Як пройшла ніч у Луцькій тюрмі

24 Червня 2018, 16:49
Ніч у Луцькій тюрмі 2471
Ніч у Луцькій тюрмі

Активна молодь, школярі та всі охочі лучани провели ніч у Луцькій тюрмі, щоб вшанувати пам’ять волинян, яких 1941 року жорстоко розстріляли органи НКВС.

Відбулося це вночі з 22 на 23 червня.

Акцію «Ніч у Луцькій тюрмі» розпочали з гутірки «Рускій мір» за участю історика Сергія Годлевського та ієромонаха Никодима (Смілого). Модерував гутірку ієромонах Димитрій (Франків). Історик Годлевський ознайомив усіх присутніх із місцем, в якому вони перебували. Окрім того, розповів про можливі місця розстрілу в’язнів та поділився власним досвідом розкопок масових захоронень на подвір’ї Луцької тюрми.

Провели акцію «Ніч у Луцькій тюрмі»
Провели акцію «Ніч у Луцькій тюрмі»

Вивели на двір і оголосили вирок
Вивели на двір і оголосили вирок

Вшанували пам’ять волинян, яких 1941 року жорстоко розстріляли органи НКВС
Вшанували пам’ять волинян, яких 1941 року жорстоко розстріляли органи НКВС

Також під час гутірки обговорили проблему «руского міра» й ті радянські міфи, які побутують і донині. Опісля священики УПЦ КП відслужили Літургію.

Впродовж ночі учасники акції знаходилися в одній з камер Луцької тюрми під жорстким контролем «агентів НКВС». Переодягнулися в них активісти НСОУ «ПЛАСТ». Все було як насправді: агенти НКВС в певний час викликали «в’язнів» на допити та змушували їх зізнатися в антирадянських злочинах. Та учасники акції були сильними – не визнавали своєї вини, співали повстанські пісні, читали спогади в’язнів тюрми та ін. На світанку усіх «в’язнів» вивели на подвір’я тюрми та оголосили «розстріл». Опісля чого присутні заспівали Гімн України.

Учасникам розповіли про можливі місця розстрілу в’язнів
Учасникам розповіли про можливі місця розстрілу в’язнів

Відслужили Літургію
Відслужили Літургію

«Про такі трагічні події важко говорити – їх треба відчути. Саме тому я вирішив провести ніч у Луцькій тюрмі. Дякую організаторам за таку можливість», – зазначив учасник Юрій.

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром