55 квартал: "Ласкаво просимо в ґето"

26 Липня 2015, 14:15
22122

Лучанка Олена Семенюк досліджувала атмосферу нового мікрорайону.

Дівчина поділилася своїми враженнями про 55 квартал на сторінці у соцмережі Facebook

Ви знаєте, що таке атмосфера міста? Це те, що відчувається у перші хвилини, або навіть секунди перебування у новому місці. Такі невловимі відчуття, які важко описати, назвати, а тим паче зрозуміти їх причини.

Я вирішила відчути атмосферу різних районів Луцька і почала із місцини, яка давно закликала до себе новими будинками, будівельними кранами, оголошеннями про «комфортні квартири у нових житлових комплексах»: мікрорайон між вулицями Чорновола, Карпенка-Карого та Сухомлинського. Виявляється, 55-й.

І тут від в’їзду «на район» охоплює моторошна атмосфера фільму жахів: височезні будинки: десь заселені, десь напівпорожні, десь будуються, і ні душі. Тобто, в суботній відносно прохолодний вечір (повітря вже як кисіль, а не як желе) на подвір’ях немає нікого.

Тут не просто нікого немає, тут навіть нічого не чути!
Тут не просто нікого немає, тут навіть нічого не чути!

Прислухаюся, і все-такий тишу прорізають якісь дитячі крики. Ну, думаю, значить серед пусток та будівництва, все-таки є життя. І життя буквально жевріло. Мені навіть здавалося, що ті четверо дітей були на вулиці навіть не завдяки, а всупереч тому убогому майданчику. А вам би хотілося туди виходити? Що б ви там робили, якщо у дворі навіть немає де присісти? Де би ви знайомилися з сусідами? Словом, невтішна тенденція, але десь неподалік я побачила кілька дещо нижчих і ніби привітніших будиночків – може, хоч там веселіше?

2

Ну так, там життя триває, але автомобільне – все подвір’я заставлене автомобілями, час від часу хтось проїжджає…

Тут не просто нікого немає, тут навіть нічого не чути!
Тут не просто нікого немає, тут навіть нічого не чути!

Дитячий майданчик знову пустує, у пасивному значенні слова.

Привабливий та яскравий, доглянутий та інтерактивний дитячий майданчик (мабуть, чекає на свого кандидата)
Привабливий та яскравий, доглянутий та інтерактивний дитячий майданчик (мабуть, чекає на свого кандидата)

Але я намагаюся потрапити до саме того будинку, який мене і затягнув у цей район – брудно-зелено-коричневе щось.

Скажу так – навіть якщо гівно шоколадного кольору, воно все одно лишається гівном. А тут ще й колір не додає плюсів. Два величезні будинки, жителі яких будуть змушені тіснитися на клаптику трави, а діти з понад 200 квартир битимуться за гойдалку та гірку.

А тепер серйозне питання: а що, без газу і цих страшних зовнішніх труб ніяк?
А тепер серйозне питання: а що, без газу і цих страшних зовнішніх труб ніяк?

Житєлі, ви не шарите, ми вам самі все засклимо одразу.
Житєлі, ви не шарите, ми вам самі все засклимо одразу.

Але якщо вже мусите псувати наш чудовий шоколадний будинок кондюками, то не мучтесь.
Але якщо вже мусите псувати наш чудовий шоколадний будинок кондюками, то не мучтесь.

От сідаю я на цю пусту гойдалку і починаю уявляти себе архітектором, якому приносять на затвердження ці проекти забудов:

«Чуваки, в нас демографічна криза, які 9 поверхів, вище 6 не суньтеся!»

«100 квартир? 20 паркувальних місць? Сідай, два з логіки і ляща за жадібність!»

«Ваш шоколадний колір насправді гівняний, можете не дякувати»

«І башенька? Ага, давайте одразу сім, і щоб зі шпиляками»

«Пандус, кажете? Ай молодці, а всередині хай інваліди по сходах скачуть? Давайте на вас і попробуєм»

«Оце ваш дитячий майданчик? Щоб ви так жили!»

«Хочеш, щоб будинок поприщило? Давай тули кондиціонування!»

Я була неправа: зрозуміти, що творить атмосферу невідомого нам місця не так вже й важко. Це вже багато разів описано, розжовано та розкладено по поличкам. Але з усіх можливих вимірів якості життя, у нас поки що рахується лише площа та висота.

2

Прибудинкова територія сприяє налагодженню знайомств між сусідами та спільному дозвіллю.
Прибудинкова територія сприяє налагодженню знайомств між сусідами та спільному дозвіллю.

Ви в дитинстві теж намагалися знайти своє вікно, або вікно знайомих? То це наступний рівень.  Але є плюс: усі балкони засклені однаково
Ви в дитинстві теж намагалися знайти своє вікно, або вікно знайомих? То це наступний рівень. Але є плюс: усі балкони засклені однаково

противний будинок? у нас є башеньки! (можна і без пробілу)
противний будинок? у нас є башеньки! (можна і без пробілу)

1

2

 

Коментарі
26 Липня 2015, 18:30
Ви,шановна за написання романного лайна сідайте, і геть із журналістики, яка обєктивна а не як у вашому випадку з елементами соціопатичного невігластва. Район в процесі забудови, чого очікувати квіточок й скверів. Очі, протріть, з дурману.
26 Липня 2015, 18:49
Статья и впрямь, не о чем. Нормальный раенгде 5 с 10 домов строятся.
26 Липня 2015, 19:04
То просто наша українська натура - обісрати щось нове ще на самому початку його створення. Всі хочуть якихось змін, але ніхто не хоче мінятися і починати з себе....
26 Липня 2015, 19:27
ну і заплітає а вона і не є журналісткою,написала свою думку в ФБ,а її просто передрукували. А то накинолось чучло на дівчину
26 Липня 2015, 19:29
Стаття слабкувата, але загалом згоден з автором. Всі ці новобудови
26 Липня 2015, 19:31
Недописав слово гаВно
26 Липня 2015, 19:44
Я погоджуюся з автором. У 21 столітті живемо! Якщо район забудовується, то і мешканцям збудованих будинків і іншим лучанам, що- з закритими очима ще 10 років повз нього ходити? Якось по бурному це! Благоустрій повинен бути, а не автостоянки!!
26 Липня 2015, 20:05
До лучанина. Вираження точки зору на форумі, а не у ЗМІ !!!<br/>Урбанізацію не зупинити, не довподоби у Рованці їдьте там дискутуйте !!!
26 Липня 2015, 20:08
Я проживаю в цьому мікрорайоні, якого називаю не 55м, а На летовищі уже 11 років. Все набагато печальніше і відсутність дороги до нового садочка та розбиті прибудинкові дороги, і надщільна забудова, і відсутність дитячих майданчиків, і відсутність школи, і недобудова на Липинського 4, і засилля авто, і відсутність смітників, і суцільний бурян, і небажання міської влади віддавати мешканцям прибудинкові території, бо ще хочуть втуляти багатоповерхівки, і шпаківні Чорнухи та Іванішина, та ще багато і.. Посилатись, що це район новобудов - нісенітниця, на 33-му (район вул.Ветеранів) те саме робиться, хоч тому мікрорайону уже за 40. Чи це, як в тій радянській бувальщині: до 50 молодий і в тебе все попереду, а після 50 - куди ти сунешся, готуйся до землі.
26 Липня 2015, 22:18
і два маленькі продуктові магазинчики на весь район...
26 Липня 2015, 23:08
АВТОР, ты дура конченая, которая думает непонятно про что ... в этих домах люди зарабатывают больше чем ты за 3 года ..... у них дети в школу не ходят а ездят и сейчас в песочницах не играют, а сидят дома за планшетами.... Автор ты отстала от времени лет так на 5 ..... какие нах соседи... тут у каждого есть машина... тут старух дедков и бабок нету какие нах падусы и инвалиды ???? такие доходяги проживают львовская и привокзальный и на балке в старых занэдбаных хрущЁвках ....
27 Липня 2015, 00:45
1, ти дибіл. Твоя дитина мабуть буде по тому уявному пандусу підніматися, бо атрофується від планшета... Та і про себе подумав би, бо від психічного розладу до фізичного один крок. Мізки вже відмовили, скоро і ноги відмажуть.
27 Липня 2015, 12:07
Це все написала людина, яка не має уявлення про архітектуру та будівництво взагалі. Огидно читати.
27 Липня 2015, 16:08
Хто взавглі допустив до публікації цю статтю? Ця людина не просто хотіла написати плюси і мінуси району, вона просто хотіла обіс..ти, незрозуміло для чого. Вам заздрісно що люди живуть в нових будинках з чистими під їздами, гарними дитячими площадками і що не немає гопніків з пивом?! Я живу в цьому районі і абсолютно всім задоволена. Новобудови добудовуються а магазини відкриваються. <br/>Редакція, звертайте увагу на дописувачів у вашому виданні.
27 Липня 2015, 16:08
Хто взавглі допустив до публікації цю статтю? Ця людина не просто хотіла написати плюси і мінуси району, вона просто хотіла обіс..ти, незрозуміло для чого. Вам заздрісно що люди живуть в нових будинках з чистими під їздами, гарними дитячими площадками і що не немає гопніків з пивом? Я живу в цьому районі і абсолютно всім задоволена. Новобудови добудовуються а магазини відкриваються. <br/>Редакція, звертайте увагу на дописувачів у вашому виданні.
27 Липня 2015, 16:09
Хто взавглі допустив до публікації цю статтю? Ця людина не просто хотіла написати плюси і мінуси району, вона просто хотіла обіс..ти, незрозуміло для чого. Вам заздрісно що люди живуть в нових будинках з чистими під їздами, гарними дитячими площадками і що не немає гопніків з пивом? Я живу в цьому районі і абсолютно всім задоволена. Новобудови добудовуються а магазини відкриваються. Редакція, звертайте увагу на дописувачів у вашому виданні.
27 Липня 2015, 16:25
Гуляла районом сіра миша, яка любить тільки свою стару бляшанку і з неї боїться висовуватися. Вчіться журналістики, і якщо хочете написати про якийсь недолік то не потрібно таким жалким методом. Аж соромно читати цього неука.
27 Липня 2015, 16:25
Гуляла районом сіра миша, яка любить тільки свою стару бляшанку і з неї боїться висовуватися. Вчіться журналістики, і якщо хочете написати про якийсь недолік то не потрібно таким жалким методом. Аж соромно читати цього неука.
27 Липня 2015, 20:13
автор пише про атмосферу міста і про те як воно на нас впливає. а точніше вона кричить про це,так як душа болить за всі ці забудови. люди мають не просто існувати у своїх оселях, а жити та створювати повноцінне сімейне життя де буде затишок та гармонія. Діти мають гуляти у дворах і гратися, разом розвиватися і спілкуватися.І усі молоді сімї рано чи пізно стануть старенькими і їм аж ніяк не захочеться сидіти у своїй помпезній квартирі.Гадаю що прийде час коли їм захочеться посидіти на вулиці і подихати свіжим повітрям, але їм це не вдасться так як архітектор не передбачив забудову майданчика для дітей та лавочки біля будинків. Сучасні архітектори думають лише про гроші але а ж ніяк ні про долі людей. Усе навколо формує наше майбутнє. підтримую автора
28 Липня 2015, 14:54
Шо це за стаття??? Таке враження, шо журналістка вийшла з 10 класу школи, і вирішила написати, як чукча - что вижу, то паю!!! Миленька, вчіть основи журналістики! Таке не пишеться в новину! Це особисте враження, розміщайте його, як роздуми,як блог! Шоб читали, ті хто то найде, а не змушуйте читача читати це гівно, написане вами
28 Липня 2015, 23:08
Просто терміново зїжте панянко журналістко своє посвідчення і неодмінно поцікавтесь якого воно буде кобльору після виходу з вашого організму.
21 Серпня 2015, 04:17
Це той випадок, де коментарі читати цікавіше за статтю. Що не кажіть, а девятиетажки будувати через 15 метрів одна від одної за нормами вірно, а з точки зору логіки і здорового глузду неправильно. Я розумію, що в місті нема землі де будуватись. Тому, лучани, вигляньте у вікно, якщо до найблищого сусіднього будинку у вас метрів з 50 і ростуть дерева, тоді будівельники прийдуть у ваш двір :).
04 Вересня 2015, 19:36
взагалі необ*єктивна думка...сам живу вже 15 років на 55-му! треба було на О. Гончара 4 зайти, такі двори ще потрібно пошукати в місті..а на рахунок забудови справді.. тому що потрібно робити генплан району з детальним плануванням, а потім вже віддавати зумлі Чорнухам та іншим плюс благоустрій за ними ж)
05 Вересня 2016, 14:06
Вам, жіночко, з такими статтями дві дороги, або Липинську психлікарню, параною підлікувати, або до пана Ігора Левчука в старе місто на його збори &quot;лучан в окупованому Луцьку&quot;. Там, у нього повний &quot;фарш&quot; - параноїки, шизофреніки, псевдо активісти, яким засохлі каштани і обшурхані стіни дорожчі за благоустрій і т.д. ВАС там точно приймуть!
Коментар
23/04/2024 Понеділок
22.04.2024