На Волині вшанували загиблих прикордонників

26 Червня 2018, 03:00
Прикордонник у спецодязі 2007 Джерело: УНН
Прикордонник у спецодязі

На Волині вшанували прикордонників, які боронили українські землі.

Про це повідомляє Sfera-TV Lutsk

Житель села Заставне Федір Сибіра у свої 92 роки ще тримає баян, співає, читає на пам’ять вірші й має дуже світлу пам’ять.

Це єдиний на сьогодні свідок, який на власні очі бачив, як 22 червня 41-го року у селі Великі Жджари гітлерівці перейшли Західний Буг і за пів години знищили прикордонну заставу. Тоді загинуло понад 30 прикордонників, яких тут і поховали.

Такий потужний обстріл свідчить про те що ворог до наступу готувався ретельно. І це не могли не бачити прикордонники адже польський берег усього за 200 метрів, але жодних дій не чинили.

Тим самим Федір Якович повністю заперечує усталений у радянських підручниках міф про те, що наступ військ був несподіваний.

Загиблих прикордонників поховали на місці знищеної застави. А вже на початку 50-их років встановили пам’ятний знак. Згодом, останки полеглих перенесли в райцентр Іваничі. Та куди саме, пошуковці поки не зрозуміли, щоправда в селі подейкують що на місце братської могили. Так само й невідома доля наметового містечка, яке у червні 41-го стояло неподалік застави.

Після війни, село Великі Жджари перейменували в Заставне у пам’ять про знищену заставу. За загиблих воїнів усіх часів, що боронили Україну, помолилися в місцевій церкві. А селянам-ентузіастам, які бережуть пам’ять, прикордонники Луцького та Львівського загонів вручили грамоти та подарунки.

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментарі
26 Червня 2018, 11:26
Прикордонники- це справжні герої. Вічна їм слава і пошана.
Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром