами. До мене хворий поступив – поставила прилад, виписується – знову моніторимо артеріальний тиск. Й одразу видно, чи все гаразд, чи правильно призначили лікування, його відкорегували і що йому приймати надалі. Бо ж до цього – дякувати Богу, що хоч раз зробила!» – розповідає Наталія Олянська про роботу, яку вже сміливо можна називати «до Субпроекту».

За словами завідувачки кардіовідділення госпіталю, серцево-судинних проблем у їхніх пацієнтів дуже багато
За словами завідувачки кардіовідділення госпіталю, серцево-судинних проблем у їхніх пацієнтів дуже багато

Фірма «ІМЕСК» виграла тендер на постачання такого медобладнання
Фірма «ІМЕСК» виграла тендер на постачання такого медобладнання

Абсолютно задоволені комплектами для добового моніторування артеріального тиску
Абсолютно задоволені комплектами для добового моніторування артеріального тиску

За словами завідувачки кардіовідділення госпіталю, серцево-судинних проблем у їхніх пацієнтів дуже багато. Наприклад, воїни АТО призивалися з тією ж таки артеріальною гіпертензією, але недіагностованою, у декого вона виникла як стресіндукована, хтось після повернення із зони бойових дій внаслідок посттравматичного стресового розладу «заробив» гіпертонічну чи ішемічну хворобу серця. Тож усі ці люди у медзакладі мають проходити добове вимірювання тиску. І коли був апарат один, то, безумовно, його критично мало, аби охопити відділення на 50 ліжок.

Абсолютно задоволені комплектами для добового моніторування артеріального тиску – і можливостями, і якістю, – раз по раз повторює медперсонал і паралельно вже ставить прилади на пацієнтів. Дані з них через bluetooth надходять на комп’ютери, де вже є спеціальне програмне забезпечення. На екрані – вихідні дані пацієнта, інформація про «поведінку» його тиску упродовж доби і ще чимало того, що ніяк не зрозуміє людина без відповідної освіти, але те, що вкрай необхідно фахівцям, що рятують чи якісно продовжують чужі життя.

Кардіографи у межах цього постачання – теж надсучасні, можуть працювати як трьох-, шести- і дванадцятиканальні, тоді як той, що функціонував у госпіталі, має кілька десятків років. Персонал одразу ж проходить навчання роботі на техніці. А Станіслав Тесленко настільки впевнений у ній, що для демонстрації обладнання, аби не гаяти часу даремне, приводять пацієнта, якому саме треба зробити кардіограму. Воїну АТО теж передається надпозитивне налаштування медиків – і він починає піджартовувати.

Склали, показали-підучили – і поїхали в інші медзаклади. Й з-поміж інших вразив візит у Луцьку центральну району лікарню. Бо як інакше, як не провидінням, назвати те, що першим пацієнтом, який, відповідно до черги, зайшов робити кардіограму на новому обладнанні, став чоловік, який надавав нам послуги у рамках реалізації іншого договору по Субпроекту. Усі були подивовані цим збігом обставин, які довели – усі компоненти цього проекту вкрай важливі і необхідні кожному волинянину. І вартість зробленого – це, найперше, людське життя.

Дані з них через bluetooth надходять на комп’ютери, де вже є спеціальне програмне забезпечення
Дані з них через bluetooth надходять на комп’ютери, де вже є спеціальне програмне забезпечення

Кардіографи у межах цього постачання – теж надсучасні, можуть працювати як трьох-, шести- і дванадцятиканальні
Кардіографи у межах цього постачання – теж надсучасні, можуть працювати як трьох-, шести- і дванадцятиканальні

Провідний спеціаліст фірми «IMECК» Тетяна Гавронська також прибула на Волинь для навчань медперсоналу. Зустрілися із нею у Волинській обласній клінічній лікарні. Тут якраз освоювали  роботу з новими комплектами для добового моніторування артеріального тиску та комплектами для холтерівського моніторування електрокардіограми (теж – із відповідним програмним забезпеченням).

Лікарка Тетяна Галей  уточнює, як важливо для їхньої роботи збільшення одиниць того чи іншого якісного обладнання, закупленого за кошти  Субпроекту Світового банку і Міністерства охорони здоров'я.

«Портативні комплекти для добового моніторування АТ реєструють артеріальний тиск впродовж доби, але не лише фіксують, а й дають відповідний медичний висновок. Зокрема, прилад реєструє тиск у нічний час та фіксує темпи його підвищення. Це важливо знати для лікарів, бо в цей час найчастіше трапляються ускладнення. На основі нашого висновку по добовому моніторуванню можна запобігти коливанням тиску призначенням правильного медикаментозного лікування», – розповідає  медик.

Так само, за її словами, надважлива діагностика на приладі холтерівського моніторування електрокардіограми, що дозволяє тривалу реєстрацію ЕКГ в умовах щоденної активності пацієнта з подальшим аналізом отриманого запису. Це дає можливість виявити порушення в роботі серця, навіть якщо вони трапляються дуже рідко, оскільки запис ведеться безперервно протягом доби (за необхідності – навіть семи діб).

Комплект для проведення велоергометрії – то власне велоергометр (прилад, схожий на велотренажер), сучасний комп’ютерний кардіограф, комп’ютерне обладнання з ліцензованим програмним забезпеченням та принтер. Він гарантує електрокардіографічне дослідження для виявлення проблем із серцево-судинною системою та визначення індивідуальної толерантності до ступінчасто-зростаючого фізичного навантаження, яке виконують на велоергометрі. Це, як уточнює Станіслав Тесленко, надточне сучасне обладнання, що вловлює та передає на комп'ютер найменші нюанси поведінки серця, що, своєю чергою, вкрай необхідно для правильної діагностики та лікування пацієнтів.

«Ви навіть на вигляд порівняйте – що було і що маємо! А що вже говорити про діагностику!» – знову щиро посміхається Наталія Олянська.

Персонал одразу ж проходить навчання роботі на техніці
Персонал одразу ж проходить навчання роботі на техніці

Комплект для проведення велоергометрії – то власне велоергометр (прилад, схожий на велотренажер), сучасний комп’ютерний кардіограф, комп’ютерне обладнання з ліцензованим програмним забезпеченням та принтер
Комплект для проведення велоергометрії – то власне велоергометр (прилад, схожий на велотренажер), сучасний комп’ютерний кардіограф, комп’ютерне обладнання з ліцензованим програмним забезпеченням та принтер

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром