У Луцьку відбудеться міжнародний мистецький фестиваль

14 Червня 2018, 15:21
Започаткують щорічний Міжнародний культурний фестиваль «Фронтера» 2457
Започаткують щорічний Міжнародний культурний фестиваль «Фронтера»

У Луцьку започаткують щорічний Міжнародний культурний фестиваль «Фронтера».

Відбулась вечірка-відкриття, на якій розповіли про програму, завдання та особливості організацію фесту. Захід відбувся 13 червня, в ресторані готелю «Україна».

Фестиваль відбудеться 17-18 листопада. Його темою буде одне століття: з року закінчення Першої світової війни у 1918 та до сьогодення – 2018. У ньому візьмуть участь чотири країни: Україна, Латвія, Білорусь та Польща.

Організовує міжнародний фестиваль мистецьке об’єднання «Стендаль» та Департамент культури Луцької міської ради. До заходу долучилися партнери проекту, а саме: фінансовий директор «Кромберг енд Шуберт» Олександр Шаварський, Вадим Махомед та компанія Ideil.

Минулого року «Стендаль» організовував Міжнародний поетичний фестиваль Meridian Lutsk. Проте цього року не захотіли обмежувати себе лише поезією.

Голова ГО «Стендаль» та директорка фестивалю «Фронтера»Елла Яцута пояснила, чому фестиваль має таку назву:

«У цього слова є багато пояснень, але одне мені дуже припало до душі. «Фронтера» – це вільна земля. Часом міжкордонної або прикордонної території, де, здавалося б, присутній постійний контроль. Насправді ж, ця земля нікому не підвладна. Вони вільні», — розповіла Елла Яцута.

Елла Яцута
Елла Яцута

«Фронтера» – це успішна можливість Луцьку показати себе на культурній мапі не лише України, а й Європи. Це можливість діалогу між провідними митцями країн», — сказала  директор Департаменту культури Луцької міської радиТетяна Гнатів.

 

«Я у вас два роки. І я помічаю, як Луцьк стає все активнішим та авторитетнішим у культурному просторі. Ми раді, що підтримуємо цей фестиваль», — поділився консул Генерального консульства Республіки Польща в Україні Марек Запур.

Організатори  «Ліхтаря»
Організатори  «Ліхтаря»

«Насправді, дуже приємно, що такого роду проекти підтримує ще й бізнес. Радує, що люди не просто заробляють гроші і тримають їх у себе, а намагаються вкласти у щось суспільно корисне», — сказала Елла Яцута.

Представники Спілки письменників Волині представлять найкращі зразки української волинської літератури на фестивалі. Невдовзі за всіма оновленнями та деталями можна буде слідкувати на окремому сайті, створенням якого займається Вадим Махомед та компанія «Ideil».

Сам фест «Фронтера», який проходитиме 17-18 жовтня – це фінальний етап цього року. До нього передбачена ще низка мистецьких заходів у місті. Серед яких освітній лекторій про розвиток мистецтва країн-учасниць протягом останнього століття, який пройде за участі Факультету філології та журналістики СНУ імені Лесі Українки. Також організують проект для митців-початківців «Ліхтар», фінансований Управлінням освіти, науки і молоді Волинської ОДА.

Відкриття відвідали зацікавлені у проекті митці та кулььурні менеджери
Відкриття відвідали зацікавлені у проекті митці та кулььурні менеджери

Під час фестивалю будуть проводити не лише зустрічі з письменниками та митцями, а й різні лекторії та екскурсії.

До Луцька завітають Ігор Логвінов та Кшиштоф Чижевський, українські письменники Андрій Любка, Олександр Бойченко, Макс Кідрук і Павло Коробчук та багато інших письменників, імена яких організатори поки тримають в секреті, але кажуть, що їм буде чи здивувати. 

Також організатори повідомили, що ще однією особливістю цього фестивалю буде наявність дитячої сцени. 

Дізнавайтесь останні новини Луцька першими.

Стежте за нами у TwitterGoogle+ та Instagram. Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!

Коментар
24/04/2024 Середа
24.04.2024
Афіша
  • Сьогодні
  • Завтра
  • Незабаром